Hlavní navigace

Jakou kosmetiku používá Ruda Pivrnec? Pivní, přece

Sdílet

 Autor: bohemiacosmetics.cz
Kdysi kadeřník tužil vlasy zákaznic pivem a dámy jím pak „voněly“. Pivo v kosmetice dnes zažívá renesanci, ale cítit už nebudete. Muži kupují hlavně pivní šampony, ženy pleťové masky.

Pivní kosmetika se hodí téměř pro každého, mohou ji používat ženy i muži. „Její složení respektuje požadavky na příznivé ošetření pokožky bez speciálního zaměření na léčení konkrétních kožních problémů. Záleží na spotřebiteli, jestli dává přednost specializovaným produktům, nebo obecně funkční kosmetice,“ říká dermatoložka MUDr. Andrea Vocílková. A dodává: „Ale i lidé s kožními obtížemi mohou tyto přípravky dobře snášet, pokud dodrží nutná omezení kvůli jejich onemocnění. Nejlepší je vyzkoušet si ji. Pozor by si měli dávat samozřejmě ekzematici, ale to platí pro veškerou kosmetiku.“ 

Přečtěte si: Co si počít s ekzémem?

Chytré Římanky

Už římský válečník a polyhistor, zajímající se o přírodní vědy, Plinius starší napsal, že nápoj z obilí vařeného ve vodě má pěnu, kterou používají Římanky ke kosmetickým účelům. Zdá se, že ženy již v padesátém roce našeho letopočtu věděly, že pivo, plné vitamínů skupiny B, regeneruje pleť a má dobrý vliv i na vlasy a nehty. Rozpomněli se na to i někteří současní výrobci kosmetiky a uvedli před časem na trh pivní šampony, balzámy, peelingy, mýdla, krémy, masky, sprchové gely a další produkty, které jsou vhodné nejen pro ženy, ale i muže. Ostatně patří mezi ně i voda po holení.

Pokud k výrobě nelze použít přímo pivo, jako je tomu například u koupelové soli či pleťových a tělových krémů, používají se pivovarské kvasnice či chmelový extrakt. Pivní šampon, balzám, lázeň, sprchový gel, peeling, tekuté mýdlo či balzám po holení pivo opravdu obsahují, a to dokonce výrazné procento.

Pivo na vlasy

Vzpomínám si, jak mámin kadeřník používal na vlasy zákaznic pivo. Říkával, že je to lepší a pro vlasy zdravější než všechny balzámy a tužidla dohromady. Mělo to jen drobnou vadu. Dámám po nějakou dobu „voněly“ vlasy pivem.


Autor: Manufaktura / Bohemia Cosmetics

To už dnes nehrozí. Na vlasy lze použít pivní šampon, a třebaže je v něm piva hodně, má příjemnou kořeněnou vůni po cedru a zázvoru. „Chodí k nám pravidelně jedna zákaznice, která doslova říká, že na té vůni ujíždí,“ říká Michaela Franceová z jedné prodejny české firmy Manufaktura.

Umyla jsem si vlasy pivním šamponem a na obličej nanesla pivní masku. Po jednom použití nemohu potvrdit účinky pivní kosmetiky, ale rozhodně mě nezklamala. A ta vůně byla opravdu příjemná. „Jemný pivní vlasový šampon s obsahem pravého českého piva zmírňuje lámavost vlasů, zpevňuje je, navrací jim přirozený lesk, dodává svěží vzhled a lehký tužící efekt. Díky obsahu chmelu podporuje růst vlasů a zklidňuje pokožku hlavy. Pivní vlasový šampon je k vlasům velmi šetrný a chrání je, proto je vhodný pro každodenní použití,“ tvrdí výrobce.

Trochu mě zarazilo, že šampon nerozlišuje jemné, mastné, tmavé ani světlé vlasy, což dnes běžně firmy svými nabízenými výrobky rozeznávají. Bára Čechová z Manufaktury mi k tomu řekla: „Na kosmetologických fórech jsme se dozvěděli, že se naopak dnes opouští dělení vlasové péče na jednotlivé druhy vlasů. Náš pivní šampon je regenerační, vhodný na všechny typy vlasů.“ 

Muži kupují šampon, ženy pleťovou masku

„Pivní kosmetika patří mezi nejoblíbenější z našich řad. Vyhledávají ji jak muži – především pivní vlasový šampon, tak ženy – například pivní pleťová maska,“ říká ředitel vývoje a výroby RNDr. Josef Novák z Manufaktury.

Pivní kosmetika je prospěšná nejen při regeneraci pokožky, ale také zvyšuje její odolnost, udržuje pleť dlouho mladou a v neposlední řadě se stará o vláčnost kůže. Je určena i pro citlivou pleť, při sklonu k tvorbě akné. To mají na svědomí především stopové prvky a minerály, jako jsou draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík a křemík. „Zástupci firmy Manufaktura se na nás opakovaně obrátili se žádostí o provedení zkoušky kožní dráždivosti. Nikdy jsme nezaznamenali žádný problém v průběhu testu, který má svá pravidla daná mezinárodními předpisy,“ ujišťuje lékařka Andrea Vocílková.

Kde koupíte pivní kosmetiku


Autor: Chodovar / Saela

Největší sortiment pivní kosmetiky nabízí firma Manufaktura, která má i svoje specializované prodejny. Její výrobky se pohybují od 79 korun za balzám na rty po pivní tělové máslo za 155 korun. Šampon (265 ml) mě stál 129 korun a pleťová maska 135 korun. Voda po holení je za 129 korun. Manufaktura není ale jediná.

Pivní kosmetiku nabízí také firma Saela z Brumovic na Moravě, která dodává zboží do drogerií po celé republice a má podnikovou prodejnu v Opavě. Jen pro srovnání její šampon o obsahu 300 mililitrů stojí 99 korun a maska 139 korun. A pak je tu pivní kosmetika Pivrnec inspirovaná postavou Rudy Pivrnce kreslíře a ilustrátora Petra Urbana od Bohemia Cosmetics, v níž najdete sprchový gel, pivní lázeň, šampon a mýdlo. Pivní šampon, koupelové pivo a pěnu nabízí také pivovar Chodovar v Chodové Plané. Všechny firmy inzerují svoje zboží na internetu a samozřejmě si jednotlivé výrobky lze přes internet také objednat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).