Hlavní navigace

SZPI varuje: V potravinovém doplňku jsou pesticidy

24. 8. 2012

Sdílet

Nakupujete pro své zdraví potravinové doplňky? Pak si dejte pozor. Ne vše, co se tváří jako to nejlepší pro vaše tělo, musí být zdraví prospěšné. SZPI právě nařídila společnosti Virde s. r. o. stáhnout z obchodní sítě doplněk stravy Virde Citrus PARADISI grepový extrakt. Dvě šarže extraktu z grepových semen v balení 50 ml, označené daty použitelnosti 04/2014 a 02/2014 nevyhověly požadavkům uvedeným v nařízení EU 396/2005 o limitních množstvích reziduí pesticidů v potravinách. Tato norma sice…

Nakupujete pro své zdraví potravinové doplňky? Pak si dejte pozor. Ne vše, co se tváří jako to nejlepší pro vaše tělo, musí být zdraví prospěšné. SZPI právě nařídila společnosti Virde s. r. o. stáhnout z obchodní sítě doplněk stravy Virde Citrus PARADISI grepový extrakt.

Dvě šarže extraktu z grepových semen v balení 50 ml, označené daty použitelnosti 04/2014 a 02/2014 nevyhověly požadavkům uvedeným v nařízení EU 396/2005 o limitních množstvích reziduí pesticidů v potravinách. Tato norma sice připouští přítomnost látky Benzalkonium chlorid v potravinách, ale pouze v koncentraci maximálně 0,01mg/l. Laboratorní analýzou však byla v uvedených šaržích výrobku prokázána přítomnost látky v množství o mnoho řádů vyšším – 4690mg/l a 5330mg/l. V souladu s nařízením 178/2002 byla proto potravina vyhodnocena jako škodlivá pro zdraví.

Výrobce uvedl do distribuce celkem 928 kusů tohoto potravinového doplňku. Přestože dovozce koncentrovaného extraktu z grepových semen v písemné dokumentaci uvedl, že při výrobě suroviny není přidán nebo používán Benzalkonium chlorid, analýza prokázala opak.

Benzalkonium chlorid je pesticid a v nepotravinářských odvětvích je používán také pro své konzervační účinky. Konzumaci potraviny kontaminované touto látkou nelze v žádném případě doporučit. Informace o zjištění potraviny škodlivé pro zdraví byla vložena do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).