Hlavní navigace

Potraviny pro třetí tisíciletí: Goji

20. 5. 2009

Sdílet

Potřebujete zatočit s jarní únavou a zároveň doplnit vitaminy? Nebo jen vypadat pěkně opáleně? Co takhle zajít do obchodu se zdravou výživou a sáhnout po sáčku sušené kustovnice čínské, označované někdy jako Goji.

Zapomeňte na potravinové doplňky v kapslích nebo na multivitaminy, které na obale slibují vitalitu. Dostat do těla energii a potřebné látky může být mnohem příjemnější, než se dusit každé ráno obřími tabletami.

Už v minulém díle jsme se seznámili se zázračnými účinky kokosového oleje. Tentoktrát vám představíme jinou potravinu budoucnosti – kustovnici čínskou, zvanou goji.

V našich končinách se setkáte pravděpodobně se sušenými plody, které se podobají rozinkám nebo šípkům, mají červenou barvu a jsou asi centimetr velké. Chuťově připomínají brusinky nebo třešně a mají spíše tužší konzistenci. Pokud tedy preferujete měkčí sušené ovoce, pak doporučuji nechat je několik dní volně na misce, nasají do sebe vzdušnou vlhkost a stávají se příjemně měkké. Tento proces proběhne rychleji, pokud k plodům přidáme ještě plátek jablka.

Goji – recept na rychlé a trvalé opálení

Kustovnice čínská goji

Plody kustovnice čínské jsou tradiční složkou čínského lidového léčitelství. Tamější lékaři je doporučují jako výborný prostředek na dlouhověkost a sexuální potenci. A není divu. Moderní medicína dnes zjišťuje, jak mimořádný je obsah látek v plodech goji.

Tak například, goji obsahuje více betakarotenu než mrkev. Pokud se tedy toužíte rychle a hlavně trvale opálit, měli byste pytlík se sušenými plody přibalit na koupaliště. Vysoký obsah betakarotenu vás také lépe chrání před UV zářením.

Důležitou složkou je také protizánětlivý betasisterol, který se mimo jiné používá i ke zmírnění problémů s prostatou nebo zvýšenou hladinou cholesterolu.  Z vitamínů najdeme v goji především vitamín C, B1, B2, B6 a E.

Další zdraví prospěšné složky jsou minerály.  Kromě zinku, železa, mědi, vápníku, selenu a fosforu obsahuje také germanium, které se v běžné stravě vyskytuje jen velmi zřídka, je ale velmi důležitým prvkem pro obranu těla proti rakovinotvorným buňkám. Díky kombinaci vitamínu C a železa pak může být goji ideálním bojovníkem proti jarní únavě, která je zapříčiněna nedostatkem železa v organismu. Jelikož je však vitamín C pro metabolismus železa klíčový, může se nám po dlouhé zimě a nedostatku čerstvého ovoce a zeleniny stát, že na jaře pocítíme slabost a únavu i přes to, že potravin bohatých na železo budeme konzumovat dost. Není tedy nic lepšího než si dopřát obě tyto tak důležité složky současně. Obsažené vitamíny skupiny B pak příznivě působí na nervový systém, pomáhají proti únavě a jsou důležité pro dobrý stav pleti a vlasů. Vitamin B1 je zase důležitý zejména pro činnost nervové soustavy a jeho nedostatek může způsobovat podrážděnost a únavu. Po těžkém dni tedy není nic lepšího než si po odpolední svačině dát jako zákusek hrst plodů goji.

Znáte goji a používáte ho?

Prevence rakoviny i civilizačních chorob

Kustovnice čínská goji sušené

Pokud užíváte antikoncepci nebo antibiotika, měli byste goji zařadit do jídelníčku. A to kvůli obsahu vitamínu B2, kterého v obou případech tělo potřebuje větší množství. Stejně tak osoby mající problémy se štítnou žlázou by si měli goji dopřávat co nejčastěji. Vhodným doplňkem stravy bude i pro striktní vegany, kterým zdroj vitamínu B2 v potravě často chybí, protože jej obsahují převážně potraviny živočišného původu. Goji pro ně pak může být chutnou alternativou.

Moderní výzkumy pak ukazují na to, že celkové složení plodů goji může výrazně napomáhat ochraně buněčné DNA před poškozením, čímž zamezuje vzniku rakovinotvorného bujení. Obsažený vitamín E pak zpomaluje stárnutí pleti a chrání svaly před poškozením.

Ideální denní dávka je 10 až 30 g, tedy asi malá hrst. Můžeme je konzumovat samotné, nebo si je přidat do müsli, ovocných salátů, koktejlů nebo šejků. Jejich sladkokyselá chuť bude jistě výborným doplňkem pro mnohé jarní recepty.

Z goji je také možné uvařit chutný čaj, který snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu.
Nejlepší je samozřejmě vybírat goji vypěstované ekologicky šetrným způsobem. Sehnat je můžeme v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Pokud se rádi věnujete zahradničení, pak si goji můžete i sami vypěstovat, rostlinka není nijak náročná a vystačí si i na méně kvalitních půdách. V dobrých podmínkách pak může dorůstat i 2,5 metrů výšky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).