Hlavní navigace

Pro děti i dospělé, zboží z hmoty umělé

6. 9. 2010

Sdílet

Letní Speciál Silikozy.cz končí. Dozvěděli jsme se, jaký máme vztah k silikonům? O komentář k výsledkům našich anket jsme požádali známého poradce pro rodinu a vztahy Petra Šmolku.

Stejně jako všechno ostatní, podléhají i dámské hrudníky módním trendům. Co dřív vylepšovaly nejrůznější důmyslné podpěry, šněrovačky a vycpávky, může dnes několika řezy a stehy razantně proměnit ruka chirurga.

Jaký je váš názor na silikonová poprsí jsme zjišťovali také pomocí několika anketních otázek. Na jejich výsledky se můžete podívat zde a samozřejmě i nadále hlasovat.

Petr Šmolka

Petr Šmolka

V našem anketním souboji mezi silikony a „naturalem“ s drtivou převahou zvítězila příroda. Proč se tedy vlastně ženy houfně ženou pod skalpel? Nebo si jen nechceme přiznat, že by se nám umělá ňadra mohla líbit víc než přirozená, a odpovídáme podle toho? Zkušený psycholog PhDr. Petr Šmolka, který působí v Poradně pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v pražských Modřanech, si to nemyslí: „Neřekl bych, že jsme pokrytci. Tedy, alespoň ne v kauze ‚ňadra‘." 

Pokud pomineme zdravotní důvody k plastické operaci prsou, co podle vašich zkušeností vede ženy k podstoupení zákroku? Je z pohledu psychologa touha změnit své poprsí navzdory zdravotním rizikům i finančním nákladům „normální“?

Za rozhodnutím podstoupit podobný zákrok je téměř vždy pocit nespokojenosti s vlastním vzhledem, případně z něj plynoucí snížené sebehodnocení (chcete-li „mindrák“). A zároveň často naivní představa, jak výraznou a navíc pozitivní změnu může daný zákrok přinést.

Pro úplnost bychom ale měli dodat, že dané očekávání se někdy naplnit může. Zpravidla však nikoli úctyhodné „ňadratosti“, ale proto, že sebevědomější žena se bude projevovat jinak a pro okolí tím bude nepochybně zajímavější než nějaká ustrašená „chudinka“. Občas se ale můžeme setkat i s motivací značně přitroublou – tou bývá buď snaha vyhovět partnerovu přání navzdory vlastním obavám, nebo naopak představa, že tím zachráníme rozpadající se vztah.

Martina Pártlová: Není důvod se tím tajit

„Ptala jsem se samozřejmě rodiny a přítele, co si o tom myslí…“

Podle hlasování čtenářů jsou ňadra především erotickým symbolem. V mnohem menší míře jsou vnímána jako symbol mateřství. Čím to je?

Možná proto, že výrazně častěji souložíme, než kojíme. „Na vině“ jsou i mediální vzory – stačí otevřít pánské časopisy (nejen pánské), případně se nechat inspirovat různými hvězdami a hvězdičkami filmových pláten. Přesto bychom možná nalezli i souvislost s mateřstvím. Už proto, jak rádi se mnozí muži vracejí ke zdrojům někdejšího potěšení. Včetně toho, jehož se jim dostávalo v kojeneckém věku. Až již k ňadru nebo k lahvi.

Máme být sexy, nebo kojné?

„Nechci svoje prsa časem najít někde u žaludku. Dítě přisáté na prsou je mi odporné…“ 

Proč bereme jako samozřejmé, že si ženy kvůli lepšímu vzhledu barví vlasy, lepí nehty, nanášejí na sebe vrstvy kosmetiky a vůbec dělají pro krásu psí kusy, ale umělé poprsí vnímáme jako podvod, jak také vyplývá z naší ankety?

Zmiňované úpravy zevnějšku se příliš nesnaží cokoli předstírat. Jen málokterý potenciální partner uvěří, že zeleň partnerčiných vlasů je přirozená, a ani vrstvu make-upu nebude zřejmě považovat za produkt nějakých žláz s vnější sekrecí. I kdyby se zmást nechal, tak nejpozději po první společně strávené noci zjistí, na čem je („ach ta rána ráno!“). S umělým poprsím je to přece jen trochu jiné…

Setkal jste se někdy v poradně s případem, který by nějak souvisel s „ňadry“?

Párkrát ano. Jak u nešťastnic, které si od umělých slibovaly příliš, až po muže, kterým bylo zatěžko smířit se se sloganem, který jsem kdysi četl ve výloze nejmenované drogerie: „Pro děti i dospělé, zboží z hmoty umělé“.

Z nulek k silikonovému poprsí

„Kluci na mě volali ploštěnko…"

Jaký je váš osobní vztah k silikonovému poprsí?

Místopřísežně prohlašuji, že já bych si silikony nikdy aplikovat nenechal. Jinak mi jsou celkem lhostejné. Vím, mne zajímají jiné orgány, např. hlava. Co se v ní asi muselo odehrávat, když svou nositelku přiměla k tak brutálnímu zákroku.

A navíc: některé silikony prý při hnětení a laskání ňader vržou, což by mi asi dost vadilo.

V letním speciálu Silikozy.cz se – jak název „napovídá“ – věnujeme problematice ňader, plastických operací, historii vnímání prsou, jejich onemocnění … Zajímají nás názory a zkušenosti odborníků i laiků. Prostě prsa ze všech úhlů pohledu; jejich krása, i nebezpečí s nimi spojené:

Stop silikozám! Nebo jen houšť?

Paní No Silicone: Narodila jsem se nahá

Plastický chirurg: Do hezkých prsou mi je líto řezat

S podprsenkou do obchodu nelez

Martina Pártlová: Není důvod se tím tajit

O umělém poprsí…

Prsa snů – co vás čeká před a po

Z nulek k silikonovému poprsí

Rekonstrukce prsou mění ženám život

Nahoře bez chodí jenom panny

Máme být sexy, nebo kojné?

Operace prsou na vlastní oči

Kuriozity z království výstřihů

E-shop  – Trička No Silicone, 100 % Nature!

Pro ženy, které se nebojí jít „s ňadry na trh“, jsme připravili „natural“ trička. Můžete si je objednat v našem e-shopu a říct spolu s námi: Stop silikozám! No Silicone, 100 % Nature!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).