Hlavní navigace

Ve Fata Morganě rozkvetla vzácná páchnoucí květina

28. 1. 2011

Sdílet

Každá květina voní. S výjimkou této. „Vůně“ vzácného zmijovce více než cokoliv jiného připomíná vůni zkaženého hnijícího masa. Přesto stojí za to kvetoucí zmijovec vidět. Přesněji jde o druh rostliny Amorphophallus konjac. Krásný, a zvláštní. Jelikož zmijovec patří do čeledi áronovitých, je znám též pod jménem „áronova hůl“. A taky jako hůl s červenou palicí na konci vypadá.

Každá květina voní. S výjimkou této. „Vůně“ vzácného zmijovce více než cokoliv jiného připomíná vůni zkaženého hnijícího masa. Přesto stojí za to kvetoucí zmijovec vidět.

Přesněji jde o druh rostliny Amorphophallus konjac. Krásný, a zvláštní. Jelikož zmijovec patří do čeledi áronovitých, je znám též pod jménem „áronova hůl“. A taky jako hůl s červenou palicí na konci vypadá.

Zmijovec je teplomilná rostlina původem z tropických deštných pralesů Asie. Má hlízu, která slouží jako zásobárna látek nutných pro růst květu.

Květina, která neskutečně páchne

Zmijovec se mimo oblast přirozeného výskytu většinou pěstuje jako okrasná rostlina. Ve svém domácím prostředí se pěstuje jako užitková polní plodina, jeho hlízy obsahují škrob a jsou po uvaření jedlé, používají se jako naše brambory.

V Japonsku se hlízy suší a melou na mouku, ze které vyrábějí nudle a speciální pečivo. Už podoba rostliny stojí za povšimnutí a vlastně se ani nedá přehlédnout: Květenství a jeho stvol převyšují u některých druhů výšku dospělého muže…

Vyrazte proto o víkendu do Troje, do skleníku Fata Morgana, prohlédnout si na vlastní oči exotickou květinu a očichat si ji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).