Hlavní navigace

S elektrickými zubními kartáčky to musíte umět

22. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Elektrický kartáček se tváří, že zvládne všechnu práci za nás. Je to ale skutečně tak? Pokud si vybereme nevhodný model, může našemu chrupu spíš uškodit než dobře posloužit.

Kdo by nechtěl oslňovat zářivým úsměvem? Krásné zdravé zuby jsou přeci jen jakousi vizitkou každého z nás. Alespoň dvakrát denně bychom jim měli věnovat několik minut. Velkou roli ale hraje i výběr prostředků, které použijeme. V dnešní době jsou stále více populární elektrické zubní kartáčky. Jsou vhodnými pomocníky? Jaké výhody nebo nevýhody jejich užití má? Zeptali jsme se za vás.

S elektrickým kaátáčkem si práci neušetříte
Autor: Isifa.cz

S elektrickým kartáčkem si práci neušetříte

Ani ne tak rychlost, jako spíše efektivnost

U elektrické verze zubního kartáčku by se mohlo zdát, že není třeba trávit s ním tolik času jako u klasického kartáčku, ale nenechte se mýlit. Jak potvrzuje Michal Roškot ze Zubni-kartacek.cz, nejde o pomůcku pro lenochy, ale spíše pro ty, kteří o své zuby chtějí dbát: „S elektrickým kartáčkem je třeba čistit jeden zub po druhém, což zabere zhruba stejný čas, jako když použijete manuální kartáček, ale elektrický kartáček čistí mnohem důkladněji.”

Samotný elektrický zubní kartáček nestačí

Důkladnost však nestačí. Zubní lékařka Soňa RaškováDentyl – Dental Care Center dodává: „K dokonalé hygieně, stejně tak jako u klasického kartáčku, je nutné čištění elektrickým kartáčkem vždy doplnit čištěním pomocí dentální niti a mezizubního kartáčku.” Doporučení pro správné čištění zubů je individuální. Vzhledem k rozdílnosti chrupu u každého z nás (mezery, sklon, tvar) je velice těžké vytvořit univerzální návrh, který by byl vhodný pro všechny. A to se týká také použití elektrického zubního kartáčku. 

Čtěte také: Trnou vám zuby? Nemusí to být kaz

Přeci jen však existuje několik rad, které je vhodné dodržovat, aby elektrický kartáček spíše posloužil než uškodil. Určitě není od věci použití této dentální pomůcky konzultovat s odborníky. „Pro zvládnutí správné techniky čištění pomocí elektrického kartáčku doporučuji konzultaci u dentálního hygienika,” navrhuje zubní lékařka Soňa Rašková.

Pro efekt je důležitá preciznost

Při použití elektrického kartáčku jde o preciznost – hlava kartáčku by měla být vedena pomalu po každém zubu zvlášť. A to ze všech stran. Tedy po vnitřní, vnější straně a stejně tak i po kousací ploše zubu. Elektrický kartáček by měl být k zubu pouze přiložen, v žádném případě se nesmí na hlavu kartáčků tlačit a zuby nikterak drhnout. Nadměrným tlakem na chrup hrozí ústup dásně a obnažení krčků.

Nezbytné je také kontrolovat opotřebovanost hlavy kartáčku a pravidelně ji vyměňovat. Podle slov Michala Roškota bychom tak měli činit co tři měsíce, a to u všech typů elektrických zubních kartáčkůJak už bylo zmíněno, aby bylo čištění elektrickým zubním kartáčkem dotaženo do dokonalosti, je následně doporučováno sáhnout po doplňcích, jako jsou mezizubní kartáčky či zubní nitě. 

Dále čtěte: Zuby moudrosti rostou až do čtyřiceti

Elektrickému zubnímu kartáčku je půl století

Nejstarší elektrický kartáček pamatuje dobu před 50 lety. Jednalo se o primitivní mechanickou verzi klasických kartáčků, která nabízela čištění jednoduchým pohybem hlavy kartáčku dopředu a dozadu. Poté se na pultech objevuje elektrický kartáček značky Interplak, jehož hlava vypadá jako u klasického, s tím rozdílem, že každý individuální snopek štětin rotuje v opačném směru než snopek sousední.

Rotační kartáčky přicházejí posléze. Jsou dvojího druhu. Buď je snopek štětin ve tvaru poháru – ten se používá pro čištění velké části povrchu zubu, nebo je rotující snopek štětin zašpičatělého tvaru, jehož použití mělo usnadnit přístup do mezizubních prostor. V dnešní době je výběr mnohem pestřejší. Elektrické zubní kartáčky zahrnují nepřeberné množství různých tvarů a typů. Jsou si však všechny podobné čistící hlavou obsahující rotující štětiny, které jsou buď posazeny do kruhového tvaru, který rotuje či osciluje, nebo které tvoří individuální trsy, přičemž každý vykonává svůj vlastní pohyb.

Současné základní rozdělení elektrických zubních kartáčků

Oscilační kartáčky - s malou kulatou speciálně tvarovanou hlavicí vykonávající rotační (oscilační) a pulzační pohyb. Pulzace narušují zubní plak a oscilace potom plak stírají.

Sonické kartáčky - s podlouhlou speciálně tvarovanou hlavicí podobnou klasickému manuálnímu kartáčku vykonávající tzv. sonický pohyb, kdy vibrace vycházející z kartáčku rozkmitají štětinky a spolu se slinami, vodou a pastou vytvoří cirkulující suspenzi. Vibrace narušují plak a pomocí rozkmitaných štětinek se suspenzí plak stírají.

Čtěte dále: Víte, jak si správně vyčistit zuby?

Právě druhý typ elektrického zubního kartáčku je odborníky nejvíce doporučován: „Sonický elektrický kartáček se tvarem pracovní hlavy podobá klasickému kartáčku, po jeho spuštění se vlákna nepohybují z místa na místo, pouze vibrují a tak šetrně odstraňují zubní plak,” popisuje Vendula Jaklová, dentální hygienistka stomatologického oddělení kliniky Esthesia. “Pokud si zvolíme kartáček elektrický, volíme raději sonický. Jsou o něco měkčí než obyčejné elektrické kartáčky a dělají vibrační pohyb při čištění,” doplňuje zubní lékařka Jana KalapošováGrand Dental Clinik

Elektrická hračka v podobě kartáčku

Péče o zuby a děti – dvojice, která je ne vždy zcela nerozlučnou. Vytvořit a upevnit u nich návyk, tedy dvakrát denně si „popovídat“ se zubním kartáčkem, chce opravdu pevné nervy a za žádných okolností nepolevující trpělivost. Elektrický kamarád v podobě kartáčku by mohl situaci alespoň trochu usnadnit. „Nutno podotknout, že elektrické kartáčky velmi často zájem o ústní hygienu zvyšují, zejména u dětí,” dodává zubní lékařka Soňa Rašková. To také potvrzuje Kateřina Majerníková, matka dvou dětí (7 a 5 let), které elektrický kartáček dostaly jako vánoční dárek: „Sleduji, že se děti na čištění zubů více těší. Elektrický kartáček mají jako hračku. Líbí se jim, jak kartáček vibruje, také to, že si mohou nastavovat různé programy.”

Dále čtěte: Zuby moudrosti umí zkazit dovolenou

Odborníci na dentální hygienu se však shodují, že je u dětí vhodnější užívat klasické kartáčky, aby měly možnost osvojit si základy správného čištění zubů. Na druhou stranu jsou však za jedno v užití elektrických kartáčků u lidí, kteří mají zhoršenou motorickou schopnost. Důležitý je ale výběr vhodného kartáčku a instruktáž jeho správného použití.

Bílý úsměv při koupi trochu tuhne

Správně si vybrat a naučit se jej používat. Dvě zásadní věci, na které je nutné brát zřetel, rozhodnete-li se pro to, že svůj chrup budete opečovávat elektrickým zubním kartáčkem. Další věcí neméně důležitou je však cena. Je nutné počítat s tím, že to v případě kvalitních elektrických kartáčků vaše peněženka znatelně pocítí. 

Michal Roškot nás seznámil s cenovým rozpětím u elektrických kartáčků: „Oscilační kartáčky se pohybují v rozmezí od 400 až 3000 Kč, sonický kartáček pořídíte za 1500 Kč, ale také třeba za 5000 Kč. Cena je závislá na programech a příslušenství, které kartáček nabízí. Existují takové, které disponují programy jako sensitivní režim, masáž dásní či bělení. Příslušenstvím se rozumí například cestovní pouzdro, pouzdro na náhradní hlavice, UV sanitizer, LCD displej atd.”

Čtěte také: Bělení zubů není pro každého

Na závěr ještě jedno shodné doporučení všech oslovených odborníků: „Pokud už se člověk rozhodne pro elektrický zubní kartáček, měl by vždy sáhnout po výrobcích, u nichž je ověřena kvalita, především čistících hlavic.”

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zprvu mě lákalo školní prostředí. Procitla jsem brzy. Pak prostředí sociální. V tomhle případě ještě dřív. Nakonec mě zlákala média. Přeci jen jde o prostředí méně náročné. Co nepošlu přes éter Frekvence 1, napíšu pro Vitalii.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).