Hlavní navigace

Předběhněte rakovinu: Letos je zvlášť důležitá kontrola znamének

25. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Před letní sezónou i po ní je dobré zajít na vyšetření kožních znamének. Po slunném létě to lékaři doporučují více než kdy jindy.

Znaménka neboli pigmentové névy, pihy, pupínky a skvrny na pokožce patří k častým kožním projevům. Většina znamének není nebezpečná, ale varovným signálem by měla být jakákoli změna jejich tvaru, ohraničení, barvy, velikosti a vyvýšení, či naopak poklesnutí. Lékaři připomínají, že tyto změny je vždy dobré konzultovat s odborníkem.

Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, doporučuje také kontrolu znamének před začátkem léta. To aby lidé věděli, zda se mohou v rozumné míře vystavit slunečnímu záření, aniž by se museli propuknutí melanomu nadměrně obávat. Radí také následnou kontrolu po skončení slunného období: „V létě se většina lidí pohybuje na slunci více než po zbytek roku. Na kůži se proto mohou objevit změny, které je vhodné zkontrolovat,“ říká.

Po letošním létě doporučuje profesor Arenberger vyšetření znamének ještě o trochu více než jindy. „Bylo hodně sluníčka, lidé to hodně využívali a ještě zdaleka ne všichni jsou zvyklí používat při pobytu venku vhodné ochranné krémy,“ vysvětluje.

Předběhněte rakovinu

Preventivní vyšetření může včas odhalit nejagresivnější typ rakoviny kůže. Pokud si lidé nechají zkontrolovat znaménka, značně tím podle odborníků snižují riziko, že by u nich mohl propuknout zhoubný melanom.

Kožní lékař obvykle vaše znaménko nejprve prozkoumá dermatoskopem a již v této fázi je schopen poznat spoustu věcí, například podezření, že by mohlo být zhoubné. Ale rozhodující slovo má patologie. Veškerá odstraněná tkáň totiž putuje k vyšetření, kde lékaři posuzují třeba to, zda nemáte rakovinu. Podívejte se, co přesně se děje s vaším znaménkem:

Petr Arenberger varuje, že letos větu „Máte melanom“ uslyší dva tisíce sedm set lidí. Vychází při tom z dlouhodobých statistik a prognóz. Bez ohledu na to, že neustále přicházejí do praxe nové účinnější léky a že naše největší zdravotní pojišťovna, VZP, vydává ročně na léčbu svých klientů s melanomem více než tři sta třicet milionů korun, denně v Česku zemře na tuto diagnózu v průměru jeden člověk. Včasné odhalení nemoci v jejím počátečním stadiu přitom může být pro pacienty životně důležité.

VZP proto svým klientům nabízí už několik let příspěvek až pět set korun na vyšetření znamének. Jak ukazuje následující tabulka, zájem díky opakovaným osvětovým kampaním narůstá.

Zájem klientů VZP o příspěvek na vyšetření kožních znamének

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny kůže a nezřídka bývá smrtelný. „Jen menší části pacientů může vzhledem k jejich stavu přinést užitek moderní biologická léčba. Přesto náklady na ni představují přes dvě třetiny celkových výdajů na léčbu této zákeřné nemoci. VZP ji uhradí každému nemocnému, který splňuje indikační kritéria,“ říká mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Počet klientů VZP, jimž byl melanom léčen biologickými přípravky

Nezapomeňte tedy, že právě v následujících týdnech, po skončení hlavní letní sezóny, byste si měli nechat znaménka zkontrolovat.

Galerie: Ozonová vrstva slábne a rakovina kůže sílí

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).