Hlavní navigace

Šest tipů, jak vybírat zdravé potraviny

11. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Herbalife
Cvičíte hodiny v posilovně, ale vaše cílová váha je stále v nedohlednu? Možná chybujete už v samotném základu – ve výběru vhodných potravin.

Léto nám pomalu, ale jistě klepe na dveře a spousta z nás se moří v posilovnách a drží přísné diety. Na cestě za vysněnou postavou však kolikrát nevědomě chybujeme v naprostém základu – při výběru správných potravin. Pokud jste si za svůj letošní cíl stanovili změnu stravovacích návyků, je na čase začít hned. Často bývá opravdu těžké vyznat se při nákupu v tom, co je zdravé a co se naopak zdravě jen tváří. Proto jsem pro vás připravila pár tipů, jak v tom mít jednou a provždy jasno.

Nákupní návyky je třeba trochu upravit

Každému vyhovuje jiný způsob nakupování potravin a přípravy jídel. Někteří preferují jídelníček s pravidelně se opakujícími pokrmy, jiní zase plánují každé své jídlo, píší si podrobné nákupní seznamy a pro zpestření rádi zkouší nové recepty. V každém případě vařte z čerstvých surovin a nakupujte pouze na pár dní dopředu. Zamezíte tak zbytečnému plýtvání, a navíc ještě ušetříte.

Číst složení je stále důležité

Štítky nutričních hodnot na obalech jsou jedním z největších pomocníků při výběru potravin. Pomohou vám porovnat množství tuků, bílkovin, cukru a kalorií u různých produktů, a tím vám ulehčí jejich výběr. Susan Bowermanová, výživová expertka Herbalife, k tomu dodává: „Dávejte si obzvlášť pozor na složení a počet obsažených složek. Zvýšenou pozornost věnujte přidané chemii v potravinách, jako jsou aditiva (barviva, konzervanty, stabilizátory, emulgátory, zahušťovadla a další), potravní doplňky (např. vitaminy a minerální látky) a aromata. Snažte se vyvarovat chemickým koktejlům, které se mohou vážně podepsat na vašem zdraví.“ 

I s malou změnou se dá dosáhnout velkých výsledků

Zpočátku vybírejte nízkokalorické verze svých oblíbených potravin. Rozdíly v nutričních hodnotách se vám můžou zdát malé, ale každý gram se počítá. Ať už se jedná o salátové zálivky, pomazánky, mléčné výrobky, nebo dokonce dezerty – přechod na odtučněné verze potravin vám může ušetřit spoustu kalorií. Jen pro představu, šálek plnotučného mléka má devět gramů tuku, zatímco odtučněné mléko pouhé procento tuku. Také přechod z mletého hovězího masa na krůtí či kuřecí může snížit u dvousetgramové porce příjem tuku o téměř deset gramů.

S příjmem nadbytečného cukru a chemických náhražek u mléčných výrobků s příchutí zatočíte koupí bílého jogurtu, který osladíte čerstvým ovocem a medem. Postupně nahrazujte i rafinované škroby zdravějšími alternativami. Ochutnejte hnědou rýži, celozrnné těstoviny, kuskus, quinou, ovesné vločky a dejte šanci také luštěninám, bohatému zdroji bílkovin.

Nemusíte měnit jídelníček radikálně

Pokud nejste připraveni na radikální změnu jídelníčku, můžete začít s postupným zařazováním jedné nové potraviny týdně. Obohatíte své jídlo o další živiny, zpestříte si jídelníček, a navíc objevíte zcela nové chutě. „Máte-li ve svém městě farmářské trhy, nakupujte čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Dostanete tak potraviny plné chuti, zaručeně čerstvé, a dokonce mnohdy i levnější, než kdybyste je nakoupili v supermarketech. Navíc farmářské produkty déle zachovávají zdravé živiny,“ dodává Bowermanová z Herbalife.

Zkuste dát šanci rybám

Také jste jako děti od svých rodičů slýchávali, že jsou ryby zdravé a že když je nebudete jíst, dostanete lžíci rybího tuku? Ryby jsou totiž výborným zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů, minerálních látek a vzácných omega-3 mastných kyselin. Nakupujte čerstvé ryby a do zásoby zas kvalitního tuňáka a lososa v konzervě. Jejich příprava nezabere moc času, a navíc jsou cenově dostupné. Použijte tuňáka k přípravě omáčky na těstoviny místo obvyklého mletého hovězího, nebo přidejte do salátu lososa místo kuřecího masa. Během chvilky tak připravíte zdravé a lehké hlavní jídlo.

Každá změna musí být chtěná. Poraďte se

A to nejdůležitější na konec. Jakákoli životní změna, byť sebemenší, musí být chtěná. V začátcích se nebojte obrátit na zkušenější kamarádku nebo výživovou poradkyni. Časem získáte jistotu ve výběru zdravých surovin, které se automaticky stanou součástí vašeho jídelníčku. Věřte, že pokud vytrváte, zlepší se vám zažívání, pleť i sebevědomí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Lékařka a expertka na výživu ve společnosti Herbalife

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).