Hlavní navigace

Prosecco je jen z Itálie

1. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Populární prosecco, klasický sekt, pro extra chvíle šampaňské, ale také crémant nebo cava. Co mají šumivá vína společného a v čem se liší?

Odborně mají jednotný název – jakostní šumivá vína. A způsobů výroby také není mnoho.

Prvním z nich je takzvaná Charmatova metoda, kdy víno podruhé kvasí ve větších nerezových nádobách. Tak se získávají lehčí a svěžejší typy šumivých vín.

Další metodou je tzv. šampaňská neboli klasická. V tomto případě kvasí víno přímo v lahvích a každý produkt se tak stává jedinečným. Nápoj má dle odborníků plnější chuť, platí to třeba pro Bohemia Sekt Prestige nebo Chateau Radyni.

TIP: Nejsou bublinky jako bublinky: jak se dělí šumivá vína

Pro název je pak rozhodující místo původu a výběr odrůd.

Střední Evropa má sekt

Sekt je náš středoevropský název pro šumivé víno, používá se v České republice, na Slovensku, v Německu a Rakousku. Do této kategorie tedy spadá i klasická česká Bohemka. Základ naprosté většina sektů tvoří cuvée, tedy směs maximálně tří odrůd vína. Najdou se ale i výjimky – třeba sekt z vinařství Chateau Bzenec, ve kterém najdete pouze Ryzlink rýnský.

Galerie: Jak správně otvírat sekt

Šampaňské je jen ze severovýchodu Francie

Označením šampaňské se mohou pyšnit pouze šumivá vína pocházející z francouzského kraje Champagne. Tuto oblast celosvětově proslavili právě vinaři a rozkládá se na severovýchodě Francie. Zdejší podnebí výrazně ovlivňuje kyselost hroznů, které jsou tak pro výrobu opojného nápoje, podávaného v útlé skleničce, zcela ideální. Produkce šampaňského vyžaduje použití pouze směsi odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, které druhotně kvasí klasickou metodou. V Česku můžete ochutnat například klasické šampaňské značky Alfred Gratien. To je založeno na cuvée, kterému dominuje ovocný Pinot Meunier kombinovaný s elegantním Chardonnay.

Pro crémant platí volnější pravidla

Z Francie pochází také crémant. Přestože se hrozny zpracovávají stejně jako v případě šampaňského, najdeme mezi nimi rozdíly hned dva. V první řadě není crémant vázán ke konkrétnímu území, můžeme jím tak nazývat jakékoli francouzské šumivé víno kvašené v lahvi. Za druhé nejsou stanovena přesná pravidla pro výběr odrůd, jako je tomu u šampaňského. Nejznámější jsou např. Crémant de Loire nebo Crémant de Bourgogne. 

Prosecco: chuť Itálie

Mezi nejoblíbenější šumivá vína poslední doby patří bezpochyby svěží italské prosecco, pro jehož výrobu se používá odrůda Glera. Připravuje se moderní charmatovou metodou ve vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska.

Nejryzejší prosecca pocházejí z okolí městečka Valdobbiadene a jsou označena zkratkou DOCG
Autor: Jitka Cileckova (ADison)

Vinice z oblasti DOCG

Právě kombinace vinné odrůdy, italského slunce a strmých svahů mu dodává jeho proslulou lehkost a šťavnatost. Nejryzejší prosecca pocházejí z okolí městečka Valdobbiadene a jsou označena zkratkou DOCG. Odtud vzešlo také typické Prosecco Mionetto, které si můžeme vychutnat i u nás.

Španělské šumivé se jmenuje cava

Dalším druhem je cava – jakostní šumivé víno z vášnivého Španělska. Vyrábí se klasickou metodou především v katalánské oblasti Penedès. Seženete jak bílé, tak růžové.

Zdroj: TZ Bohemia sekt

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).