Hlavní navigace

Oteplilo se a klíšťata už útočí

5. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
S příchodem tepla stoupla aktivita klíšťat. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se od pátku zvýšila až na stupeň pět z desetibodové škály, což už představuje středně velké riziko.

Aktivita klíšťat na stupni pět znamená, že lidem hrozí vysoké nebezpečí, že si z vycházky do přírody přinesou klíště. Klíšťata přenášejí klíšťový zánět mozku a lymskou boreliózu. Stupně aktivity klíšťat vyjadřují podíl těch, která z celkové populace jsou připravena napadnout hostitele, ať už člověka nebo zvíře. Čím více těchto aktivních klíšťat v lokalitě je, tím je riziko nákazy vyšší.

Klíšťatům vyhovují zejména listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu a v kamenitém prostředí s minimem podrostu. V zemědělských kulturách se klíšťata nevyskytují. Nejsou ani na otevřených, osluněných suchých místech a také na rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu, popisuje agentura ČTK.

Při stupni tři a čtyři radí odborníci použít repelent, nesedat a nelehat v porostech, večer a ráno prohlédnout tělo, případné klíště odstranit. Při stupni pět se opatření rozšiřují o další pokyny, mezi něž patří: nevstupovat do křovin.

Jak poznáte, že jste se nakazili?

Nákaza klíšťovým zánětem mozku se přenese ihned po přisátí klíštěte, boreliózou až po 24 hodinách. Pokud si tedy člověk po vycházce prohlédne důkladně celé tělo a přisátá klíšťata odstraní, boreliózy se bát nemusí. Proti klíšťovému zánětu mozku je očkování, očkovat lze celoročně.

Při odstraňování klíštěte varují odborníci před „usekáváním“ klíštěte, jak to radí i někteří doktoři. Nasáté klíště se uchopí navlhčenou vatičkou, je-li hlouběji, pinzetou, kolmo k povrchu kůže. Pootočí se kterýmkoli směrem, aby praskl „cement“, tedy zpevnění ze slin, jímž se klíště v ráně uchytilo. Pak se klíště opatrně vytáhne, rána zakápne jodovou či lihovou dezinfekcí. Olejem se klíště nezakapává, začalo by se dusit a vyvrhlo by infekční nálož do rány.

Vytažené klíště se spálí či spláchne, při žádné z popsaných manipulací se ho člověk nesmí dotýkat holou rukou. A to ani v případě, že vytahuje klíště z kožichu psa či kočky. Ročně se v Česku nakazí okolo šesti set lidí klíšťovou encefalitidou a okolo tři a půl tisíce lidí se nakazí lymskou boreliózou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).