Hlavní navigace

Sedm plus jeden tip - kam na dobrý burger

2. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ne všechno, co má v názvu slovo burger, patří do jednoho pytle plného glutamátu a semletých chrupavek. Vybrali jsme pro vás osm míst, „burgráren“, odkud budete určitě odcházet spokojeni.

Většině lidí se pod pojmem „hamburger“ vybaví něco nezdravého. Třeba kombinace housky a spáleného hovězího masa v papírovém obalu se zářivě žlutým písmenem M. Tím nechci házet špínu na burgery z McDonalds, rád si tam občas zajdu a vychutnám si chuť BigMacu, i přesto, že je plný glutamátu sodného a původ hovězího masa je dosti pochybný.

Dokážu pochopit lidi, kteří mají s burgery z fastfood řetězců problém, odmítají je konzumovat a dokonce na ně nadávají, ale prosím, neházejte všechny věci, které mají ve svém jméně obsaženo slovo „burger“, do jednoho pytle. Kdybyste rozložili obsah kvalitního burgeru na talíř vedle sebe, vznikne vám zcela normální pokrm: kvalitní hovězí maso, čerstvá zelenina, sýr, brambory (ve formě hranolek).

Kde sehnat kvalitní burger? Doma, nebo…

Problém je v tom, že zdaleka ne všechny burgery jsou kvalitní. Kde vím, že jím čerstvé suroviny? Samozřejmě první možnost je udělat si svůj vlastní doma. Na internetu jsou tisíce receptů, doporučuji hledat v angličtině, přece jenom „burgerová kultura“ u nás v Čechách není zas tak vyspělá jako v západních zemích. Druhá rada pro kuchaře: supermarkety sice nabízejí tzv. „burgerové směsi“ – velice levné mleté maso plné chrupavek a kopýtek, ale osobně doporučuji koupit si maso vcelku a rozemlít ho mlýnkem. Na druhu masa v podstatě nezáleží, pokud ale chcete klasický burger, použijte hovězí, buď zadní, nebo dražší variantu – svíčkovou.

Je tu ale i další možnost, jak se bezpečně a kvalitně najíst a přitom se nebát možného neúspěchu při vlastních kulinářských pokusech nebo zašpiněné kuchyně. Můžete navštívit některou z mnoha pražských „burgráren“, kde vám připraví skvostné burgery. Nevíte, jak poznat ten správný podnik? Bojíte se, že neodhadnete cenu burgeru? Vaří tam z čerstvých surovin?

Vybrali jsme pro vás osm míst (sedm v Praze a jednou s výletem do Berouna), odkud rozhodně nebudete odcházet nespokojeni. Pořadí v žebříčku nehraje roli a neurčuje kvalitu bistra či restaurace – je čistě náhodné.

1/ Bohe(my)a Grill Bar – cheesburger pouze v létě


Autor: Bohe(my)a Grill Bar

Bohe(my)a Grill Bar – burgery i cokoli jiného až na jaře

Na střeše obchodního centra Máje (MYe) na Národní třídě vyrostl přes léto nový grill bar nesoucí název Bohe(my)a. Když překonáte několik eskalátorů, které vedou skrz celý komplex, dostanete se na prostornou terasu. Výhled na Prahu sice kazí protihlukové zábrany, ale atmosféra je pořád velice příjemná. Jednou z hlavních nevýhod je, že celý střešní prostor je nekrytý, takže pokud začne pršet, restaurace se zavírá, proto je důležité před návštěvou zavolat, nebo se podívat na facebookové stránky podniku, na kterých jsou vedeny aktualizace o momentálním stavu restaurace. Druhá nevýhoda je, že Bohe(my)a grill bar je momentálně přes zimu zavřený, otevřen bude opět na jaře.

V létě jsem měl možnost ochutnat jejich verzi cheesburgeru. 180gramové hovězí maso v domácí housce. Rozpuštěný čedar spolu s rajčetem, ledovým salátem a kyselou okurkou. K tomu všemu domácí hranolky – na lehký letní oběd ideální, všechno vás to vyjde na 148 korun.

Při mé návštěvě jsem měl malý problém s obsluhou, neustále markovala položky dvakrát. Napsal jsem to na stránky Bohe(my)a grill baru a, aniž bych v to doufal, ozval se mi majitel podniku, že je rád za jakoukoliv zpětnou vazbu, že jsou v začátcích, a že potřebuje vědět, co si lidi myslí. Byl jsem mile potěšen, protože to, že se o vás majitel zajímá i po tom, co jste dávno pryč, je známka dobré kvality, na zákazníkovi mu záleží. Po pár dnech mi přišla od majitele nová zpráva, ve které mě pozval na další burger.

Měl jsem v Bohe(my)a grill baru dva cheesburgery a mohu je jen doporučit. Poměr ceny a kvality, umocněn svěží atmosférou prostorné terasy v centru Prahy, co víc si přát? Možná jen, ať už je zase léto.

2/ Hard Rock Cafe – 10 uncí na stole


Autor: Isifa.cz

Hard Rock Cafe – klasika, ovšem hlavně pro turisty

Světový řetězec, který produkuje nejen burgerovou kulturu, asi není nutné představovat. Hard Rock Cafes jsou rozesety po celém světě a jeden kousek spadl i k nám, do Prahy, k Domu u Rotta na Malém náměstí. Výběr lokality není náhodou, a tak dennodenně čelí náporům turistů, pro které je primárně určen. Od toho jsou samozřejmě odvozeny i ceny. Celý prostor je obrovský, tři patra stolů, ze stropu visí nadživotní skleněná replika elektrické kytary, uprostřed je pódium.

Pokud zavítáte do Hard Rock Cafe, vaší povinností je dát si tzv. „Legendary 10 oz. Burger“ – „Legendární 10 uncový Burger.“ 10 uncí je něco kolem 300 gramů, není to ale váha celého burgeru, ale pouze čerstvě namletého zadního hovězího masa. Tím to nekončí, navrch dostanete slaninu, čedar, křupavou cibulku a samozřejmě zeleninu. Možná se vám burger bude zdát trošku velký, ale za žádnou cenu ho nekrájejte napůl, jen by vám na talíř vytekla všechna šťáva z masa a rajčat. Za samotný burger bez přílohy zaplatíte 189 korun, což znamená, že s hranolky a pitím tu necháte asi tak 300 korun.

Samotná cena je snad jediný vroubek na jinak precizním výtvoru, ale Legendu alespoň jednou za život zkusit musíte.

3/ Fasty’s – potěší, nezruinuje


Autor: Fastys.cz

Fasty’s má v základní nabídce tři druhy burgerů

Velice příjemné bistro na rohu Dlouhé a Rybné ulice v Praze 1. Celkem je tu asi 14 míst na sezení, většina lidí totiž využívá možnosti take-away, nebo bicyklového rozvozu. V nabídce mají 3 základní burgery; Cheesburger (Eidam), Hombre’s burger (Niva) a Queen’s burger (Chedar). Liší se pouze  druhem použitého sýra, jinak jsou totožné; čerstvá houska, sladkokyselý barbecue sos, slanina, ledový salát, cibulka, rajče, kyselá okurka a samozřejmě hovězí maso. To vše spolu s hranolky a pitím stojí 108 korun. Fajnšmekři mají ale ještě jednu možnost – Double burger Touchdown; dvojitá porce masa a zbytek je už jen na vás, opět v menu s hranolky a pitím za 168 korun.

Pokud bydlíte, nebo pracujete v centru Prahy a máte přes poledne hlad, určitě si zajděte do Fasty’s na příjemný oběd. Rychle a kvalitně se tam najíte, nejen burgerů. V nabídce mají také těstoviny, pizzy nebo kuřecí křidélka. A jestliže nemáte čas, tak stačí zavolat a za 20 minut u vás zazvoní poslíček na kole.

4/ Bohemia Bagel – jistota po Praze


Autor: Bohemia Bagel

Bohemia Bagel- kromě bagelu i burger

Jedná se o síť tří podniků v centru Prahy; na Malé Straně v Lázeňské ulici, v Holešovicích v ulici Dukelských hrdinů a na Starém Městě v Masné ulici. Jak už název napovídá, primární produkt, který se v provozovnách prodává, je bagel – pečivo kruhového tvaru, velikosti dlaně, s dírou uprostřed – tu má proto, aby je prodejci mohli navlékat na provázky nebo tyče pro lepší přepravu. V minulosti to mělo určitě větší význam než dnes, ale tradice je tradice. Bagely jsou velice populární ve Spojených státech a Velké Británii, proto jsou podniky zaměřeny především na turisty, od čehož se také odvíjí ceny, které sice nejsou závratné, ale ani nízké.

Poprvé jsem navštívil Bohemia Bagel se slevovým kupónem, který jsem ukořistil v ranním internetovém boji o několik stovek poukázek. Vybral jsem si provozovnu na Starém Městě, čistě z logických důvodů – byla nejblíže. Je jakousi tradicí, že se na lidi, kteří navštěvují restaurace se slevovými kupóny, obsluha dívá skrz prsty, v Bohemia Bagelu tomu tak nebylo.

Příjemná slečna mě usadila do jednoho z „amerických“ boxů s dřevěnými lavicemi, z nichž je celá restaurace složená, s tím, že burger už se dělá, a sama mi poradila, ať si dám bezednou skleničku (49 Kč), že jsou to sice nápoje z postmixu, ale ekonomicky to vyjde nejlépe.

Burger se podával v klasické sezamové bulce: 200 g mletého hovězího masa spolu se zapečeným čedarem, slaninou, cibulkou, rajčetem a ledovým salátem. Jako přílohu (v ceně) jsem si namísto malého salátu objednal domácí hranolky, které mě potěšily asi ze všeho nejvíce – zbytky slupek na jednotlivých hranolkách prokazovaly jejich domácí původ.

I po vyčerpání všech svých kupónů se do Bohemia Bagelu stále rád vracím. Příjemná atmosféra a záruka kvality na třech místech v Praze, navíc přívětivá cena 165 Kč za burger včetně přílohy si mě získala natolik, že tento podnik rád zařadím v burgerové kategorii mezi své nejoblíbenější.

5/ Krystal Mozaika Bistro – trocha gastronomie


Autor: Krystal Mozaika Bistro

Krystal Mozaika Bistro – čím to, že tu chutná tak dobře?

Neoznačil bych tuto restauraci za burgrárnu, v rámci tohoto článku je to spíše takový albín. S jejich burgerem jsem se poprvé setkal na Prague Food Festivalu 2011 a už tamní mini ochutnávka mě donutila k tomu, abych si šel okamžitě dát jeho plnou verzi.

Krystal Mozaika Bistro leží v samotném srdci pražského Karlína, nejbližší tramvajová zastávka je Křižíkova. Někdo může mít z této čtvrti, trochu oprávněně, strach, ale až budete sedět v Mozaice a dívat se skrz skleněné tabule ven, okouzlí vás. Interiér samotné restaurace je decentní, jídelní lístek si přečtete na obrovském zrcadle nad barem, obsluha vás profesionálně obslouží. Na výběr máte mimo jiné ze čtyř burgerů: kuřecí burger, burger s kozím sýrem, hovězí burger a burger „Mozaika“. Průměrná cena je 169 Kč za 150gramovou verzi, 289 Kč za 300 gramovou.

Já si samozřejmě nešel pro nic jiného, než pro burger „Mozaika“ (169 Kč). Podává se v domácí cibulové housce pouze s rajčaty, zkaramelizovanou sladkou cibulí a domácí majonézou. Doporučuji si jako přílohu k burgeru dát domácí hranolky (39 Kč), které vás zaujmou specifickou chutí, nad kterou budete přemýšlet a říkat si: „Co to je, že chutnají tak dobře?“ Já osobně tipuju, že je smaží v sádle.

Pokud tedy máte chuť na trochu gastronomičtější burger, určitě běžte právě do Krystal Mozaika Bistra.

6/ T.G.I. Friday’s – slavný Jack Daniel’s burger


Autor: Tgifridays.cz

T.G.I. Friday’s – to je Jack Daniel’s burger

Další kolosální řetězec restaurací, jehož pobočky najdete po celém světě. Takový evergreen burgerové kultury, který je opět zaměřen především na turisty. V Praze máme jejich restaurace tři: jednu v ulici Na Příkopě, druhou na Smíchově a třetí v Karlově ulici. Interiér na vás dýchne americkou atmosférou a žonglující číšníci vás příjemně pobaví, když čekáte na jídlo. Nedá se říct, že bych vyloženě vyhledával možnosti jít do T.G.I., ale občas si ten Jack Daniel’s burger dát prostě musíte.

Je to asi nejslavnější burger celého řetězce a lidé po celém světě ho milují, hlavně díky omáčce Jack Daniel’s, která burgeru dodává unikátní chuť. Za 320 Kč dostanete 200 g mletého 100% hovězího masa, křupavou slaninu, rozpuštěný sýr, ledový salát a plátky rajčat – vše v opečené bulce. Kdo má rád extrémy, může si za 80 korun přidat navrch 4 křupavé cibulové kroužky. V ceně burgeru jsou zahrnuty i domácí hranolky jako příloha.

Kvalita burgeru je vysoká, bohužel v porovnání s cenou, která je nastavená hlavně kvůli turistům, dobrý dojem trochu upadá. Jedna věc je ale jistá. Než umřete, tak musíte alespoň jednou Jack Daniel’s burger ochutnat.

7/ Yes Burger – Žižkovský Manhattan


Autor: Jan Červenka

Yes Burger – miniaturní, ale výborná burgrárna

Nesuď knihu podle přebalu, říká se, a Yes Burger je přesně ten případ, kdy toto úsloví platí. Malý nevýrazný podnik na pražském Žižkově patří mezi mé nejoblíbenější burgrárny. Rozměry miniaturní, místo jídelního lístku komiksové bubliny nalepené na zdi, asi 20 míst na sezení, fronta musí stát na chodníku, protože se dovnitř nevejde. Atmosféra podniku ze zapadlé uličky Manhattanu se promítá i do místní klientely, která zní i vypadá dost americky, odhaduji, že se tento podnik stal mezi americkou menšinou v Praze profláknutým.

Na výběr máte z mnoha burgerů: Elvis Burger, Cheesburger, Bacon Burger, nebo monstrózní Burger Golem, kterého jsem ještě nestihl pokořit. Můj favorit se jmenuje Tower Burger: 200 g před vámi ugrilovaného 100% hovězího mletého masa, čedar, cibule, ledový salát, rajčata. V menu za 109 korun k němu dostanete hranolky a pití. Doporučuji si za 5 korun koupit k hranolkům domácí majonézu.

Poměr ceny a kvality je tu splněn „nad plán“ – kvalitní burgery za nízkou cenu, možnost take-away, příjemná atmosféra newyorského bistra, co víc si přát?

8/ Blackdog’s Cantina – berounský zázrak


Autor: Jan Červenka

Blackdog’s Cantina a její burgery stojí za výlet do Berouna

Otevřít si středoamerické bistro v Berouně může znít jako dobrý tip na krach, ale to, co se povedlo Blackdog’s Cantině, nemá obdoby. Všechny pokrmy jsou připravovány pouze z čerstvých surovin, bez dochucovadel nebo glutamátu. Suroviny kupují od lokálních farmářů a maso z rodinných jatek, kde se zvířata zabíjejí nestresující formou. Motto Blackdog’s Cantiny je: Life‘s too short to eat bad food (Život je příliš krátký na to, aby se jedlo špatné jídlo). V jídelníčku mají především mexické pokrmy: burritos, tacos, quesadillu, nachos, ale hlavně několik variant burgerů.

Moje návštěva započala telefonátem ohledně rezervace, bohužel mi bylo řečeno, že je kvůli velkému počtu klientů nedělají, ale pokud zavolám 20 minut před příchodem, stůl mi na tu chvíli podrží. Osobní přístup na mě vždycky udělá dojem, takže ještě než jsem Blackdog’s Cantinu vůbec navštívil, měl jsem z ní dobrý pocit. Po dvacetiminutové cestě do Berouna jsem se ocitl před hlavním vchodem, stála zde fronta lidí, kteří čekali, až se uvnitř uvolní místo. Připadal jsem si jako „mazák“ a vešel dovnitř, kde na mě čekal stůl. Na malém prostoru panoval zmatek, lidé chodili dovnitř, ven, obsluha nestíhala. Vše ale bylo odpuštěno, když mi na stole přistál vyhlášený Infarkt burger. (Nevím, proč mám tendenci vybírat si jídla s nejsmrtelnějšími názvy).

135 Kč za 200 gramovou verzi (110 Kč za 140 gramovou). 100% hovězí maso z rodinných jatek, slanina, sýr, ledový salát, rajčata, cibule, domácí bylinková majonéza, guacamole (lehce pikantní avokádová pasta s koriandrem) a sladkokyselá omáčka v domácí briošce. Infarkt burger ale není jediný burger v nabídce, za zmínku stojí například i burger Smradlavý Francouz (se sýrem s modrou plísní), nebo Veggie burger (vegetariánský). V době mé návštěvy Blackdog’s Cantina ještě nevlastnila fritézu, takže to bylo s přílohou trošku na štíru, ale pokud ji navštívíte teď, už si budete moci vychutnat spolu s burgerem také domácí hranolky.

Jestliže máte cestu do Berouna, nebo přes něj projíždíte, určitě se v Blackdog’s Can­tině stavte. Vysoce kvalitní suroviny za přijatelnou cenu vám zaručí dobrý pocit z jídla. Mimo burgerů můžete ochutnat i klasické mexické speciality. Blackdog’s Cantina je krásný příklad toho, že burger může být i kvalitní a hodnotné jídlo.

Kam chodíte na dobré burgery vy? Je podle vás burger plnohodnotné jídlo a kolik jste ochotní za něj zaplatit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mladý budižkničemu, jí nezdravě a pije.

Chtěl by být kompilací Joëla Robuchona, Lou Reeda a Chucka Palahniuka.

Jeho motto je: "Ba dum tss." (http://www.youtube.com/watch?v=6zXDo4dL7SU)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).