Hlavní navigace

Názory k článku Pravda o přibírání na zimu: Musíme nutně ztloustnout?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2016 21:16

    latinka (neregistrovaný)

    Sama bych asi mohla dělat výživářku, tyto věci zná každý,kdo se kdy byť jen 2 měsíce ve svém životě zajímal o výživu, svou váhu a její regulaci - jsou to primitivní poznatky, a to další - 5x denně - kdo to kdy vědecky dokázal, není to podloženo, 1x - 8x denně, to jej jedno, jediné, co je důležité, je poměr výdaje a příjmu ebergie.... Ostatní jsou jen přechodně moderní teorie, na kterých bůhví kdo vydělává!

  • 28. 11. 2016 8:34

    tdvorak (neregistrovaný)

    Pokud by byl poměr příjmu a výdeje energie to jediné důležité, nemělo by vám dělat problém živit se pouze čistým cukrem. Nebo čistým olivovým olejem. Zkuste denně konzumovat takových 200-300g olivového oleje a nic víc. Kaloricky OK. Schválně, jak dlouho to vydržíte.

    V článku se opatrně našlapuje okolo glykemického indexu (toust s tvarohem vs bageta s marmeládou). To je další z oblastí, kde prostý součet kalorií nefunguje. Důležitá je i kombinace surovin a jejich podíly, forma přípravy, způsob vaření. Zkuste se zeptat někoho s cukrovkou, určitě vám k tomu rád poreferuje.

    Co se týče frekvence jídel, studií pro různé varianty existuje řada. Tak, jak to bývá, často se závěry rozcházejí. Některé doporučují dvě jídla denně, některé šest porcí. Svou roli zde hraje pocit hladu, přejídání, hladina inzulinu, typ potravy a mnoho dalších faktorů.

    Jasně, že neexistuje jediná správná cesta. Ale s menšími a častějšími porcemi se zřejmě lépe kontroluje kalorický příjem, složení, dostatek ovoce a zeleniny, dostatek všech důležitých látek. Vtěsnat vše do jednoho nebo dvou jídel půjde zřejmě dost těžko.

  • 28. 11. 2016 10:57

    Jirka (neregistrovaný)

    autorka poněkud pozapomněla, že existuje něco jako bazální metabolismus, který představuje u běžného člověka zdaleka největší část energetického výdeje těla. V zimě je k udržení tělesné teploty logicky nutné více energie a tím stoupá bazální metabolismus. Takže k tukovým zásobám nebo většímu příjmu potravy existuje logický důvod, a není dán genetikou, ale fyzikálními poměry.

  • 28. 11. 2016 14:25

    Katerina Lik (neregistrovaný)

    Nejsou výživoví poradci tak trochu ortorektikové? Proč jinak chtějí pořád vzít lidem normální jídlo a podsouvají něco - vařené v páře? Vždyť taková jídla nemají chuť. Nestačí jíst méně cukroví a salámů? A ještě ta zastaralá poučka o tom, že se jíst má 5x denně. Jo, ty hnusy bez chuti a navíc celý den se starat o jídlo.

  • 8. 12. 2016 11:06

    Mája (neregistrovaný)

    "...poradí vám v každé výživové poradně Naturhouse". Že by byl celý článek nakonec jen reklama na jednu z dalších stupidních výživových poraden?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).