Hlavní navigace

Pijete vodu z kohoutku? Tak pozor na olovo

4. 11. 2009

Sdílet

Není to tak dlouho, co nezávislý test odhalil, že balená voda obsahuje nedovolené látky, v některých případech pravděpodobně i toxické. Jako řešení se nabízí pití vody z kohoutku, která v testech zdaleka tak nepropadla. Jenže ne všichni máme nové rozvody vody. Co si tedy opravdu natočíme do sklenice?

„Teče nám tu docela slušná voda,“ říká ředitel základní školy Brdičkova Jan Šafír pro deník Metro. „Měnili jsme staré kovové potrubí ve škole za nové,“ zdůvodňuje odpovídající kvalitu Šafír. Ne všude však Pražané mají to štěstí na nové rozvody. 

Čtěte více: Test odhalil nedovolené látky v balené vodě

voda

Oficiálně teče do všech domácností voda, která odpovídá normám. Přesto se její kvalita liší. Mohou za to různé druhy potrubí v podzemí – v centru města se nyní mění potrubí stará i přes sto let a mluvčí pražských vodohospodářů Jana Almerová pro Metro připustila: „Voda v Praze splňuje limity, ale místy jsou to limity na své hranici.“

Kvalita vody, která vám teče do skleničky, může být podle ní navíc zkreslena „závěrečnou předávkou vody“. Volně přeloženo, až k domu voda doteče v pořádku, ale stav trubek v objektu může její chuť a kvalitu pokazit.
„Ročně se v Praze provádí tisíce kontrol, někdy ale neprojde ve všech ukazatelích,“ řekl deníku Metro hygienik Matěj Čermák. Ten vede oddělení hygienické stanice, které má nad vodou v Praze dohled. K překročení limitů prý dochází u neškodných mikroorganismů nebo železa. „Jde o krátkodobé a lokální znečištění, takže lidské zdraví není ohroženo,“ uklidňuje Čermák. 

Čtěte téma: Vodu z vodovodu, prosím! Přinesli vám ji?

Pozor na olověné rozvody

Nebezpečí hrozí v případě olověných rozvodů. „Zdravotní dopady mohou nastat pro nenarozený plod nebo malé děti,“ upozorňuje hygienik, který doporučuje vodu z kohoutku vždy chvíli odtáčet. „Voda držící se déle v baterii může způsobit problémy,“ vysvětlil.

Pijete vodu z kohoutku?

A mají se lidé v hlavním městě obávat hormonů, které se údajně do vody dostávají? „Viděl jsem studii, kdy se estrogeny ve vzorku vody objevily. Ale byly v několikanásobně nižší koncentraci, než jsou přítomné v krvi, takže na člověka nemají žádný vliv. Navíc šlo o samou hranici měřitelnosti, výsledky tudíž nemohou být brány jako průkazné,“ dodal Čermák pro deník Metro s tím, že průzkumy nepotvrzují, že by se k Pražanům v jedné části města dostávala lepší voda než jinde. Přesto jsou nákladné rekonstrukce nutné. Jen letos dá Pražská vodohospodářská společnost do obnovy vodovodů a kanalizací 1,2 miliardy. V příštích deseti letech by to mělo být až dvacet miliard.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).