Hlavní navigace

Potvrzeno: Nowaco má ve výrobcích koninu

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
SZPI si v laboratoři nechala prověřit vytipované potraviny, které by mohly obsahovat nedeklarované koňské maso. Známe výsledky odborných analýz a máme fotografie hříšníků. Podívejte se.

Včera jsme vás informovali o krocích, které podnikla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v souvislosti s nálezy nedeklarovaného obsahu koňského masa v potravinách. V minulém týdnu SZPI tedy odebírala vzorky z pěti vytipovaných potravin a poslala je na analýzu do akreditovaných laboratoří. V současné době už má na stole výsledky, které nepotěší zvláště společnost Nowaco. Protokol o laboratorní zkoušce totiž uvádí: „V analyzovaném vzorku byla metodou PCR a následnou sekvenční analýzou prokázána koňská DNA.“ Příměs nedeklarovaného koňského masa byla dosud prokázána u dvou šarží potravin:

Nowaco Lasagne Bolognese – masem plněné těstoviny v rajské omáčce – zmrazené, v balení 400 gramů s označením doby minimální trvanlivosti do 24. 2. 2014, výrobní šarže: 24/02/14 240/12 8:30, země původu: Lucembursko

Nowaco Lasagne Bolognese – masem plněné těstoviny v rajské omáčce – zmrazené, v balení 400 gramů s označením doby minimální trvanlivosti do 18. 10. 2013, výrobní šarže: 18/10/13 111/12 17:03, země původu: Lucembursko.

Dále čtěte: Konina v potravinách hýbe i Českem

Oba vzorky inspekce odebrala v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s., Rokycanská 1385/130 v Plzni. SZPI nařídila prodejci, aby klamavě označené výrobky neprodleně stáhl ze své tržní sítě.

Koňské maso není pro člověka škodlivé a je nabízeno k prodeji i v České republice. Prokáže-li laboratorní analýza přítomnost koňského masa ve výrobku a tato složka není označena na obalu potraviny v souladu s požadavky potravinářského práva, jedná se o delikt s právní kvalifikací klamání spotřebitele. Zákon zde umožňuje uložit sankci do výše tří milionů korun. SZPI však tuto maximální částku nikdy neudělila. Tato skutečnost by se však mohla změnit, na konci loňského roku totiž Ministerstvo zemědělství navrhlo změnu v potravinářském zákoně, která by hranici z 3 milionu měla posunout až k milionům deseti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).