Hlavní navigace

Sběr březové vody se může pěkně prodražit

6. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Účinky březové vody jsou pestré, využívá se na vlasy i pleť, ale také na pití a pro jarní očistu. Pokud si však nechcete březovou mízu koupit, ale získat ji přímo ze stromu, měli byste vědět následující.

Vzhledem k letošnímu, zhruba o dva týdny zpožděnému příchodu jara je v současné době vhodná doba k „těžbě“ březové vody, přírodnímu to zdroji nasládlého a všeobecně zdravého nápoje. O přínosech březové vody pro člověka, stejně jako o metodách, jak ji z probouzejících se bříz získat, se také mohou zájemci dočíst v mnoha tištěných či internetových médiích. Až na výjimky se ovšem v těchto zprávách našinec nedočte, že za takový čin hrozí lidem pokuty, opletačky s policií, ochránci přírody, a především s vlastníky a správci lesních porostů.

Využití břízy

  • Březová voda – míza či šťáva se v minulosti využívala pro svoji sladkou chuť i léčebné a regenerační účinky. Používá se coby vlasové tonikum, omlazující péče pro pleť, detoxikační nápoj ad.
  • Listy – odedávna byly využívány v lidovém léčitelství, i dnes jsou farmaceutickou a kosmetickou surovinou.

Ke sběru březové vody potřebujete povolení

Pokud se tak někdo bude bez dalších znalostí řídit informacemi, zveřejněnými například na EpochaPlus, nemusí se snaha o zdravé vylepšení jídelníčku vyplatit.

Bez povolení majitelů lesů nebo jejich správců (to je třeba státní podnik Lesy České republiky, obhospodařující přes polovinu lesních porostů v naší zemi) je totiž těžba březové vody porušením lesního zákona i zákona na ochranu přírody a krajiny. Získat takové povolení pro amatérské pouštění žilou stromům přitom není snadné.

Strom může i uhynout

Odčerpávání tekutin z bříz, ale i jiných stromů (například z javorů), představuje negativní zásah do růstu stromu a do jeho zdravotní kondice, což může vyústit do úhynu příslušného stromu.

Ze stromu lze tak odčerpat pět, v některých případech až maximálně dvacet procent mízy, což ale laik obvykle nepozná, už proto, že různě mohutné, různě staré a na odlišných stanovištích rostoucí stromy mají logicky odlišné množství březové vody. A kromě toho záleží na počasí, a tedy období, kdy se břízám pouští žilou.

Další omyly o sběru březové vody

Moc velká pravda není ani to, že jde v našich zemích o tradiční jarní akt. Například odborná tuzemská historická lesní literatura zmiňuje v případě využití bříz všechno možné (využití pryskyřice, březové kůry nebo tenkých březových větviček na březová košťata), jen ne březovou vodu.


Autor: Depositphotos.com

Využívání březové vody má tradici zejména v pobaltských zemích, na Ukrajině a v Rusku

Ne že by se míza z bříz u nás vůbec v minulosti nevyužívala, daleko častěji se tak ale dělo a děje v pobaltských zemích, na Ukrajině a v Rusku, kde březová voda představovala díky své chuti alternativu k cukru.

Co byste měli vědět

Tak či tak, kdo chce bez úhony a rizika v naší zemi pouštět břízám žilou, musí k tomu mít povolení majitele lesa. Je vhodné si to uvědomit i proto, že lesní hospodaření je u nás celkem přísně regulováno a doba, kdy vše bylo všech a při návštěvě lesů nikdo k ničemu povolení, třeba jen ke vstupu, nepotřeboval, je a stále více bude minulostí.

Bylo by tak žádoucí, aby tyto skutečnosti vzala na vědomí i média, vyzývající k využití lesů (nejde jen o sběr lesních plodů) laickou veřejnost, kterou tím mohou dostat do nepříjemných situací. Některá také skutečně před možnými riziky varují, jako je tomu například, bohužel u pět let starého článku, na Zkvašeno.blogspot.cz, není to ale pravidlem.

Dnes velmi módní honba za zdravou a přirozenou stravou by přitom jistě neměla být na úkor zdravé a přirozené přírody, což ovšem – třeba ve zmiňovaném případě, pokud není proveden odborně a podle zákona – velmi často je.

TIP: Které houby jsou zdravé?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).