Hlavní navigace

Pijete balenou vodu? Dejte si pozor, test odhalil nedovolené látky!

21. 10. 2009

Sdílet

Nakupujete balenou vodu? Asi by vás nenapadlo, že místo "vody, která je plná vitality" dostáváte do těla karcinogenní látky. U dvou značek je dokonce podezření na použití toxické látky! Jaká voda nejvíc propadla? A jak dopadlo testování vody z kohoutku?

Časopis TEST provedl srovnání kvality 18 balených neperlivých vod a pitné vody natočené z kohoutku v pěti městech – Ostravě, Brně, Plzni, Praze a Liberci. Analýzy se zaměřily na mikrobiologickou kvalitu, obsah žádoucích látek i látek, které mohou vodu negativně ovlivnit jako například sodík, fluoridy, sírany, železo.

„Ve výčtu provedených analýz nechybí ani látky zdravotně závažné, jejichž představiteli jsou dusičnany, dusitany, benzo(a)pyren, polycyklické aromatické uhlovodíky, chloroform, arsen, olovo, nikl a další,“ uvádí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu TEST. U balených vod bylo provedeno 64 analýz, u vodovodní vody navíc ještě zkoušky zaměřené na pesticidy.

Čtěte téma: Vodu z vodovodu, prosím! Přinesli vám ji?

Aquila: Láhev plná vitality?

voda

Benzo(a)pyren, prokázaná karcinogenní látka pro člověka, byl na rozdíl od testované pitné vody z kohoutku zjištěn v pramenitých vodách Bonaqua, Aqua Bella, objevil se i ve dvou balených pitných vodách značek S Budget a Tesco Value. V pramenité vodě Aquila aqualinea analýzy odhalily dvě nedovolené cizorodé organické látky – benzo(ghi)perylen (polycyklický aromatický uhlovodík) a chloroform.

Chloroform v pitné vodě z ostravského kohoutku převýšil český limit, je ale hluboko pod požadavkem evropské směrnice. Nadlimitní množství železa obsahovala pitná voda z Plzně.

Odradí vás výsledky testu od pití balené vody?

Rajec a Dobrá voda: Podezření na toxickou látku

Ve dvou balených vodách, Rajec (min. trvanlivost 04/2010) a Dobrá voda s deklarací „vhodná pro přípravu kojenecké stravy“ (min. trvanlivost 28.07.10), nebyly nalezeny organotrofní bakterie. „Nulový nález budí podezření, že buď je ve vodě nějaká cizorodá toxická látka, která tyto bakterie usmrcuje, nebo je před stočením používána nějaká nedovolená ‚antimikrobiální‘ úprava,“ dodává Ida Rozová. 

Výsledky testu balených vod a pitné vody z kohoutku jsou volně přístupné na www.dtest.cz. Dílčí výsledky jsou k dispozici na telefonním čísle 222 767 221 s běžným tarifem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).