Hlavní navigace

Polské potraviny mají značky kvality. Ale takové se k nám nevozí

10. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Potraviny z Polska provázela již řada skandálů a jejich pověst není dobrá. Přitom k nám se bohužel dováží to nejlevnější, tedy nijak kvalitní zboží. Poláci přitom umí i lepší potraviny.

Polské potraviny neprovází v Česku zrovna dobrá pověst. Možná je to i tím, že se na tuzemském trhu prakticky nevyskytují výrobky garantující kvalitu polských výrobků prostřednictvím některé z oficiálních polských značek. Otázkou samozřejmě je, proč takové výrobky na českém trhu nejsou.


Autor: Isifa.cz

Polské potraviny se značkami kvality se u nás prakticky nevyskytují

Odpověď, která se nabízí, je nasnadě – protože je k nám maloobchod nedováží. A nedováží je zřejmě proto, že by takové výrobky byly v porovnání, třeba i s naší konkurencí, dražší, právě díky tomu, že garantují určitou kvalitu.

Polské značky kvality potravin

Pokud chce přitom polská strana zlepšit image svých potravinářských výrobků v očích českého spotřebitele, měla by se při vývozu své produkce do ČR soustředit na prezentaci takových produktů, které jsou na polské straně vnímané a označované v nějakém parametru jako vyšší standard. Aby je spotřebitel poznal, musí ale uvedená loga a to, co vlastně garantují, znát. Server Vitalia.cz proto přináší přehled a popis nejznámějších polských značek kvality potravin:

Nejvíc polských potravin směřuje do Německa

Podle statistik dosáhl v loňském roce celkový export polské zemědělské a potravinářské produkce hodnoty 17,5 miliard eur. Celkem 22 procent polského vývozu směřovalo do Německa, 7 procent do Velké Británie, podíl šesti procent z celkového objemu pak dosahuje export polských potravin do Francie, Nizozemí, Ruska a ČR.

Z jednotlivých kategorií potravin se do ČR nejvíce z Polska dováží mléko a mléčné výrobky (podíl 12 procent na celkovém dovozu), maso (10 procent), rostlinné tuky (10 procent), drůbeží maso (8 procent), výrobky z obilovin a mouka (8 procent), tabák a tabákové výrobky (7 procent), káva, čaj a kakao (5 procent) a zelenina a houby (5 procent).

Kolik výrobků z tohoto objemu nese nějakou značku kvality, není známo. Podle informací severu Vitalia nicméně některé v ČR působící nadnárodní maloobchodní sítě o dovozech kvalitu garantujících polských potravin aktuálně uvažují. Tak uvidíme.

Porovnejte: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).