Hlavní navigace

Rybu nesmí zabít každý

Sdílet

 Autor: Photl.com
Kaprům zbývá pár dní života. Jak poznat prodejce, který k němé tváři není humánní, a na co si dát pozor při samotném prodeji? Dozvíte se také, proč dobrým skutkem je, když kapra zabijete.

Kádě na frekventovaných místech u nákupních center opět přetékají a lidé v hadovkách na hlavě opět berou životy němým tvářím. Nic naplat, takový je osud kapříků. Je s nimi ale zacházeno podle pravidel? A jak by měla vypadat hygiena při prodeji živých ryb? Přidáme i důvod, proč koupeného kapra není vhodné pouštět na svobodu.

Ryba sice nemluví, ale možná buďme rádi

Živé ryby nemůže prodávat kdekdo. Ten, kdo chce před Vánocemi mrznout u kádí s kapry, musí splnit některé podmínky. Například musí mít doklad o tom, kde byly ryby posledně sádkovány. Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.

Čtěte také: Není nad čerstvé ryby

Jsou-li ryby na samostatném prodejním místě také zabíjeny, kuchány a porcovány, popřípadě jinak upravovány, musí být na tomto místě také dobře čistitelná a dezinfikovatelná pracovní deska, nože, palička na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu, odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.). Snad bude Damoklův meč Petra Bendla dostatečným důvodem výše jmenované povinnosti nepomíjet.

Jak kapra usmrcovat?

Nejprve omráčit tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. V žádném případě nesmí prodejce kapra za živa odšupinovat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele. 

Dále čtěte: Cena kapra je letos kolem osmdesáti korun

Prodejce i ten, kdo ryby usmrcuje na přání zákazníka, tj. osoba, která ryby usmrcuje, kuchá nebo porcuje, musí splňovat zásadní povinnosti: oznámit místně příslušné krajské veterinární správě 7 dnů předem zahájení prodeje (plus ukončení a místo), mít zdravotní průkaz, ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holínky a gumové rukavice), patřičné vybavení prodejního místa a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání. To je kromě dokladu o nabytí ryb a o jejich předchozím sádkování předmětem kontrol orgánů státního veterinárního dozoru. Každý prodejce by měl vědět, jaký způsob je pro usmrcení kapra nejšetrnější. V případě, že vám na způsobu prodeje něco nesedí, informujte Státní veterinární správu.

Čtěte také: Co si kupujeme s mraženými rybami? Půl ryby, půl vody

Zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a je dobré její život i poslední chvíle svěřit do ruky odborníkům – kapra si nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení z nešikovného usmrcování. Už vůbec se nedoporučuje vylačněného kapra vpouštět do řeky či rybníku. Podle údajů SVS v 70 % případů uhyne.

Zdroj: Tisková zpráva SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).