Hlavní navigace

Přibývá mužů anorektiků

4. 3. 2011

Sdílet

Pacientů s poruchami příjmu potravy přibývá, roste procento mužů s anorexií a bulimií. I když onemocnění ohrožuje hlavně dospívající, nevyhýbá se ani dětem či starším osobám. Každoročně se zvedá procento chlapců a mužů, kteří mají s přijímáním jídla potíže. Novinářům to řekli odborníci psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Pacientů s poruchami příjmu potravy přibývá, roste procento mužů s anorexií a bulimií.

I když onemocnění ohrožuje hlavně dospívající, nevyhýbá se ani dětem či starším osobám. Každoročně se zvedá procento chlapců a mužů, kteří mají s přijímáním jídla potíže. Novinářům to řekli odborníci psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Ideály krásy se mění nejen v ženském, ale i v mužském světě,“ poznamenala vedoucí denního stacionáře pro adolescenty Petra Uhlíková. Zatímco mladé dívky usilují o štíhlost, chlapci touží po svalech, píše agentura ČTK. Dospívající kvůli vysněnému vzhledu přestávají třeba jíst, zvracejí nebo se chorobně přejídají.

Jde o jednu ze tří nejčastějších chorob dospívání

Centrum pro poruchy příjmu potravy podle své šéfky Hany Papežové má ročně asi 200 až 300 hospitalizací. Procento závažných případů se zvyšuje. Poměr mužů a žen s potížemi je 1:10. Podíl mužů mírně roste. Poruchami příjmu potravy trpí podle odborných odhadů asi pět až osm procent mladých lidí. Jsou třetím nejčastějším psychiatrickým onemocněním dospívajících.

Úmrtnost je dvakrát vyšší než u ostatních psychiatrických chorob. V průměru nemoc trvá šest let. Následkem bývá osteoporóza, špatný růst a neplodnost. Pacienti předčasně umírají. Dožívají se jen zhruba čtyřicítky.

Trenér fotbalu muže pravidelně vážil a kritizoval

Na vznik poruch příjmu potravy má hlavní vliv prostředí. Roli hrají také genetické dispozice či společenské a kulturní tlaky. Někdy se poruchy příjmu potravy skrývají i za módním zdobením těla. Tetování a piercing často volí právě lidé s bulimií, podotkla lékařka.

Podle pár let starého českého výzkumu mezi třináctiletými 35 procent dívek a 13 procent hochů není spokojeno se svým tělem. Polovina děvčat by si přála zhubnout. Dvě pětiny dětí uvedly, že se omezují v jídle. Mezi pacienty kliniky byla třeba i osmiletá dívka, která měla od pěti let škoky zafixováno, že je tlustá nebo mladý fotbalista. Trenér mužstvo na každém tréninku vážil a váhu nevybíravě komentoval. Přibývá také starších pacientek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).