Hlavní navigace

Podmínky pro dárcovství kostní dřeně? Dva mililitry krve a pět minut času

19. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
V České republice stále chybějí dárci kostní dřeně. Díky dvěma mililitrům krve a pěti minutám času mohou přitom zachránit život.

Ročně je u nás diagnostikováno zhruba čtrnáct set mužů a tisícovka žen s leukémií. Řadě z nich pomůže transplantace kostní dřeně. Navzdory tomu, že je v registru možných dárců registrováno téměř šedesát čtyři tisíc lidí, vhodné dárce lékaři musí ve většině případů hledat v zahraničí.  

Pouze čtvrtina dárců pochází z České republiky.„Tisíce lidí ročně onemocní v Česku zhoubnými nemocemi kostní dřeně a uzlin, často jde přitom o mladé lidi a děti. Poslední šancí na záchranu života může být transplantace kostní dřeně. Už před více než třemi lety jsme se proto rozhodli podpořit rozšíření registru dárců kostní dřeně. Prozatím se na naší klinice podrobilo odběrům krve přes sto lidí, poslední odběry proběhly v pondělí 18. dubna, kdy na kliniku dorazilo na dvacet lidí. Mezi nimi byli i zaměstnanci kliniky,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Díky dvěma mililitrům krve a pěti minutám času mohou dárci zachránit život dospělého člověka nebo dítěte. „Zatímco v Německu je v registru dárců pět procent obyvatel, v České republice je to pouze 0,75 procenta populace. Pravděpodobnost, že bude dárce vhodný, je v České republice jen jedno procento, každý čtvrtý pacient svého dárce nenajde. Proto je nutné registr neustále rozšiřovat. Také z toho důvodu jsme se už v minulém roce připojili k akci Jedu na dřeň, která do registru za pouhé tři dny přivedla 571 nováčků, a na naší klinice pravidelně organizujeme odběry krve. V letošním roce proběhly už dvakrát a celkem se zaregistrovalo přes čtyřicet potenciálních dárců,“ popsal Pavel Stodůlka.

Podmínky dárcovství kostní dřeně

Dárcovství je u nás, stejně jako na celém světě, bezplatné. (Na čem ze sebe sama můžete vydělat? Dozvíte se v článku Prodej se za živa.)

K zaregistrování je třeba nechat si odebrat krev, která je poté vyšetřena. Ideálním dárcem jsou lidé ve věku 18 až 35 let, kterým vyšetření krve hradí pojišťovna. Kostní dřeň je možné darovat opakovaně.

Dárce vstoupí do registru dárců dřeně a v případě potřeby – tj. shody dárce a potřebného pacienta – dojde k odběru. Darování kostní dřeně je anonymní. Nový dárce vstupující do registru musí mít dobrý zdravotní stav.

Dárci jsou pojišťovnou hrazeny lékařské výdaje spojené s odběrem dřeně. Při odběru má dárce nárok na čtyři dny placeného pracovního volna a při výpočtu roční daně z příjmu může uplatnit odečet až 4000 Kč jako poskytnutý dar pro zdravotnické účely. Na dárce kostní dřeně myslí zdravotní pojišťovny se svými benefity.

Podrobné informace získáte například na stránkách Českého národního registru kostní dřeně, www.kostnidren.cz a v informačních brožurách.

Zdroj: TZ Gemini

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).