Hlavní navigace

Šaty nedělají člověka

8. 11. 2010

Sdílet

FEJETON – Děláme to všichni – stačí jeden krátký pohled a máme jasno. Kvůli škatulkování podle vzhledu ani nezjistíme, že je fajn bavit se se všemi, ať už jejich košile stojí cokoliv.

Na přísloví se nedá spoléhat. Hodnotit lidi podle oblečení je nespravedlivé a zavádějící, a to i v případě, že jde o hodnocení na první a velmi krátký pohled. Je to tak asi od té doby, kdy se začalo používat oblečení. Kdo měl na sobě kožešinu z medvěda, toho si považovali víc než toho s oblečením „levnějším“.

Bezdomovec? Idiot?


Autor: Agentura SXC

Když vidíte na ulici člověka, který má roztrhaný, starý, nebo špinavý kabát, zcela pochopitelně si pomyslíte, že jde o bezdomovce. Já jsem na tom stejně. Jiné varianta na mysl nepřijde, a přitom jich může být hned několik. Pokud má kabát roztrhaný, tak mu to mohl udělat agresivní pes nebo spolucestující v hromadné dopravě. Pokud je kabát špinavý, mohlo jeho nositele nahodit projíždějící auto. Jestliže je kabát na první pohled opravdu starý, je možné, že má pro svého majitele zvláštní význam, že jde o památku, které se nechce zbavit. Uznávám, může jít o dost kostrbaté konstrukce, chci jenom naznačit, že šaty opravdu člověka dělat nemusejí. Pokud někdo vypadá jako bezdomovec, bezdomovcem nutně být nemusí.

Když uvidíte někoho s ponožkami v sandálech, můžete si myslet, že jde o člověka, který nemá vkus a oblékne si cokoliv. Může být. Ale co když ponožky v sandálech znamenají, že se takto oblečený člověk pouze vzpouzí konvencím a moc dobře ví, že si o něm všichni budou myslet, že je idiot. Nebo se to propagátorovi ponožek v sandálech prostě tak líbí a přijde mu to praktické a hygienické.

Čtěte téma: Patří ponožky do sandálů, nebo ne?

Dlouholetý spor naší civilizace. Nosit, nebo nenosit ponožky v sandálech? Společnost se rozděluje na ty, kterým to přijde jako vrchol nevkusu, a ty, kteří ponožky nosí, protože jim je to tak pohodlné. 

Na první pohled


Autor: Agentura SXC

Musíme opravdu pozorovat lidi a hledat chyby na jejich oblečení? Nenašla by se lepší zábava? Oblečení je to, co kromě obličeje vidíme na první pohled. Z obličeje nepoznáme, jestli je ten člověk bohatý a myslíme si, že to poznáme z oblečení. Z devadesáti procent se po třech vteřinách prohlížení dá usoudit, jestli si jedinec žije na vysoké noze. Zase domněnky. Ten, kdy si myslí, že šaty opravdu dělají člověka, si klidně vezme půjčku na to, aby si pořídil značkový ohoz. A pak nejí, jelikož mu na jídlo nezbývají peníze. Na první pohled se bude tento člověk okolí líbit, ale na druhý pohled si každý všimne, že vypadá hladově a tudíž asi boháč nebude.

Není to pravda odvěká, prostě ne. Šaty sice mohou z kohokoliv udělat člověka, ale maximálně na ty první tři vteřiny. A to platí v obou případech, díky oblečení může člověk velmi klesnout nebo naopak stoupnout na společenském žebříčku sestavovaném podle toho, jak kdo vypadá na první pohled. Budeme to mít pořád v sobě a toto klišé nám z hlav může vyhnat jenom intenzivní zážitek. Jako třeba – potkáte známou celebritu v samoobsluze a bude mít na sobě tepláky. Řekli byste na první pohled, že jde o hvězdu večírků? Nebo – bezdomovec, kterého znáte špinavého a opilého, se dostane díky charitě k fajn šatům a dokonce ho i oholí. Na první pohled ho nepoznáte a můžete si i myslet, že je to pracháč.

Čtěte téma: Stříhali malého chlapečka

Na půdě školy se vkus divoženky utkává s míněním učitelky v kostýmku, a dredy vedou boj s tělocvikářem. Mohou se vůbec žáci, studenti, kantoři a rodiče domluvit, co je to „vhodný vzhled“? 

A co máš v hlavě? Nezájem

K problematice otázky, zda šaty dělají člověka, je potřeba dodat, že dost lidí opravdu posuzuje své okolí podle toho, co nosí na sobě. A to nejenom na první pohled. Co máš v hlavě? Nezájem.

Kolik stála ta košile a co je to za značku? Pokud se hodnotíme a zařazujeme do skupinek podle ceny a modernosti košile, můžeme se ochudit o dost zážitků a informací od lidí z jiných skupin. Je fajn bavit se se všemi, ať už jejich košile stojí cokoliv.

Čtěte téma: Staneme se reklamními nosiči?

Mnozí z nás jsou olepeni značkovým oblečením, za které navíc sami draze platí. Nemělo by to být naopak, neměli bychom my dostávat peníze za to, že chodíme v bundách s logem? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).