Hlavní navigace

Řídíte se slunečními brýlemi? Na dovolenou si ale pořiďte jiné

4. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Pakliže jste zvyklí nosit jedny sluneční brýle pro všechny aktivity a výpravy, asi byste měli vyrazit na nákupy. Brýle, které jsou vhodné pro řízení auta, jsou totiž nevhodné na pláž.

Slunce i tento týden hodlá ukázat svou sílu, tak se nezapomeňme chránit. Nejde jen o krémy, UV oblečky, ale i o oči. Zvýšené účinky UV záření jsou pro oči totiž velmi nebezpečné. A to nemluvíme jen o krátkovlnném záření, které není okem viditelné, to je pohlcováno zemskou atmosférou, a tak nás neohrožuje přímo. Jsou i jiné typy tohoto záření, před kterým bychom se měli mít na pozoru. A víte proč, nebo prostě jen víte, že se musíte chránit?

I slunce může oči silně poškodit

Ze zdravotního hlediska může způsobovat řadu projevů středněvlnné a dlouhovlnné UV záření. „Dobrou zprávou je, že oko je samo o sobě před přímým slunečním světlem chráněno víčky, reflexním mrkáním a zornicovými reakcemi,“ říká optometrista Pavel BenešKatedry optometrie a ortoptiky LF MU. Tato ochrana ale není v žádném případě dostatečná. Nežádoucí účinky záření se totiž projevují i na jiných očních tkáních, kde způsobují další problémy. „K lehčím formám očního postižení patří pocity řezání, pálení a slzení. Na kůži víček se lze setkat s řadou onemocnění, např. různými typy kožních nádorů. Další věc je, že vliv UV záření na spojivku se podílí tvorbou nádoru na duhovce,“ popisuje optometrista. Může však dojít k závažnějším postižením. „Na povrchu oka může dojít k poškození rohovky, které se týká zejména jejích zevních vrstev. Zvýšený efekt UV záření pak může být do určité míry odpovědný za vznik rohovkového nádorového bujení,“ varuje Pavel Beneš.

Mžouráte? Tak přestaňte

Je dobré, že dbáte na správnou výživu pro oko, ovšem není to nic platné, pokud nebudete dbát na oční ochranu. UV záření je dále totiž jednou z udávaných příčin vzniku šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace. Nemluvě o kožních problémech a rychlejším stárnutí kůže. Navíc, se vzrůstající nadmořskou výškou roste i intenzita slunečního záření, tedy vyšší riziko vystavování se jeho účinkům. Z toho je patrné, že ochrana proti UV záření je nutností nejen v létě, ale i v zimním období.

„I obyčejná skla v brýlích zabraňují průchodu UV záření, ovšem aby oko nebylo oslněno, je důležité používat také sluneční brýle,“ radí optometrista. UV záření se totiž částečně dostane do oka, i když mhouříte. Stále bude působit na části, které budou otevřené – spojivka, rohovka, bělima, víčka. Nejjednodušší a nejrychlejší ochranou očí proti UV záření jsou brýle nebo kontaktní čočky, které mají UV filtr – složku nebo velmi tenkou vrstvu speciálního materiálu, který škodlivé záření blokuje. Důležitým údajem filtru je hodnota, od které vlnové délky UV záření zcela absorbuje a od kterého ho propouští se stejnou intenzitou jako světlo.

Co je dobré k moři, nepatří za volant

Čím je vyšší stupeň filtru, tím se snižuje stupeň oslnění a více chrání. Zapomeňte na označení číslem 0 nebo 1. Nejedná se o kvalitní filtr. Nejpoužívanější sluneční filtry jsou označeny číslem 2 nebo 3. Číslo 4 je nejbezpečnější, ideální do vyšších nadmořských výšek a k moři. „Uvědomte si ale, že takové brýle nepatří za volant, neboť snižují kontrast barev. Jako řidič volte polarizační čočky, ideálně s hnědým zabarvením čoček, které zvyšuje vnímání kontrastu. Do mlhy a deště zvolte spíše oranžové zabarvení, případně žluté a k moři si vyberte zabarvení šedozelené,“ radí Pavel Beneš.

Výhodou slunečních brýlí s kvalitním UV filtrem jsou obruby se širokými stranicemi či bočními krytkami chránící oči a oční okolí. Ovšem pozor, UV záření se k oku dostává také přes odrazy, které vznikají od zadní plochy brýlových obrub a skel.

Brýle, nebo čočky? Brýle i čočky!

„Ti, kteří netrpí oční vadou a nemají nutnost pořizovat si dioptrické sluneční brýle, by měli zvolit sluneční brýle s antireflexní vrstvou. Ti, kteří potřebují dioptrie a nechtějí utrácet za drahé brýle, mohou zvolit měkké kontaktní čočky, které také obsahují UV filtr. Takové kontaktní čočky zabrání vniknutí UV periferních paprsků do oka a chrání tak jednotlivé oční tkáně proti nežádoucím účinkům,“ radí optometrista. Věděli jste, že i kontaktní čočky jsou schopné poskytnout ochranu proti UVA i UVB? „Pokud máte nasazené kontaktní čočky s UV filtrem a k tomu ještě i sluneční brýle, je vaše oko téměř maximálně chráněno. Když k tomu přidáte velký klobouk nebo kšiltovku, uděláte pro sebe maximum,“ radí Pavel Beneš.

Zdroj: Biotrue.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).