Hlavní navigace

Označení „ze zemí EU a mimo EU“ říká jen to, že potravina pochází z této planety

7. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Informace o původu potravin je důležitá pro sedmdesát procent spotřebitelů. Ukázal to průzkum v několika evropských zemích. Přesné informace o původu přitom zpravidla chybí.

Evropská spotřebitelská organizace BEUC uvedla, že původ potravin je podle jejího průzkumu pro spotřebitele významnějším kritériem pro výběr výrobku než vzhled či výživová hlediska. Průzkum byl proveden ve čtyřech evropských zemích – Polsku, Švédsku, Francii a Rakousku.


Autor: Isifa.cz

Původ potravin spotřebitele zajímá, konkrétní informace často chybí

Informace o původu potravin je důležitá pro sedmdesát procent spotřebitelů. Přesné údaje ale zpravidla spotřebitelé postrádají. Označení, že potravina pochází z EU, ze země mimo EU, či v krajním případě údaj „ze zemí EU a mimo EU“ totiž není dostačující pro 90 % dotázaných spotřebitelů.

Přečtěte si: Ceny potravin u nás a „na Západě“ se nijak zvlášť neliší

Potraviny z této planety

Mimo oficiální průzkum se dotazování zúčastnily téměř dvě tisícovky českých spotřebitelů v anketě časopisu dTest. „Za významnou považuje informaci o původu potravin 89 % dotazovaných Čechů. Chuť a čerstvost potravin však pro ně stále zůstává důležitějším kritériem. Cena, která je pro české občany typickým lákadlem, je podstatná pro 70 % respondentů,“ shrnuje výsledky ankety Lukáš Zelený, vedoucí právní poradny časopisu dTest, a k uvádění původu potravin doplňuje: „Pro zákazníky je velmi důležité uvedení této základní informace především u masa, mléka, ryb, ovoce a zeleniny.“

Označení země původu je pro zákazníky důležité z různých důvodů. Významnou roli hraje kvalita a bezpečnost výrobků; pochází-li potravina ze vzdálenější země, objevují se rovněž obavy o její čerstvost. Výrobci ovšem zpravidla nemusejí konkrétní zemi uvádět a postačuje tak právě poněkud vágní označení typu „ze zemí EU“.

„Označení „ze zemí EU a mimo EU“ nám v podstatě říká, že potravina pochází z této planety,“ komentuje tuto praxi Lukáš Zelený. „Současné nastavení pravidel pro značení potravin nepovažujeme za dostačující. V polovině roku 2014 by mělo přijít zlepšení v podobě povinného označení země původu u pěti druhů masa a na mléce.“ 

GALERIE: Nejhorší potraviny roku 2012

Zdroj: TZ dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).