Hlavní navigace

Polovina jablečných džusů v testu propadla

7. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Časopis dTest nechal otestovat jedenáct džusů a moštů a zjistil, kdo vyrábí 100% šťávu z plesnivých jablek, i jestli někdo ředí džusy vodou. Známe vítěze i poražené.

Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat jablečné džusy a mošty dostupné v našich obchodech. U šesti z jedenácti testovaných džusů nebyly do výrobku navráceny přírodní aromatické látky odebrané při výrobě koncentrátu. Ředění vodou se sice neprokázalo, některé výrobky ale prošly jen „s odřenýma ušima“.

Mošty a džusy by měly mít stejné vlastnosti, ačkoli postup jejich výroby se liší. V případě moštů k nám putuje přímo vymačkaná šťáva z ovoce, která obvykle prochází pouze pasterizací. Džusy jsou oproti tomu vyráběny naředěním ovocného koncentrátu, který vzniká odpařováním vody z vylisované jablečné šťávy.

Čtěte více o pasterizaci: Potraviny „jako“ čerstvé: Pasterace nebo paskalizace? 

„Součástí procesu výroby jablečného koncentrátu je odchyt těkavých aromatických látek, které se během odpařování uvolňují. Přírodní aromata patří mezi relativně drahé suroviny, které lze použít a zpeněžit i jinde, například v kosmetice. Někteří výrobci se proto uchylují k tomu, že je zpět ke koncentrátu spolu s vodou nedodají. Laboratorní analýza ukázala, že je tomu tak u více než poloviny testovaných džusů,“ konstatuje Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu.

Nedostatečný obsah těkavých aromatických látek:

  • Cappy Jablko 100%
  • Hello 100% Jablko
  • Privátní značka řetězce Billa – Clever 100% jablečná šťáva
     
  • Privátní značka řetězce Kaufland – K-Classic Apple Juice from concentrate
  • Privátní značka řetězceTesco – Sun Grown pure apple juice from concentrate
  • Privátní značka řetězce Albert – AH Basic 100% Apple Juice

Přičemž skutečnost, že do zředěného koncentrátu byly navráceny dříve odebrané aromatické látky, se nemáme šanci z obalu džusů dozvědět. Moštům dle očekávání aromatické látky nechyběly, při jejich výrobě totiž nedochází k odpařování.

Jablečná šťáva se vyrábí i z plesnivých jablek

Laboratoř také ověřovala, zda nebyla při výrobě použita plesnivá jablka, na což poukazuje přítomnost toxinu patulinu. Vysoké množství této látky odhalily analýzy v moštu Český sad 100% jablečná šťáva. „Naměřené hodnoty sice nepřekročily limit stanovený Evropskou komisí, nicméně pro malé děti již tento výrobek vhodný není. Děti mošt rády pijí a patnáctikilové tříleté dítě by maximální tolerovatelný denní příjem patulinu překročilo vypitím necelých 170 ml tohoto moštu. Tento výrobek získal také nejnižší hodnocení v senzorické části testu,“ uvádí Daniel Pavlis.

dTest se zajímal i o to, zda výrobky nejsou ředěné. Všechny ovocné šťávy a ovocné šťávy z koncentrátu by měly obsahovat stoprocentní podíl ovoce. Vzhledem k velké variabilitě jablečných druhů je však třeba brát v potaz možnou odchylku, která je v tomto případě 20 % z naměřené hodnoty. Požadavek na stoprocentní obsah jablek tak splnily i vzorky s naměřenými hodnotami pod 100 gramů. „U džusu Cappy jsme naměřili 83,4 gramu jablek na 100 gramů výrobku, u moštu Bohemia Mošt 83,5. Oba výrobky tak překročily požadovanou hranici 100 gramů až po započtení maximální odchylky, a to ještě velmi těsně. O něco málo nižší hodnoty by už poukazovaly buď na použití nestandardní suroviny nebo naředění vodou,“ říká Daniel Pavlis.

Nejvyšší hodnocení získal v testu 100% jablečný mošt nefiltrovaný Viko, mezi džusy dopadl nejlépe výrobek Rauch Happy Day 100% Apfel, který také nejvíce chutnal i voněl hodnotitelům v senzorické části testu.

Zdroj: dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).