Hlavní navigace

Poprvé na brusle

18. 1. 2010

Sdílet

Možná máte staré brusle po léta schované na dně skříně a až pořádná letošní zima a vyzývavé ledové plochy vás přiměly je začít hledat. Možná jste bruslit nikdy nezkoušeli, ale zamrzlá hladina rybníka vás láká. Čtěte dál! Prozradíme vám, na kolik korun vás tato záliba vyjde a možná najdete i inspiraci, kam vyrazit na veřejné bruslení.

Bruslení mám spojené s dětstvím. Proháněla jsem se po zamrzlé Vltavě, vtom se ke mně přiřítil starší bratr a už jsem ležela na zemi. Kromě modřin si vzpomínám na zimu, brusle zděděné po babičce, mamince nebo kamarádce, které byly vždycky o číslo menší, než jsem potřebovala, a nehorázně tlačily. Nevím proč, ale na led jsem se přesto těšila.

Teď, když nás všechny, zejména sdělovací prostředky, silničáře a obce, překvapila sněhová „kalamita“, došlo mi, že takhle si pamatuji zimu. Nostalgicky jsem zatoužila po sněhově bílých bruslích se zoubky a vyrazila na nákup.

Se zoubky, nebo bez nich?

brusle

Pračlověk prohánějící se na bruslích z kostí i holandští „krasobruslaři“, kteří podle nálezů kroužili ve 13. století po ledě na dřevěných bruslích opatřených na spodní straně železným plátkem a rozjížděli se pomocí holí, by nám mohli dnešní modely závidět. V regálech sportovních obchodů je z čeho vybírat.

Podle základního rozdělení rozlišujeme brusle pro výkonnostní a rekreační ježdění. Dále se liší materiálem, systémem zapínání a pochopitelně cenou. Rekreačnímu bruslaři bohatě postačí běžné brusle do dvanácti set korun. Musí se ovšem rozhodnout, zda v nich bude bruslit spíše uvnitř, nebo venku. Některé brusle jsou totiž výrazně teplejší než jiné. „V klasických dámských bruslích vám může být zima. Počítejte tedy s vrstvou teplých ponožek. Doporučuji koupit si model minimálně o číslo větší, než je vaše noha,“ radí mi prodavačka sportovního obchodu v Praze 1.

Zejména dámy se ještě mohou rozhodnout, zda si pořídí brusle se zoubky nebo bez nich. Každé vyžadují trochu jinou techniku jízdy. „Zoubky většinou využíváme k o­drážení při jízdě nebo při brzdění. Rovněž se vám mohou hodit při jízdě pozadu,“ říká bývalá krasobruslařka HANA KALVACHOVÁ a dodává, že komu by zoubky vadily, může si je nechat dodatečně ubrousit. 

Brusle před nákupem rozhodně vyzkoušejte. Některé mají tvrdý horní lem, což někoho může tlačit na kotnících.

Nové brusle se prodávají zásadně nenabroušené! Na takových se příliš neprojedete, budou se zasekávat a hůř se vám bude brzdit. Za menší částku (do 50 korun, někde i zadarmo) vám je ochotně nabrousí na většině stadionů, kde provozují veřejná bruslení. Ideální je nabrousit nové brusle znovu hned po prvním bruslení!

Pokud si nechcete kvůli jednomu odpoledni na ledu pořizovat nové brusle, zajděte do půjčovny. Zapůjčení bruslí nabízí téměř každé kluziště. Většinou se jedná klasické „kanady“ pro pány a bílé „botasky“ pro dámy. Ceny půjčovného se liší – obvykle se pohybují okolo padesáti korun za pár. Nesmíte však zapomenout na zálohu. Často postačí občanský průkaz, nebo suma do pěti set korun.

Oblečte se teple, ale nepřehánějte to!

bruslení

Na ledě by vám neměla být ani zima, ani horko. Podobně jako při jiných zimních sportech platí, že zpočátku by vám mělo být trochu chladněji. Při bruslení se přece jen zahřejete. Lehčí vrstva oblečení omezí pocení, které tělo ochlazuje.

Volba oblečení závisí i na tom, zda se chystáte na rybník, nebo do krytého stadionu. Na stadionu se sice netopí, takže tam bývá zima asi jako ve sklepě, nicméně střecha a stěny chrání sportovce před větrem nebo sněžením.

Pokud dáte přednost venkovnímu bruslení, určitě nezapomeňte bundu, která neprofoukne, čepici a šálu. Venku bývá také větší vlhkost a zima, takže doporučuji rovněž nepromokavé kalhoty. Na stadionech se oblečení příliš neřeší. Pánové většinou bruslí v džínsech a některé slečny dokonce v sukních.

Chystáte se na lyže? Vyberte si svah na míru v naší databázi sjezdovek.

Rukavice jsou základ

V obou případech (venku i uvnitř) doporučuji rukavice. Vhodné jsou tenčí, ideální například „běžkařské“. Při pádu se země dotýkají nejčastěji právě dlaně a led může pořádně škrábat.

Dříve nás rodiče na rybník pořádně nabalili. Tílko, triko s dlouhým rukávem, huňatý svetr, lyžařská bunda po bratranci a oteplovačky. Pochopitelně čepice, šála a palčáky. Technologie sportovního oblečení pokročila a obchody jsou plné takzvaného funkčního prádla. Jeho výhodou je zejména objem a „funkční“ vlastnosti. V lehké mikině přes tenké triko a odlehčené hi-tech bundě, která ovšem unese pořádný sloupec vody a odolá silnému větru, se můžete po ledu volně prohánět, aniž by vám byla zima a aniž byste oděv naopak propotili.   

Pochopitelně záleží na tom, jak moc sportovně bruslení pojmete. Rekreační bruslaři si pohodlně vystačí s bavlněným trikem, mikinou a bundou.

Kde je podle vás bruslení zábavnější?

Kde se bruslí?

Jak jsme již zmínili, prostředí lze rozdělit do dvou hlavních kategorií – venkovní (hřiště, zamrzlý rybník nebo řeka) a umělá kluziště krytých stadionů. Pokud máte za domem velké neobsazené parkoviště nebo jinou rovnou plochu, můžete ji pokropit vodou, která v současných mrazech poměrně rychle zamrzne – a máte soukromé kluziště.

Ne každý rybník je však pro bruslení vhodný! Více se dozvíte příští týden v článku „Ideální rybník pro bruslení“ na Vitalia.cz.

Na stadionu se vám může zatočit hlava

bruslení

Při bruslení na krytém stadionu se připravte na to, že budete kroužit s další skupinou lidí do kolečka. Zamilované páry se drží za ruku, partička se po ledě honí, div vás neporazí a nezbedný bruslař je právě vyváděn z kluziště, protože neohleduplně dováděl.

Změnu směru většinou ohlásí pípnutí nebo pořadatel veřejného bruslení. Někdy se však bruslaři rozhodnou sami. Stačí se otočit, opatrně jet v protisměru a volat: „Změna směru!“. Do několika minut se otočí i poslední opozdilec.

Kam můžete vyrazit na veřejné bruslení v Praze, Brně, Ostravě a Olomouci?

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).