Hlavní navigace

Pacienti si sami našli rakovinu. Lékaři ji neobjevili.

23. 6. 2009

Sdílet

Devatenáctiletý Stanislav má zhoubný nádor uzlin,který si však našel sám. Jeho obavy potvrdil až osmý zdravotník. Podobný příběh zažila Kamila. Po nedůvěře svému gynekologovi se u jiného dozvěděla, že má rakovinu děložního čípku. Dnes se soudí s lékařem i laboratoří. Informoval o tom server iDnes.cz. 

Devatenáctiletý Stanislav má zhoubný nádor uzlin,který si však našel sám. Jeho obavy potvrdil až osmý zdravotník. Podobný příběh zažila Kamila. Po nedůvěře svému gynekologovi se u jiného dozvěděla, že má rakovinu děložního čípku. Dnes se soudí s lékařem i laboratoří. Informoval o tom server iDnes.cz

Právo na „druhý názor“ lékaře, pro který si Kamila šla, však v Česku není zakotveno v žádném zdravotnickém zákoně. Pacientovi se tak teoreticky může stát, že mu vyšetření u dalšího doktora pojišťovna neproplatí. I když lékaři upozorňují, že druhý názor bývá důležitý, pacienti si ho často musí „vybojovat“.

„Možnost obrátit se legálně na dalšího lékaře a požadovat jeho názor na navrženou léčbu bylo součástí zákona o zdravotních službách, který bohužel nebyl přijat ve Sněmovně,“ vysvětluje Vlastimil Sršeň z ministerstva zdravotnictví.

„Druhé posouzení“ doporučuje i Jan Žaloudík, profesor Masarykova onkologického ústavu. „Názor druhého odborníka by měl pacient slyšet. A hlavně by mu měl rozumět. Devadesát procent pochybností vyplývá z nedostatečné komunikace,“ říká onkolog.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).