Hlavní navigace

Platíte na gynekologii za zrcadlo? Nemusíte

15. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Když lékař řekne, že je tato služba placená, obvykle nepátráme, jestli má pravdu, ale zaplatíme. Třeba ale platíme za služby, které mohou být i zdarma.

Před rokem jste za zrcadlo u gynekologa neplatili a dnes po vás chce stovku? Má na to právo? A co „vynucené“ sponzorské dary lékařům, je to legální?

Sponzorský dar je dar, i když jste prskali

Registrační poplatky lékař nemá právo vybírat, stejně jako by neměl vymáhat na pacientovi tzv. „sponzorský dar“. Když však pacient „sponzorský dar“ uhradí, není v možnostech pojišťovny lékaře za to postihnout, protože situace se jeví jako souhlasný krok pacienta, uvádí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Jestliže si pacientka chce připlatit za nadstandardní péči, pak je to věcí dohody mezi ní a ošetřujícím lékařem; ten však nikdy nesmí odmítnout poskytnout péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění.

V gynekologické péči je z veřejného zdravotního pojištění hrazená veškerá pravidelná péče, zejména preventivní prohlídky, péče o těhotné, i všechny operační výkony související s gynekologickými obtížemi.

Nevíte, jestli je platba oprávněná? Zavolejte si o radu

Pokud by lékař vybíral finanční částky za léčebnou péči, která je zdravotní pojišťovnou hrazená, porušoval by tím zákon i ustanovení smlouvy o poskytování zdravotní péče a její následné úhradě, kterou s pojišťovnou uzavřel. Zajímá-li vás úhrada za poskytnutý konkrétní zdravotní výkon, máte na infolince VZP (tel.: 952 222 222) možnost ověřit si, zda jde o výkon hrazený z prostředků všeobecného zdravotního pojištění, či nikoliv. V případě pochybností se můžete obrátit se žádostí o přešetření i na pracoviště v okrese, ve kterém máte bydliště nebo lékař pracoviště.

Kov je zdarma, plast se platí

V současné době jsou jednotlivé výkony pojišťovnou hrazeny, anebo hrazeny nejsou a pacienti si je uhradí sami. V rámci gynekologických vyšetření je zakalkulováno v přímo spotřebovaném materiálu v jednotlivých vyšetřovacích výkonech (kódech) použití kovových sterilizovatelných zrcadel. Gynekolog by proto měl ženě nabídnout vyšetření s pomocí kovových zrcadel zdarma. Pokud jí však nabídne vyšetření jednorázovými plastovými zrcadly a žena s tím souhlasí, pak si jejich použití hradí.

Na co všechno dostanete příspěvek? Vyberte si BENEFITY ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN.

 

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).