Hlavní navigace

S podprsenkou do obchodu nelez

22. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Ivana Dvorská
Mám dva problémy: nejsem Marilyn Monroe a chci nosit letní šaty. Zjišťuji totiž, že se to vylučuje. Potíže by ale možná měla i Marilyn, kdyby se dožila působení gravitace na své tělo.

Článek je součástí letního speciálu Silikozy, ve kterém můžete nahlédnout do historie ňader i plastických operací. V jednotlivých dílech speciálu se pokusíme nalézt odpovědi na otázky, proč ženy podstupují plastické operace, jaká jsou rizika tohoto zákroku a jak přesně probíhá.

Pro ženy, které se nebojí jít „s ňadry na trh“, jsme připravili „natural“ trička. Můžete si je objednat v našem e-shopu a říct: No Silicone, 100 % Nature! Nebo se zúčastnit soutěže „Krása prsou“ a vyhrát iPhone.

V obchodě s oblečením to všechno začalo. Grafičku Ditu tu tak namíchli, že vytáhla do boje s heslem „No Silicone“. Tvrdí, že většina nabízených letních šatů vylučuje přítomnost podprsenky. Což je od jistého věku nebo jisté dispozice poměrně zásadní problém. Jak že se to tedy má nosit? Prodavačka na dotaz přehodí žvejkačku na druhou stranu, protočí oči a vysvětlí zaostalé zákaznici: „To jsou přece šaty na silikony!“ Aha.

Siliconfriendly

Je sortiment obchodů opravdu tak na míru šitý silikonům? Vypravily jsme se to zjistit. Před pražským obchoďákem máme s kolegyní a fotografkou sraz krátce po otvíračce, ani jedna z nás totiž nákupy nemiluje a představa plných krámů nás děsí. Vybavily jsme se jak na bojovku, láhve s pitím, pevné boty a nervy.


Autor: Ivana Dvorská

První obchod s módou, který míjíme, je prodejna Orsay. Vzhůru do jámy lvové. U stojanů s letními šaty je hned jasné, že najít „model pro silikony“ nebude problém. Právě naopak. Výstřihy k pupku, holá záda, ramínka nebo pásek za krk. Nechceme ale být nespravedlivé, bereme od všeho něco a vyrážíme d kabin. Naprostou jedničkou, a – jak se později ukáže – platí to pro celé naše pátrání, jsou sytě zelené šaty, střih Marilyn Monroe nad větrákem. Jenže bohužel, není tu větrák a nejsem Marilyn.

Několik dalších modelů sice není tak odvážných, ale pokud potřebujete mít podprsenku, vždycky budou všichni vědět, že ji máte a jakou. Našly jsme i několikery šaty „podprsenkové“, většinou ale modely do chladnějšího počasí nebo pro chovanky církevní školy. Děvka, nebo jeptiška – taková je letní volba žen uprostřed obchodu s módou.

Podprsenky už shořely, co teď?

Přesouváme se do sousedního Promod, pochod mezi regály a jdeme zkoušet. Šaty, které mají svoji vlastní podprsenku, sedí dobře, další model taky. Horší je to s tílky a tunikami. Vždycky někde něco kouká; a není to zrovna erotická podívaná. Nebo je snad sexy, když podprsenky a kalhotky vyčuhují zpod šatů? No, možná na někom… Co takovým stylem žena říká o sobě ostatním? Islámské zahalování od hlavy k patě vnímáme jako společenský nátlak, ale neblíží se tomu i evropský imperativ odhalování?

V další prodejně, tentokrát C&A, vybíráme několikery šaty a tílka. Černé šaty s páskem za krk by se možná daly nosit s odepnutými ramínky, což ale taky není varianta pro každého, pardon pro každou. Černobílý model s překříženým dekoltem se zdá zepředu v pořádku. Jenže ouha, musíte se opravdu ke všemu a hlavně ke všem stavět čelem. Světlé tílko tkané z ranní mlhy střihem nepřipouští možnost podprsenky. Jen pro odvážné! Sytě modré zase vyžaduje jedině podprsenku s páskem uprostřed zad, nebo lépe – žádnou. Ale kdo vyrazí do města bez prádla? Je to ještě pořád symbol svobody žen, jako slavné pálení podprsenek v šedesátých letech, nebo spíš známka nižší úrovně nositelky – tedy nenositelky?

Čtěte téma: Staneme se reklamními nosiči?

Mnozí z nás jsou olepeni značkovým oblečením, za které navíc sami draze platí. Nemělo by to být naopak, neměli bychom my dostávat peníze za to, že chodíme v bundách s logem?

Namátkou míříme ještě do obchodu Esprit. Černé, spíše společenské šaty na jedno rameno jsou efektní, ale díky zapracované podprsence taky pořádně těžké. Už nás nepřekvapí, že většina modelů se dá nosit jedině bez podprsenky, ať jde o šaty či tílka. Ochotná prodavačka radí prádlo s průhlednými ramínky. Jenže tyhle silikonové proužky za prvé nejsou moc příjemné na nošení a za druhé se lesknou a jsou tedy zatraceně vidět, efekt je pak snad ještě horší než přiznaná běžná podprsenka.

Nošení podprsenky je možné, říká obchodník

Požádala jsem některé obchodníky s módou, jejichž prodejny jsme navštívily, o zodpovězení několika otázek. Jako jediný, byť poněkud mlhavě, odpověděl Pavel Novák za firmu C&A MODA s.r.o.

Přihlížíte při skladbě sortimentu k tomu, aby bylo zastoupeno oblečení pro všechny věkové kategorie a typy postav?

C&A nabízí ve svých obchodech módu pro mladé i starší ženy. V našem sortimentu je kvalitní a pohodlné oblečení pro zákaznice středního a vyššího věku zastoupeno značkou Canda a Your Sixth Sense, pro mladé ženy zajímající se o aktuální módní trendy nabízíme značku Yessica. Pro plnoštíhlé je určena XL kolekce, ve které nabízíme oblečení do velikosti 58.

Berete konkrétně u letního oblečení v úvahu, jestli je možné pod daný oděv nosit podprsenku?

U většiny našich modelů je nošení podprsenky možné, záleží na typu oděvu, střihu a také na typu podprsenky.

Jsou některé modely zamýšleny přímo pro prsa buď dokonalá, nebo „silikonová (jak nám sdělila jedna z prodavaček)?

Naše modely jsou navrženy tak, aby se zákaznicím líbily a cítily se v nich dobře.

Máte k dispozici údaje o tom, kolik žen by si podobné modely mohlo dovolit nosit? Máte nás „změřené“ (tedy představu o tom, kolik procent např. žen v ČR má třeba velikost L)?

Rozsah velikostí v našem sortimentu pravidelně kontrolujeme a v případě potřeby měníme dle aktuálního vývoje.

Více fotek z nakupování nejdete na naší stránce na Facebooku.  

Podprda pokaždé jinak

Nakonec zamíříme pro radu do prodejny spodního prádla Triumph. Prodavačka stejně jako my o „nalepovacích“ podprsenkách jen slyšela, ale předvede nám jiné druhy řešení. Podprsenku s ozdobným páskem uprostřed zad se zapínáním za krkem, modely s variabilními ramínky, která lze upevnit podle střihu oblečení za krkem, překřížená vpředu, klasicky na ramenou nebo odepnout úplně.


Autor: Ivana Dvorská

V nabídce obchodů s prádlem je i podprsenka s jediným dlouhým ramínkem, které se vede okolo krku ke druhému konci podprsenky nebo varianta, u níž se dá pásek na zádech odepnout a namísto toho se vede objížďkou přes břicho zpět na záda. Připadám si trochu jak kojenec v kšírách. Navíc problém to moc neřeší, společně se šňůrkou se do dolních poloh přesouvají i prsa.

Existují také různé vychytávky, například přilnavé silikonové podprsenky bez zadního dílu, které se po navlhčení přisají na tělo. Mlask. Podprsenky s hluboce vykrojenými košíčky, aby je nebylo příliš vidět, které jsou ještě spojeny silikonovým proužkem pro efekt plného dekoltu. Lepicí pásky, kterými tělo nahoře „na ostro“ přilepíte k oblečení. Prý to drží, kde má.

Kdo je tady normální?

Na konci naší túry obchoďákem myslím už víc než na Marilyn na princeznu Koloběžku první, která si jela pro prince oblečená, neoblečená. To je totiž diktát dnešní módy. Buď rezignovat na realitu a přítomnost podprsenky, nebo si pořídit ke každým šatům vhodné prádlo, což dost leze do peněz. Možná proto je těch střihů tolik a výrobci vrchního a spodního oblečení v tom jedou napůl?

Připadá vám normální, aby se dnes šaty dělaly zejména pro prsa bez podprsenky a nejlépe se silikonem?

Připadá vám normální, že ženy se podle módní policie snad mají cítit méněcenné, když jim přijde samozřejmé brát si pod šaty spodní prádlo?

E-shop  – Trička No Silicone, 100 % Nature!

Pro ženy, které se nebojí jít „s ňadry na trh“, jsme připravili „natural“ trička. Můžete si je objednat v našem e-shopu a říct spolu s námi: Stop silikozám! No Silicone, 100 % Nature! Tričko samozřejmě rádi pošleme i „stoprocentně natural“ mužům.

Soutěž Krása prsou – vyhrajte iPhone!

Jaká prsa jsou krásná? Vaše? Pošlete nám svoji fotografii nebo fotku své partnerky, ženy, přítelkyně… a vyhrajte nový iPhone!

Anketa  – silikony, nebo natural?

Silikonové nebo jinak vylepšené poprsí vyvolává rozdílné emoce. Jak jste na tom vy? Odpovězte na tři otázky a pomozte nám tak zjistit, jak v Česku vnímáme ňadra jako taková, potažmo ňadra, které tak docela nestvořila příroda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).