Hlavní navigace

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

2. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Sedlčanský / Savencia Fromage & Dairy Czech Republic
Známý Sedlčanský sýr přesouvá výrobu do Přibyslavi. Hermelín, z reklamy známý jako Pepa, se bude i nadále vyrábět ze sedlčanského mléka. Jeho chuť se prý nezmění.

Sedlčanský hermelín Pepa půjde nejen v reklamě, ale také ve skutečnosti v polovině příštího roku do světa. Ne ale zas tak daleko – jeho výroba se přestěhuje ze současných Sedlčan do Přibyslavi na Vysočině. A i když tento krok společnosti Savencia vzbuzuje mezi lidmi emoce, především spotřebitelé na něm ve skutečnosti spíše vydělají.

Zkrátka nepřijdou ani zemědělci – producenti mléka, kteří v současné době mléko na výrobu sedlčanského hermelínu dodávají. „Na důkaz, že s nimi nadále počítáme, dostali nabídku desetiletých smluv,“ konstatuje dlouholetý představitel společnosti Savencia (dříve Bongrain) v ČR Oldřich Obermeier. To v praxi znamená, že oblíbený sedlčanský sýr se bude i nadále vyrábět ze sedlčanského mléka. Vozit mléko z této oblasti na Vysočinu do Přibyslavi podle Obermaiera nepředstavuje žádné zásadní navýšení nákladů na výrobu.

Směr modernější mlékárna

Mlékárna Přibyslav je přitom už v současnosti technologicky lépe vybavena než ta sedlčanská a disponuje i vyšší výrobní kapacitou. Lze proto očekávat, že se postupně produkce hermelínu a všech výrobků dnes vyráběných v Sedlčanech v budoucnosti navýší. Spotřebitelé tak budou mít možnost koupit si více sedlčanských hermelínů než dosud.


Autor: Sedlčanský / Savencia Fromage & Dairy Czech Republic

Nabídka Sedlčanských sýrů v březnu 2018

V současné době se v Přibyslavi zpracovává zhruba 150 000 litrů mléka denně, postupně to má být ale až 400 000 litrů. Také proto, že bude do Přibyslavi převedena část výroby z mlékárny v Polsku, která má stejně jako Sedlčany ukončit svůj provoz. Není tedy pravda, že se produkce sýrů společnosti Savencia převede do Polska, je tomu zcela naopak, což mimo jiné znamená možnost vyššího odbytu mléka od českých farmářů na domácím trhu.

Vyšší zpracovatelská kapacita přibyslavské mlékárny poskytne také větší prostor pro vývoj nových sýrařských produktů, lepší technologická vybavenost zase sníží prakticky na nulu rizika potenciální mikrobiální kontaminace v provozu mlékárny. Receptura sedlčanského hermelínu zůstane přitom identická s tou současnou, takže chutnat má stejně.

Velké mlékárny dosahují na nižší ceny, malé je vhodně doplňují

Přesun mlékárenské výroby ze Sedlčan ovšem samozřejmě postihne současné zaměstnance. I když byla všem nabídnuta pracovní místa v Přibyslavi, je celkem logické, že bude do vzdálenosti zhruba 140 kilometrů málokdo dojíždět. Areál mlékáren ale nemusí být opuštěn – snahou Savencie je prodat objekt prioritně takové společnosti, která by v něm provozovala nějaký typ potravinářské výroby – i proto, že je na to areál uzpůsoben. Vhodný zájemce se v současné době intenzivně hledá, jak to ale dopadne, není v tuto chvíli známo.

Uzavírání mlékáren typu Sedlčany není v naší zemi ničím novým. Například taková jihočeská Madeta redukovala svých původně více než deset provozoven na tři. Lze navíc předpokládat, že tento proces bude v ČR dále pokračovat, protože problém naší země dlouhodobě je, že má příliš velký počet středně velkých mlékáren, a v zásadě až na Madetu žádné velké. K naší zemi nejbližší zahraniční mlékárna v blízkosti Drážďan přitom denně zpracovává 6 000 000 litrů mléka, a i díky tomu může dosahovat například nižších cen finálních výrobků.

TIP: Produktivita našeho potravinářství roste, ale proti EU je to pořád málo

Nejen německý model je pro naše mlékárenství a vlastně i jeho konkurenceschopnost a cenovou přiměřenost inspirativní. Také ve většině dalších evropských zemí, včetně mlékárenské velmoci Dánska, působí na trhu jen několik (někdy jen jedna) velkých průmyslových mlékáren, spolu s nimi ovšem stovky minimlékáren doplňujících nabídku na trhu o specifické a lokální výrobky. U nás ale nemáme žádné velké, málo malých a hodně středně velkých mlékáren, což se ukazuje jako strukturální chyba. Koncentrace produkce sýrů v Přibyslavi je tak jedním z mnoha nutných krůčků k tomu, aby se situace v našem mlékárenství – ku prospěchu spotřebitelů i našich zemědělců, zlepšila.

Galerie: Encyklopedie sýrů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).