Hlavní navigace

Podívejte se: Tyhle plastiky byly loni nejžádanější

23. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zákroky plastické a estetické medicíny jsou stále vyhledávanější. Řada lidí je prý ochotná si na operaci dlouho šetřit nebo si odepřít i dovolenou. Co chtějí nejčastěji?

Zákroky plastické a estetické medicíny nejsou dnes jen doménou modelek či hereček. Do ordinací dle lékařů začali chodit lidé mnoha profesí a sociálního postavení. Plastický chirurg Roman Kufa říká, že meziroční nárůst operací se na klinice Perfect Clinic v Praze držel v letech minulých na patnácti procentech, loni pak dosáhl hranice dvaceti procent. Co se však v posledních letech změnilo, je pořadí preferencí estetických zákroků.

Galerie: Nežádanější zákroky plastické a estetické medicíny

Na první místo se na jeho klinice vyšplhaly miniinvazivní zákroky, omlazující procedury obličeje v injekční, niťové a laserové podobě zde v roce 2017 provedli lékaři ve dva a půl tisících případech. Na druhé pozici se drží zvětšení prsou s osmi sty provedenými operacemi, v těsném sledu pak následují operace víček, nosu a modelace prsou.

Zákroky estetické medicíny populární v ČR

  • miniinvazivní omlazující procedury obličeje
  • zvětšení prsou
  • operace víček
  • operace nosu
  • modelace prsou

Zdroj: Perfect Clinic

Liposukce, které jsou dlouhodobě jedním z nejvyhledávanějších zákroků dnešní plastické chirurgie, se propadly až na zhruba osmé místo. Roman Kufa si tento propad vysvětluje tím, že česká populace žen je ochotna více sportovat a držet diety, než aby si dobrovolně lehala kvůli nadbytečným kilům na operační stůl. Podle plastického chirurga Ondřeje Měšťáka z kliniky Esthé jsou nejžádanější liposukce provedené v oblastech břicha, boků, stehen a hýždí. „Liposukce není dobrou léčbou obezity. Ani jako poslední možnost,“ upozorňuje lékař. Liposukce má totiž ve skutečnosti jen malý vliv na čísla na váze. Není to metoda hubnutí, ale způsob, jak řešit konkrétní oblasti tuku, tedy tvarování těla.

Nejvíce „plastik“ provedou v USA a Brazílii

Na pomyslném světovém vrcholu žebříčku četnosti plastických operacích jsou Spojené státy americké, kde podle Mezinárodní asociace plastických chirurgů (ISAP) bylo jen za minulý rok v USA provedeno přes čtyři milióny estetických plastických operací. Když k tomu připočítáme i neinvazivní zákroky, jako jsou výplně či botox, dostaneme se na více než patnáct miliónů zákroků. Podle americké stanice CNN se nejvíce „chodilo“ na zvětšování prsou, liposukci a zmenšování nosu. Botox si nechalo v USA aplikovat přes 7 miliónu lidí.

Nováčkem v populárních zákrocích je labioplastika (operace stydkých pysků), její nárůst se zvýšil až o 39 % oproti roku 2015. Plastický chirurg Svatopluk Svoboda v rozhovoru vysvětluje, v čem spočívá rozdíl mezi labioplastikou a celkovou modelací genitálu. S těmito zákroky se seznámil v Brazílii, kde byl na stáži ještě v době, kdy se tyto zákroky v Evropě vůbec neprováděly.

Stále populární je mezi Američankami také autoaugmentace (zvětšení hýždí vlastním tukem). Nejvíce na plastické operace chodí lidé z Floridy a New Yorku.

Zákroky estetické medicíny populární v USA a Brazílii

  • zvětšování prsou
  • liposukce
  • zmenšování nosu
  • botox
  • labioplastika (operace stydkých pysků)
  • autoaugmentace (zvětšení hýždí vlastním tukem)
  • plastika břicha

Hned za USA je Brazílie, kde se provede ročně přes dva milióny estetických operací. Brazílie představuje přibližně dvanáct procent všech kosmetických operací prováděných po celém světě. Populární je autoaugmentace, tedy zvětšování hýždí, ženy se silnějším pozadím jsou zde vnímány jako symbol krásy. V Brazílii se také často chodí na plastické operace břicha.

Další v pořadí je Mexiko, Jižní Korea a Japonsko, kde je velmi častá operace očních víček. Jak přitom upozorňuje Zdeněk Pros z pražské Perfect Clinic, právě asijské oči nejsou pro operatéra nic jednoduchého: „Asiaté mají hladké víčko od řas nahoru, nemají štěrbinu – nebo chcete-li – záhyb. Někdy mají Asiaté požadavek, aby jejich oči vypadaly víc evropsky. Dá se to udělat tak, že vytvoříme onen záhyb, ale už je to taková fajnovka,“ popisuje svoji zkušenost.

Druhou nejpopulárnější operací v Asii je pak modelace čelisti. V Evropě si nejvíce zákroků nechávají lidé dělat v Německu a Itálii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).