Hlavní navigace

První příkaz léta zní: rychle na pedikúru (platí i pro pány)

Sdílet

Je jen málo tak sexy věcí, jako dámské nohy v otevřených sandálcích. A málo věcí tak škaredých, jako popraskané paty a zanícené nehty. Léto předpokládá, že se o své nohy postaráte.

Ta slečna v tramvaji byla krásná a její opálené nohy v sandálcích měly lak přesně té módní barvy, jaká letos frčí. Jenže… Pohupující se sandálek bohužel odhaloval nohu beze zbytku a bylo znát, že chodidlo už několik měsíců nemělo péči pedikérky.


Autor: SXC

Problém léta je, že nemilosrdně odhaluje to, co jsme měsíce zanedbávali. A zatímco mužům obvykle firemní etiketa přikazuje chodit v uzavřených botách i v pětatřice­tistupňovém vedru, u žen se dnes už i na formální schůzky pomalu toleruje odhalený střevíček. Pak ale musí být noha v něm dokonalá.

Nenuťme spoluobčany, aby se dívali na neošetřovanou nohu, plnou bílé popraskané kůže a zhrublých pat. Do otevřených střevíčků totiž nepatří punčochy. Nikdy! Jenže pokud už nohu chceme v létě odhalit, musí být krásná. A pardon: to bez profesionální péče nejde. Sami si doma nikdy nohy neopečujete tak dobře, jako to za vás udělají jednou měsíčně profesionálové.

Víte, že…

  • jsou naše nohy průměrně uvězněné v botách 12 až 14 hodin denně?
  • teplota v botách dosahuje zhruba 40 stupňů?
  • nevhodnou obuv (tedy jinak širokou, než potřebují, s úzkým nártem, nízkým nártem…) nosí až 90 procent lidí?
  • ženy v létě nesmí odhalit nohu v otevřených střevících při formálních příležitostech jakými jsou například návštěva Parlamentu, narozeninového koktejlu či třeba pracovní schůzky? Pravidla se sice pomalu rozvolňují, ale i tak musí žena, která odhalí nohy v otevřených střevíčcích počítat s tím, že se k ní bude okolí chovat tak, jako by měla hluboký výstřih.

Nemáte-li čas na pedikérku, je lepší uvěznit nohu do uzavřeného střevíce než ukazovat, co by lidé opravdu vidět neměli,“ říká pedikérka Jana Kolomazníková.

Pedikúra přitom není nijak drastickým zásahem do rozpočtu domácnosti. Pořídíte ji od 150 korun, ale cena se může vyšplhat až do tisícovky. Záleží na tom, zda jdete do proslulého salonu, a zda si přitom necháte namasírovat chodidla a nalakovat nehty. Nebo taky na tom, o jako pedikúru vlastně jde.

Novinkou je suchá pedikúra

Ošetření se provádí výbrusem frézkami z vysoce kvalitních materiálů. Bruska pracuje ve vysokých otáčkách a je společně se systémem odsávání, čištění, desinfekce a sterilizace tak dokonalá, že jde o uzavřený systém práce, při němž klientka nic nezjistí, jen to, že se jí naprosto hygienicky ošetří nohy. Včetně kuřích ok a podobně.

Zjednodušeně řečeno: není to asi pro klientky tak hezký pocit, jako když si namáčíte nohy v měkčících solích, a pak se vašim nohám někdo věnuje. Ale je to bezpečnější,“ říká Jana Kolomazníková.


Autor: SXC

Mokrá pedikúra je naopak proces, kdy nohy namočíte do koupele se změkčujícími solemi, a pak teprve vám pedikérka kousek po kousku oškrabává skalpelem kůži a pečuje o nehtová lůžka, která zatlačuje dovnitř a snaží se řešit například zarostlé nehty. Jde o příjemnější záležitost, levnější, ale bohužel i při nejlepší možné hygieně trochu rizikovou.

Aniž bych věděla jak, protože vždycky sterilizuji po každé zákaznici všechny přístroje ve sterilizátoru, což dokonce musíme podle nařízení hygieny dělat, tak se mi přesto stalo, že se u mě nakazilo pět zákaznic nehtovou plísní. A s tím se nedá dělat nic, než půl roku léčit, a vynechat pedikúru,“ říká jedna z pražských pedikérek, které chce zůstat v anonymitě, aby nepřišla o zákaznice.

20 % zákazníků jsou muži

Pedikúra není jen záležitostí estetickou, ale i zdravotní. Předejdete tak třeba zarůstání nehtů nebo hrubé kůži na patách, která časem praská, je bolestivá a hrozí infekcí, pedikérka vyřeší kuří oka a všimne si defektů, které vyžadují zásah lékaře.


Autor: SXC

Občasná návštěva pedikúry tak v civilizovaném světě patří mezi samozřejmosti, v létě je nutností. „Ideální interval je jednou za pět týdnů pro ty, co nemají potíže se zarostlými nehty, příliš zhrublou kůží a podobně. Lidé, kteří mají kosmetické defekty, musí na pedikúru jednou za tři týdny,“ vysvětluje další pedikérka Danuše Jachlíková.

A pozor: za dobrou péči pro své nohy se rozhodně nemusí stydět ani pánové. Naopak. „Dvacet procent zákazníků u mě dělají právě muži. Vědí, že nohy prostě na pláži na dovolené odhalí, a tak se snaží, aby to nebyl průšvih,“ říká Jana Kolomazníková. „A přestože jim se nehty nelakují, vychutnávají si zase rádi masáž nohou.“

Důležité je vědět, že doma, ať už svým nehtům věnujete sebelepší péči, se vám většinou nepodaří vytvořit dojem práce profesionálky. „Znám to. Zkoušela jsem to. A vím, že musím nohám věnovat týdně pět hodin, aby vypadaly tak dobře, jak mají. Má na to někdo ale reálně čas?“ ptá se Jana Kolomazníková. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).