Hlavní navigace

Legalizace marihuany je na spadnutí, první registrované produkty jsou na trhu

19. 4. 2012

Sdílet

První registrovaný zdravotnický prostředek z konopí v ČR je mast s výtažkem z celých rostlin konopí. Je vhodná při kožních potížích a bolestech. Český výrobce konopných produktů Carun se rozhodl nečekat a navzdory otevřenému schvalovacímu procesu legalizace konopí k léčbě podnikl kroky k výrobě prvních zdravotnických prostředků. Legálně se mu podařilo zaregistrovat první zdravotnický prostředek v Česku s účinnými kanabinoidy – konopnou mast Carun.

První registrovaný zdravotnický prostředek z konopí v ČR je mast s výtažkem z celých rostlin konopí. Je vhodná při kožních potížích a bolestech.

Český výrobce konopných produktů Carun se rozhodl nečekat a navzdory otevřenému schvalovacímu procesu legalizace konopí k léčbě podnikl kroky k výrobě prvních zdravotnických prostředků. Legálně se mu podařilo zaregistrovat první zdravotnický prostředek v Česku s účinnými kanabinoidy – konopnou mast Carun.

Alzheimer, astma, roztroušená skleróza, možná i rakovina a v neposlední řadě lupénka nebo atopický ekzém jsou diagnózy, na které odborníci ve světě už delší dobu doporučují konopí. Čeští pacienti se k němu zatím dostávají pokoutně, stát je ponižuje zákazy pěstování a vyhrožuje jim soudy.

K tématu: Konopí na recept?

Přestože je legální používání konopí doslova na spadnutí, podle výrobce konopných produktů Carun je to stále běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem. Vše brzdí pomalá legalizace a pacienti zatím trpí bolestmi. Díky znalosti legislativy existuje zákonné řešení alespoň pro některé z nich.

První legální výrobky z konopí v lékárnách

Výrobci Carun se podařilo jako prvnímu registrovat mast z konopí, která pomáhá proti kožním chorobám, jako je lupénka nebo atopický ekzém, a bolestem kloubů. V současné době je firma jediným tuzemským výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z celých rostlin konopí. Státní povolení získala díky tomu, že mast vyrábí z technického konopí (cannabis sativa), které má obsah zakázané psychotropní látky THC do 0,3 procent, avšak obsahuje léčivé kanabinoidy, zejména kanabidiol (CBD). „V konopí jsou stovky účinných látek, které mají význam pro zevní aplikace,“ ří­ká jednatel Carun Jiří Stabla. Pokud ke slibované legalizaci dojde, firma plánuje produkci rozšířit o další produkty i zvýšit obsah účinných látek.

Účinky konopí

O tom, že konopí má vedle psychoaktivních i léčivé účinky, je lidstvo přesvědčeno odnepaměti. Odvěká medicína využívala všech částí rostliny od květů po kořeny konopí. Ještě v padesátých letech minulého století naprosto otevřeně, převážně pro jeho antibiotické a analgetické vlastnosti. Pak se však v Česku na dlouhá léta nad výzkumem této rostliny a především nad jejím legálním léčebným užitím zavřela voda.

Při léčbě úpornějších ekzémů má své nezastupitelné místo mýdlo s přísadou konopného oleje s obsahem 80 procent nenasycených mastných kyselin. Význam těchto esenciálních kyselin pro imunitní systém člověka je doporučován pro pacienty trpící rakovinou, kardiovaskulárními nemocemi, zakrněním žláz, žlučovými kameny, ledvinovou degenerací, suchou kůží, slabým imunitním systémem (dokonce AIDS), akné a menstruačními problémy. Z konopí se připravují čaje, odvary, slouží jako přísada do lázně či na obklady.

Mast Carun je vyrobena z výhradně českých surovin a obsahuje výtažek z BIO konopí českého ekologického zemědělství. Jedná se o legálně pěstované odrůdy, které se vyznačují velmi nízkým obsahem psychotropního tetrahydrocan­nabinolu (THC), avšak obsahují ostatní účinné kanabinoidy, zejména kanabidiol (CBD). Díky tomu je mast Carun bezpečný a účinný zdravotnický prostředek. Nemá žádnou známou kontraindikaci, je vhodný také pro těhotné ženy a děti. Nebyla u něj zaznamenaná žádná alergická reakce. Carun je první registrovaný zdravotnický prostředek třídy I, vyráběný v ČR a splňující certifikační podmínky ISO 13485.

Konopnou mast Carun lze zakoupit bez předpisu v lékárně, nebo na webu www.konopnyshop­.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).