Hlavní navigace

Ideální brambora pro pečení jacket potato? Velká a škrobovitá

7. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jacket potato je v Británii stejně populární jako legendární fish and chips. Recept na tuhle klasiku má svá pravidla a liší se od ostatních pečených brambor, jak se dělají jinde ve světě.

Mezi cizinci převládá stereotyp, že anglická kuchyně neexistuje a že Angličané nemají žádný tradiční pokrm. Není to ale tak úplně pravda. Anglická kuchyně toho světu samozřejmě nemůže nabídnout tolik jako třeba Francie nebo Itálie. Místní jídla jsou jednodušší, často se řadí do kategorie hospodská klasika a výživoví poradci je nemohou s čistým svědomím nikomu doporučit. Přesto je ale dobré při poznávání britských ostrovů ochutnat to, co Angličané milují.

Jednou z takových klasik je pečená brambora nazývaná jacket potato.

„Brambory pečený“ po anglicku

Brambory se pečou v mnoha zemích světa. Ty, které se ale připravují v Anglii a kterým se říká jacket potato, se poznají podle několika nezaměnitelných znaků.

Brambora se peče v celku a měla by být dostatečně velká. Takovým rozumným průměrem jsou brambory o váze sto padesát až dvě stě gramů. Výjimkou ale nejsou ani obří třistagramové kousky.

Vydařené jacket potato by mělo mít křupavou slupku a krémově měkký střed. Pro pečení jsou proto vhodné odrůdy brambor s vyšším obsahem škrobu a s pevnější slupkou. Toho, aby byl povrch upečené brambory správně křupavý, je možné dosáhnout dvěma způsoby. Před pečením se buď brambory lehce potřou olivovým olejem, nebo se několikrát propíchají vidličkou a obalí v mořské soli.

Nejpopulárnější náplně jacket potatoes

Po upečení ovšem přichází ten nejdůležitější krok. Ještě teplá brambora se několika řezy nakrojí tak, aby se rozevřel její střed, který se následně plní nejrůznějšími náplněmi. Kreativitě se meze samozřejmě nekladou a internet je plný receptů na zajímavé omáčky a pomazánky, které se do jacket potato hodí. Přesto existuje několik přísad, které Angličané do jacket potato přidávají nejraději.

Nejpopulárnější z nich jsou pečené fazole a chilli con carne s mletým masem. Často se jacket potato také plní tuňákem s majonézou, kuřecím salátem zvaným coronation chicken nebo krevetami.

Trik pro domácí přípravu

Jacket potato je jedním z nejlevnějších pokrmů, který si lze v Anglii objednat. Cena se pohybuje kolem čtyř až pěti liber za porci, což je na anglické poměry velmi příznivá částka.

Nejčastějším místem, kde je možné pečené brambory sehnat, jsou bistra, kavárny a hospody. Občas je ale možné narazit na jacket potato i u pouličního stánku v ulicích Londýna. Například nedaleko Coven Garden se brambory pečou ve starobylé peci z devatenáctého století.

Domácí příprava jacket potato je velmi jednoduchá. Není zapotřebí nic víc než trouba a nůž na rozkrojení upečené brambory. Aby byla slupka všude správně křupavá, není dobré bramboru pokládat na plech. Mnohem lépe se brambora upeče, když leží přímo na mřížce. V britských domácích potřebách je ovšem možné sehnat i speciální plech na pečení brambor nazývaný jacket potato rack. Jedná se o podlouhlý plech se čtyřmi hroty, na které se napíchnou syrové brambory. Protože se brambory v průběhu pečení ničeho nedotýkají, jsou rovnoměrně propečené a jejich slupka je ze všech stran stejně křupavá. Plech na jacket potato stojí necelou libru a pro milovníky vaření je to bezpochyby zajímavý dárek z Anglie.

Upečte si vlastní jacket potato

Suroviny na dvě porce:

  • 2 velké brambory (cca 150 až 200 g) s vyšším obsahem škrobu
  • 80 g klobásky chorizo nakrájené na silnější čtvrt kolečka
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 plechovka pečených fazolí v rajské omáčce
  • 1 chilli paprička nasekaná najemno
  • 2 plátky čedaru
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Jacket potatoes

  • Omyté a osušené brambory lehce potřeme olivovým olejem a následně je otřeme papírovým ubrouskem, aby na slupce zůstalo jenom nepatrné množství oleje.
  • Troubu si rozehřejeme na 220 °C a brambory umístíme přímo na mřížku v troubě.
  • Brambory pečeme dvacet minut na 220 °C. Poté teplotu snížíme na 180 °C a brambory pečeme ještě pětačtyřicet minut.
  • V průběhu pečení brambor si připravíme náplň.

Náplň

  • Nejdříve si na rozehřáté pánvi bez přidání oleje osmažíme nakrájené chorizo. Klobáska by měla křupat, ale nesmí se nám spálit.
  • Opečené chorizo z pánve děrovanou lžící přemístíme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečné mastnoty.
  • Na tuku, který v pánvi zbyl, zpěníme cibulku a přidáme k ní fazole.
  • Fazole prohřejeme a přidáme k nim opečené chorizo a chilli papričku. Podle potřeby směs dochutíme solí a pepřem.

Finále

  • Na upečené bramboře vytvoříme tři zářezy. Ten největší bude vést podélně z jednoho konce brambory na druhý. Kolmo přes tento řez povedeme dva kratší zářezy. Výsledné řezy by měly mít tvar dvouramenného kříže. Všechny řezy musíme vést tak, aby se brambora nerozkrojila úplně.
  • Po tomto nakrojení se brambora rozevře a vytvoří se v ní prostor pro náplň.
  • Nakonec do rozkrojené brambory vložíme plátek čedaru a na něj naklademe ohřátou směs fazolí s chorizem.
  • Jako příloha se k jacket potato hodí čerstvý listový salát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).