Hlavní navigace

Pijte kávu, nebudete mít deprese

13. 10. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Podle amerických vědců může káva bránit vzniku depresí u žen. Ukázal to nový výzkum. Efekt se však dostaví teprve od dvou a více šálků denně.

Zatím není jasné, proč by káva měla takhle účinkovat, ale autoři studie z Harvardovy zdravotní školy předpokládají, že za vším je kofein, který možná účinkuje na mozek. Káva bez kofeinu podobný účinek nemá, napsala agentura ČTK.

Studie, jejíž výsledky tým zveřejnil v časopise Archives of Internal Medicine, sledovala více než 50 tisíc amerických zdravotních sester. Během desetiletého období v letech 1996 až 2006 sledovali vědci jejich zdravotní stav a v dotaznících je nechali zaznamenávat konzumaci kávy. Ze sledovaných žen se deprese objevila u zhruba 2600; z nich větší počet kávu nepil vůbec nebo jen minimálně.

Milovníkům kávy sebevraždy nehrozí

Převedeno do statistik vědci zjistili, že v porovnání s ženami, které pily jeden šálek a méně kávy týdně, měly ty, které vypily dva nebo tři šálky denně, o 15 procent nižší riziko deprese. A u těch, které pily čtyři a více šálků kávy denně, bylo riziko nižší než 20 procent.

přečtěte si dále: Dobré kafe bez drahého kávovaru

Studie ovšem zjistila i odvrácenou stránku vysoké konzumace kávy. Pravidelné konzumentky měly vyšší sklony ke kouření a pití a byly méně ochotné zapojovat se do církevních, dobrovolnických nebo komunitních skupin. Měly také tendenci k nadváze, vysokému krevnímu tlaku nebo cukrovce.

Přesto podle vědců jejich zjištění přidává váhu předchozím studiím, které zjistily například nižší počet sebevražd mezi konzumenty kávy. Příčinou je podle nich kofein, o němž je známo, že vyvolává pocity spokojenosti a dodává energii.

Kolik je správné množství kávy na den?

Příčinná souvislost ale může být podle odborníků i opačná – lidé se špatnou náladou a náchylností k depresím, která s sebou nese poruchy spánku, raději kávu nepijí, protože kofein je stimulant zahánějící spánek. Příliš mnoho kofeinu navíc může zvýšit pocity úzkosti.

Doporučená dávka kofeinu, kterou by člověk měl konzumovat, není stanovena, ovšem těhotným ženám se nedoporučuje překračovat 200 miligramů denně. Šálek instantní kávy průměrně obsahuje kolem 100 mg kofeinu, šálek překapávané kávy 140 mg, šálek čaje 75 mg, plechovka coca-coly 40 mg a padesátigramová tabulka mléčné čokolády obsahuje asi 25 mg kofeinu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).