Hlavní navigace

Příčiny rakoviny u dětí většinou neznáme

14. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Když onemocní dospělý, může mu to připadat nefér a naříká si: Proč zrovna já? Ještě méně fér je onkologické onemocnění u dítěte. Co se dá říct na otázku: Proč právě ono? „Děti si za onkologické onemocnění nemohou,“ říká dětský onkolog.

David Sumerauer se dlouhodobě zabývá neuroonkologií u dětských pacientů. Coby odborník na nádorová onemocnění mozku u dětí se připojil k podpoře Dne dětské onkologie, jehož třetí ročník je zaměřený právě na tuto nemoc. Akce chce prolomit tabu kolem onkologických nemocí u dětí. Slovo rakovina se pomalu bojíme vyslovit a stejně tak se bojíme mluvit o dětech, které nádorovým onemocněním trpí.

Den dětské onkologie

  • Mezinárodní projekt šířící povědomí o dětské onkologii, o tom, že existují děti, které trpí onkologickou diagnózou. Přibližuje problematiku, šíří osvětu a vyzývá k solidaritě s onkologicky nemocnými dětmi a jejich rodinami. Je také vzpomínkou na děti, které nemoci podlehly.
  • Celosvětovým symbolem dětské onkologie je zlatá barva, protože děti jsou to nejdražší, co máme.
  • Den dětské onkologie se koná letos potřetí, 18. 2. 2017, na piazzettě Národního divadla – náměstí Václava Havla a na Václavském náměstí. Součástí programu je velký lampionový průvod a koncert hvězd. Přijďte i vy.
  • Podrobné informace naleznete na www.dendetskeonkologie.cz.

Jak se to stane, proč dítě onemocní rakovinou?

Příčiny většiny nádorových onemocnění vlastně neznáme. Většina nádorů je z našeho pohledu sporadických, to znamená, že jejich příčina nám není známa. Rozhodně dětské nádory nevznikají tak jako u dospělých. Nemůžeme říci, že v prostředí jsou karcinogeny, že si za to mohou samy děti svým životním stylem a podobně. Tak to není. Zhruba mezi pěti a deseti procenty dětí má nějakou genetickou predispozici. Jsme schopni z rodinné anamnézy a genetickým vyšetřením najít u dítěte konkrétní genetickou změnu, která je příčinou zvýšeného rizika výskytu nádorového onemocnění oproti běžné populaci.

U většiny dalších dětí ale příčinu neznáme. Výzkum probíhá dál, ale nemůžeme u novorozence označit, že si svým životním stylem zapříčinil nádorové onemocnění, jako to můžeme říct například u nádorů tlustého střeva u dospělého člověka.

Pokud jde o genetickou predispozici, vyšší výskyt rakoviny v rodině, existuje prý dokonce označení „cancer family“…

Ano, to jsou rodiny, které jsou zatíženy genetickou poruchou. Pokud něco takového najdeme, tak samozřejmě dítěti upravíme léčbu, protože některé děti nemohou dostat standardní typy léčby. To bychom je zatížili, ony by tu léčbu nemusely tolerovat, anebo bychom zvýšili riziko vzniku jiného nádoru. Úspěšně vyléčíme původní nádor, ale mohou mít další.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

„Cancer family je označení pro rodiny, které jsou zatíženy genetickou poruchou,“ říká MUDr. David Sumerauer

Takže my je pak dispenzarizujeme (dlouhodobě sledujeme) s tím vědomím, že u konkrétního dítěte můžeme v jeho dalším životě odhalit jiné nádorové onemocnění. A samozřejmě nabídneme vyšetření i dalším členům rodiny, kteří jsou potenciálně v riziku. V neposlední řadě můžeme nabídnout také preimplantační diagnostiku. To znamená, pokud rodina plánuje další těhotenství a my známe konkrétní genetickou příčinu výskytu nádorů v rodině, tak je současná medicína schopná zajistit, že se narodí dítě bez této genetické zátěže.

Tu nabízíte, když je vyšší výskyt rakoviny v rodině nebo třeba u sourozence, ale rodina plánuje další dítě?

Ano, dětské nádory mohou na něco podobného ukazovat. Ale pro představu, co to je vyšší výskyt rakoviny v rodině – pokud má například matka v pětatřiceti, čtyřiceti letech zjištěný karcinom prsu a její dvě dcery v pětadvaceti, to je významná anamnéza. Jinak frekvence nádorových onemocnění je vysoká a každý asi najdeme v rodině někoho, kdo měl nádorové onemocnění. Genetické vyšetření může být doporučeno, pokud jde o nádory v nižším věku, u malých dětí, u mladých dospělých. A také samozřejmě v případě akumulace jednoho typu nádorového onemocnění, kdy několik členů rodiny trpí určitými typy nádorů nebo stejným typem nádoru.

Dítě se může s nádorem již narodit?

Ano, nádor dokonce může být odhalen již intrauterinně (nitroděložně). Máme novorozence s nádorem a máme prenatálně diagnostikované nádory, zjištěné třeba při ultrazvukovém vyšetření.

Jako možná příčina se někdy zmiňuje třeba kouření matky v těhotenství nebo otce před početím.

Jsou taková data, ale zatím jsou všechna neprůkazná. Rozhodně bychom to nedoporučili. Nelze však jasně říci, že to je příčinou. Existují epidemiologické studie, které ukazují určitou spojitost se životním stylem, užíváním léků, marihuany, kouřením a podobně, ale není to vysvětlení pro většinu těchto našich pacientů.


Autor: Isifa.cz

Příčiny rakoviny obvykle neznáme, ale náramky na vině nebudou

Rodiče se samozřejmě bojí různých vlivů a někdy nesmyslů. Před časem byly například módní gumičky, ze kterých si děti pletly náramky. Pak se rozšířila – a následně byla popřena zpráva, že mohou být rakovinotvorné

Toto jsem nezaznamenal, i když samozřejmě vylučování nejrůznějších karcinogenních látek možné jistě je, záleží na materiálu. Ale za významné bych to asi nepovažoval.

Mé děti dokonce učitelé strašili ve škole, že když si budou psát taháky na ruku, hrozí jim rakovina. Co vy na to?

Tak s tím jsem se nesetkal. A určitě jsem si v dětství nějaké taháky na ruku taky napsal, takže toho bych se nebál…

MUDr. David Sumerauer, Ph.D.

Dětský onkolog, lékař Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol, odborník na nádorová onemocnění mozku u dětí, dlouhodobě se zabývá neuroonkologií u dětských pacientů. Podporuje Den dětské onkologie, více informací www.dendetskeonkologie.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).