Hlavní navigace

Salmonelu z točené zmrzliny nechytíte. To spíš z grilovaného masa

26. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Letní nevolnosti často dáváme na vrub kopečkové či točené zmrzlině. Hodně lidí si ji raději preventivně nedává. Přitom tyto zmrzliny se připravují ze směsí a salmonela z nich nehrozí.

Máte rádi zmrzlinu a chcete řešit jen to, jestli si koupíte točenou nebo kopečkovou? Jenže možná se ji bojíte dát z obav před tím, že z ní chytíte nějaké průjmové onemocnění? A už vůbec ji proto nechcete dovolit dětem? Zdá se, že podobné obavy jsou zbytečné. Podle hygieniků je prodávaná zmrzlina bezpečná.

Zmrzlina se stejně nedělá z čerstvých surovin


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Zmrzlina kopečková či točená salmonelou nehrozí

Děti na školním výletě měly v těchto vedrech  velkou chuť na zmrzlinu. Zrovna šly kolem okénka s točenou. Peníze na ni měly, ale paní učitelky jim to zatrhly, že prý to není bezpečné. Budiž, ale kantorky si ji vzápětí samy dopřály, takže to se strachem z nějaké nevolnosti u nich nebylo asi tak horké. Právě na školních a jiných hromadných dětských akcích je točená nebo kopečková zmrzlina často zakazována. Má to nějaký reálný důvod?

U nás doma je zmrzlina taky hodně oblíbená a výlety si bez ní vlastně neumíme představit, jenže vždycky někde v hloubi dřímá obava, co když z ní bude fakt někomu zle. Všude se přece varuje před salmonelózou a podobnými infekcemi a slovo zmrzlina se tam objevuje velice často.

Jenže lékařka Eva Chomoucká, vedoucí oddělení hygieny výživy brněnské hygienické stanice, mě uklidnila. Když jsem se na ni kvůli článku obrátila s otázkou, jak časté jsou různé menší či větší epidemie průjmových onemocnění ze zmrzliny s tím, že mně se něco podobného v databázích najít nepodařilo, řekla mi, že o žádné také neslyšela.

„To se nestává. Vždyť zmrzliny se připravují z práškových směsí a všelijak se vaří, tam skutečně nejsou třeba čerstvá vajíčka,“ vysvětlila, proč se zmrzliny nemusíme bát.

Samozřejmě, pak se zase nabízí otázka, jak taková zmrzlina chutná, a tady jistě rozdíly v kvalitě budou, ale to už je jiný případ. Stejně, jako kdyby si někdo dal zmrzlinu nevábného vzhledu či chuti, ale to u točené snad nehrozí.

Původce infekce se hledá těžko, ale zmrzlina to nebude

Pokud jde o zmrzlinu, narazíte přitom na neustále dokola omílaná varování, že po ní hrozí salmonelóza. Přestávám je tedy brát vážně, a to i v zahraničí jako je třeba Chorvatsko či Španělsko, v Egyptě bych se možná přece jen bála. Jenže když se pustíte do hledání, najdete zároveň příběhy lidí, kteří měli obávanou salmonelózu a dušují se, že právě po zmrzlině koupené kdesi na náměstí českého městečka.

„V podobných případech je přitom velice obtížné najít původce infekce a často se ho vůbec najít nepodařilo. Člověk pak vzpomíná, co snědl a hledá viníka,“ dodává Eva Chomoucká. Podle ní se člověk klidně mohl nakazit něčím, co snědl doma – třeba jídlem, které příliš dlouho stálo na stole –, ale nenapadne ho na rozdíl od zmrzliny takový pokrm podezřívat.

Kdo vlastně zmrzliny kontroluje? Krom hygieniků, kteří by v tomto případě řešili až případné průšvihy? „Točená zmrzlina je považována za potravinu živočišného původu (má mléčný, tvarohový, nebo jogurtový základ), a proto je kontrolována Státní veterinární správou,“ vysvětlil mi mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Naštěstí mi to, že se zmrzliny nemám bát, potvrdil i mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Zmrzlina se vyrábí ze surovin, které jsou uvolněny do oběhu jako zdravotně nezávadné. Do tepelně neopracovaných potravin, jako je třeba zmíněná zmrzlina, lze použít jen tepelně ošetřené „vaječné obsahy“, což říká paragraf 3 zákona o potravinách, “ říká mluvčí SVS. A já bych mu i věřila, protože kdo by se v cukrárně, kde mají zmrzlinu za pár korun, používal s čerstvými a mnohem dražšími surovinami, když může mít takřka hotovou směs?

Salmonela má ráda teplo

Salmonelóza má inkubační dobu cca 8 až 48 hodin s tím, že čím více původců infekce člověk pozře, tím kratší inkubační doba bude. Salmonelóza se samozřejmě objevuje rok co rok, ročně jich bývá v zemi kolem deseti tisíc případů. Pokud už se objeví nějaká epidemie, většinou je z nějakého špatně skladovaného jídla, majonézových jídel skladovaných v teple, z domácích vajíček či třeba z nedostatečně progrilovaného kuřecího masa. V těchto případech je proto opatrnost na místě.

Salmonele se dobře daří při teplotě mezi 30 a 40 stupni, a to u zmrzliny zkrátka moc nehrozí, na rozdíl třeba od jídla skladovaného ve vitrínách, u nichž si nemůžeme coby zákazníci být jisti chladicím výkonem. „Obecně je možné říci, že v teplých dnech jsou z důvodu pomnožení všech možných mikroorganismů (salmonely, kampylobakter, listerie) nejnebezpečnější saláty s různými majonézami, aspik, některé uzeniny. Doporučuji jíst tedy vždy čerstvá a dobře tepelně připravená jídla,“ upřesnil Josef Duben.

A samozřejmě, člověku může být hodně zle i po zmrzlině, když ji například sní moc nebo si ji dá na třešně. Jenže to už nemá s bakteriemi nic společného. Navíc taková nevolnost za chvíli odezní, kdežto salmonela může člověka potrápit i dva tři týdny a vyžaduje často, zejména u dětí či seniorů, hospitalizaci v nemocnici.

Kde najdete nejlepší zmrzlinu

Jedna věc je bezpečí, druhá věc je chuť zmrzliny. Kde najdete ty, o kterých se mezi gurmety básní, protože k nezávadným surovinám přidávají ještě tu nejlepší kvalitu?

Tak v prvé řadě, všichni ze všeho nejvíce přísahají na zmrzlinu italskou. A to například na tu, kterou mají ve zmrzlinárně Angelato v pražské Rytířské ulici, kterou ovšem neprovozují Italové, nýbrž Chorvati. A zmrzlinu tu nenandávají naběračkou, ale špachtlí, jak se to dělá právě na Apeninském poloostrově.

Dalším chváleným podnikem je Cream&Dream, který najdete rovněž v Praze a to v Husově ulici na Starém městě. K přípravě zmrzlin tu používají například smetanu a podobně.

Že vy máte nejraději tu z Opočna a jí podobné například proto, že vás jedna porce nevyjde na 40 a více korun? Pak byste měli vědět, že jejím základem je kilo sušené směsi a dva litry vody, což se prostě smíchá a namrazí, případně se před namrazením ještě pasteruje, protože pak zmrzlina déle vydrží. Případně se opočenská zmrzlina vyrábí z již pasterované tekuté směsi. Opočenská směs není jediná, na kterou lze na trhu narazit, a všechny mají podobné složení, namátkou: sušené mléko, guarová guma, cukr, stabilizátor E 1450, dextróza, alginát sodný, kakaový prášek, emulgátor E471, guarová guma, mletý svatojánský chléb, umělá aromatická látka ethylvanilin.

Mimochodem, i mnozí špičkoví zmrzlináři používají předpřipravené směsí a pasty na zmrzlinu, ale i mezi nimi jsou velké rozdíly v kvalitě, co se týče například obsahu pistácií, kakaa, barviv a podobně. Případně kombinují směsi například s čerstvým ovocem.

O ZMRZLINÁCH z pohledu složení a kvality:Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).