Hlavní navigace

Máme malé dítě, bude z něj trpaslík?

10. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jak poznáte, že je vaše dítě opravdu moc malé? Pravidelné měření růstu má smysl. Jen tak se dá odhalit problém, který může být v krajním případě způsoben nedostatkem růstového hormonu.

Máte pocit, že právě váš potomek je menší než jeho vrstevníci, zatímco vy rodiče jste vysocí normálně? Příčin toho, proč dítě neroste tak, jak by mělo, může být více. Zpozornět je třeba zejména, pokud je dítě dlouhodobě pod třetím percentilem v růstových grafech, které každý rodič najde v jeho očkovacím průkaze.


Autor: SXC

Lékař by měl sledovat i dítě, které se drží pod percentilem desátým, zvláště jsou-li jeho rodiče dost velcí. Dobré je věnovat růstu pozornost i v případě, že dítě rostlo dobře a náhle se jeho růst nápadně zpomalil a ono se začne propadat v růstových tabulkách.

Chtějte po dětském lékaři, aby vaše dítě nejen důkladně přeměřil, ale aby jeho růst sledoval v průběhu času a případně ho poslal na další vyšetření. U pomalejšího růstu je velice důležité něco neprošvihnout. Pokud by totiž příčinou problému byl opravdu nedostatek růstového hormonu, musí se ve formě léku nasadit co nejdříve. „Pokud má lékař či rodič pochybnosti o správném růstu dítěte, mělo by následovat vyšetření,“ doporučuje Bohuslav Procházka, praktický lékař pro děti a dorost z Kutné Hory. Nejdříve je třeba vyloučit například nějakou chorobu, která by mohla být za menším růstem.

Roste vaše dítě dost? Praktické tipy:

Rodiče, sledujte příznaky

Dobrého lékaře poznáte i podle toho, že vás důkladně vyzpovídá, pokud jde o vaši rodinnou i výškovou anamnézu.

Na jaké příznaky byste měli lékaře, který pátrá po tom, proč je dítě menší, než by mělo být, určitě upozornit? Například na dlouhodobé bolesti břicha, opakované průjmy, dlouhodobé bolesti hlavy, častou únavu a také třeba na obezitu, kterou dítě trpí, ač se nepřejídá a dost se hýbe. Dítě totiž může trpět chronickým onemocněním jater, slinivky břišní, srdce a cév, může mít nemocné plíce či mít nějakou zatím neodhalenou metabolickou vadu. Za zpomaleným růstem mohou být i chronické infekce a zánět, to všechno by měl lékař prověřit.

Pokud tato vyšetření příčinu neodhalí, měl by lékař dítě poslat za endokrinologem, který se při pátrání zaměří na to, zda dítěti nechybí růstový hormon či zda nemá nějakou jinou hormonální poruchu.

Aby bylo normálně vysoké


Autor: Isifa.cz

Zatímco pokud bude dítě dejme tomu trochu hůře vidět, nevadí zase tolik, když dostane brýle o rok později, se zanedbanou poruchou růstu byste mu mohli zadělat na vážné potíže. „Když pozdě odhalíme problémy s růstem, je zdraví jedince ohroženo a kvalita jeho života snížena,“ upozorňuje Martin Gregora, dětský endokrinolog, vedoucí endokrinologické ordinace ve Strakonicích.

Platí jednoznačně, že čím dříve se podaří odhalit problém s růstem, který se dá léčit, tím větší je šance, že dítě nakonec dosáhne normální výšky, a to už v dětství. A to je důležité i pro psychiku dítěte, pokud je totiž ve srovnání s vrstevníky mnohem drobnější, bude je okolí brát jako mnohem mladší, tedy i méně schopné. Dítě, které pomalu roste, může být v případě potřeb léčeno růstovým hormonem, ale to je možné právě jen v případě, že se jeho problém odhalí včas.

Proč někomu chybí růstový hormon?

  • Nedostatek růstového hormonu může být vrozený a může za něj chybný vývoj podvěsku mozkového neboli hypofýzy během nitroděložního vývoje, případně nedostatečná činnost podvěsku; někdy je nedostatek růstového hormonu dán i geneticky.
  • Hypofýza se může poškodit i kvůli vážným úrazům hlavy či nádorům, mohou jí ublížit i infekce jako je meningitida či encefalitida, pak hovoříme o získaném nedostatku růstového hormonu.
  • Někdy se příčinu toho, proč je růstového hormonu málo, vůbec odhalit nepodaří.

Dobrá zpráva zní, že vyšetření u většiny menších dětí odhalí, že jen rostou pomaleji a že dříve nebo později všechno doženou. Tohle nejlépe potvrdí rentgenové vyšetření zaměřené na takzvaný kostní věk.

Co čekat od endokrinologa?

Kromě základních rozborů krve a moči by mělo dítě, které pomalu roste, podstoupit například ultrazvuk štítné žlázy, které může vyloučit autoimunitní onemocnění, a zároveň je na místě udělat genetické vyšetření, které může u dívek vyloučit například Turnerův syndrom. Tato choroba je typicky spojená s malým vzrůstem. K ověření toho, zda má dítě dostatek růstového hormonu, se používá inzulinový test, v jehož rámci se sleduje vyplavování růstového hormonu po podání inzulinu.

V případě, že se tato diagnóza potvrdí, měl by endokrinolog dítě převést do péče specializovaného centra, kde mu předepíší podávání růstového hormonu. Ten se podává ve formě injekcí a rodiče je mohou dětem píchat sami, případně si ho mohou aplikovat samy děti, jsou-li starší.

Komu může pomoci růstový hormon?

Diagnóz, kde je na místě podávání růstového hormonu, je více, jsou to zejména tyto:

  • deficit růstového hormonu, který si tělo neumí z různých důvodů samo vyrobit
  • Turnerův syndrom (genetická porucha projevující se mimo jiné poruchou růstu)
  • růstové selhání v důsledku chronického selhání ledvin
  • Prader-Williho syndrom, při kterém dítě nejdříve neprospívá a později může trpět obsesivní chutí k jídlu spojenou s obezitou, přičemž zůstává malého vzrůstu
  • růstové selhání navazující na nitroděložní růstovou retardaci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).