Hlavní navigace

Polské zelí obsahuje konzervant pro hospodářská zvířata

4. 5. 2012

Sdílet

Inspektora při kontrole zarazil údaj na obalu kysaného zelí. Kyselina mravenčí se totiž smí používat pouze do krmiva pro hospodářská zvířata. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes vložila do Systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění potraviny škodlivé pro zdraví. Jde o kysané zelí polského výrobce.

Inspektora při kontrole zarazil údaj na obalu kysaného zelí. Kyselina mravenčí se totiž smí používat pouze do krmiva pro hospodářská zvířata.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes vložila do Systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění potraviny škodlivé pro zdraví. Jde o kysané zelí polského výrobce.

Nejedná se o první případ, přečtěte si další: POLSKÉ POTRAVINY

Výrobek vzbudil pozornost inspektora tím, že ve složení potraviny na obalu byla uvedena konzervační látka E 236. To je označení pro kyselinu mravenčí, která se v současnosti používá jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata. Přítomnost látky potvrdila laboratorní analýza, a proto inspekce nařídila dovozci, společnosti Hortim – International s r.o., Ostrava – Třebovice, stažení uvedené potraviny z distribuční sítě. Dovozce opatření splnil a stáhnul celkem 578 kusů výrobku, prodáno bylo 22 balení.

Informace o výrobku:

Kysané zelí bílé ELTOM 500 g, označené datem použitelnosti do 10. 07. 2012,  země původu: Polsko, výrobce: Gospodarstwo Rolno Warzywne, Ježówka  83a,  32–340 Wolbrom, Polsko.

„Výrobek nevyhověl z hlediska přítomnosti kyseliny mravenčí, která byla v odebraném vzorku zjištěna v množství 2116 mg/kg,“ informuje Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.  „Potravina byla vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě z důvodu kontaminace cizorodou látkou, protože kyselina mravenčí není vyhláškou č. 4/2008 Sb. povolena.“

Tím, že výrobce nabízí spotřebitelům potravinu obsahující nepovolenou látku, která může poškodit lidské zdraví, a navíc to deklaruje na obalu, prokazuje zásadní neznalost bezpečnostních standardů a potravinové legislativy. „Z případů v posledních měsících lze dovozovat, že polské dozorové orgány nemají v současnosti bezpečnost při výrobě potravin plně pod kontrolou,“ říká mluvčí.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).