Hlavní navigace

Operace očních víček: Nejtěžší jsou Asiati

19. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Na své „první oko“ si už prý nepamatuje, ale za pětadvacet let již upravil tisíce víček. Zdeněk Pros přesto i dnes ke každé operaci přistupuje s velkým respektem.

Nejde jen o parádu, nadbytečná kůže a tukové váčky na oko tlačí a zhoršují vidění. Potíže se nejčastěji objeví po čtyřicítce a později, kdy pokleslá oční víčka mnohé z nás – a nejde zdaleka jen o ženy – dovedou do ordinace. „Oči víc slzí nebo lidé cítí tlak v očích a musí si pomáhat zvednutím čela, aby oko víc otevřeli. To jsou zdravotní důvody. Pak jsou estetické důvody, kdy přebytečná kůže utváří unavený vzhled oka. Tohle všechno se vyřeší poměrně jednoduchou operací, která se dělá většinou jen v místním umrtvení,“ říká plastický chirurg Zdeněk Pros z pražské Perfect Clinic.

Je pravda, že děláte víc víček než prsou?

Záleží na věkové skupině. Víčka se začínají operovat kolem čtyřiceti let. Ale jsou výjimky, například u lidí s vrozenou asymetrií…

Lidé se rodí s každým okem, respektive víčkem jiným?

Ano, každé víčko u nich vypadá jinak. Mé nejmladší pacientce s asymetrií bylo šestadvacet let. Mladší lidé přicházejí také proto, že mají geneticky dané váčky. Ale jinak je typický věk od čtyřiceti klidně do osmdesáti.

Co se s víčkem vlastně děje, že „spadne“?

Většinou klesají zevní tři čtvrtiny, které pak zvenku tlačí na oko. Zrovna dneska jsem tu měl na konzultaci víček dva muže, jednomu povislé víčko úplně překrývalo koutek oka. To už je dost protivné a operací se hodně uleví.

Víčka jsou možná jednou z mála plastických operací, na které chodí i muži?

Chodí, i když jejich počet nepřesahuje deset procent. Ale jejich podíl roste. Muži se dnes více zaobírají vzhledem, ale hodně jich přijde ze zdravotních důvodů. Pokleslá víčka jim vadí třeba při delším řízení, kdy se oči  rychle unaví.

Když mám podezření, že něco není v pořádku, kde mám začít, na očním?

Je dobré si nechat vyšetřit zrak na očním nebo v optice, ale pokud je to v pořádku, můžete s víčky rovnou za námi, na plastickou chirurgii.

Zajímá vás před operací, jak je na tom člověk se zrakem?

Ne. Ale naopak, měsíc dva po operaci nám většina pacientů říká, že se jim zlepšilo prostorové vidění, a někteří mají i dojem, že by jim stačily slabší brýle, že lépe vidí. Často si také všimnou ještě jiné věci: „zmizí“ jim vrásky na čele, protože si již nemusí čelem pomáhat nadzvednout těžká povislá víčka. Najednou čelo nekrčí.

Máte „nemoc z povolání“? Hodnotíte na ulici, kdo by potřeboval spravit víčka?

Trochu ano. Ne že bych chodil po ulici a říkal si, kdo co potřebuje. Ale když jsem jezdil do práce metrem a neměl jiné rozptýlení po cestě, ty čtyři stanice jsem opravdu ostatní cestující takhle hodnotil.

A díval jste se jen na víčka?

Víčka jsou v metru vidět. Na rozdíl od ostatních částí těla.

Na webu kliniky jmenujete některé vaše slavné pacienty. Je operace víček výkon, za který se hvězdy nestydí – jako u některých jiných zákroků?

Kdyby to bylo v Jižní Americe, budou se tím chlubit. Tam je to celonárodní sport a trend nechat si udělat alespoň nějakou plastickou operaci. Tady je to trošku jinak, lidé se za to spíš stydí. Ale u víček s tím nebývá problém, tím se netají.

Jsou v tom peníze? Může za tím být pocit, že je to jenom „pro bohaté“?

Asi ano. Přitom tu zkušenost nemám, k nám přišla i kuchařka ze školní jídelny na větší operaci. Ceny v České republice jsou docela přijatelné. Ve světě je to luxusnější záležitost oproti platům, proto sem jezdí i spousta cizinců.

Takže obvyklá představa rozmařilých paniček není na místě?

Vůbec ne. Klientela je průřez společnosti, lidé všeho druhu. Ale jsou typická období pro některé skupiny sociální – , třeba v létě přes prázdniny chodí učitelky.

Jaká povolání mají podle vašich zkušeností na víčka nejhorší vliv?

Důvody jsou zčásti dané geneticky, vrozenou elasticitou kůže, ale často chodí lidé, kteří celý den koukají do monitoru počítače a namáhají oči. Třeba účetní.

Když mám pocit tlaku na oči, nestačila by místo zákroku dovolená, není to jen únava?

Pokud máte nad okem nadbytečnou kůži a tukové váčky, které na oko tlačí, oči se určitě rychleji unaví. Když si odpočinete, jistě se to zlepší. Ale příčina primárně není jen v té únavě.

Stane se, že někomu operaci nedoporučíte, protože je zbytečná nebo nevhodná?

Operace víček nemá prakticky žádné kontraindikace. Abych ji odmítl, se ve srovnání s jinými operacemi stane výjimečně. To spíš řeknu, že je to hloupost, dvaadvacetileté slečně, která si myslí, že má spadlá víčka. Obvykle si ale u víček lidi nevymýšlí. Mají rozumné požadavky a představy.

Dá se operace zkazit, třeba ta víčka vytáhnout moc?

Viděl jsem to, několikrát jsem něco takového opravoval. U horních víček se většinou taková chyba nestane, ale u dolních, když se vezme více kůže, může vzniknout tzv. ektropium, což je stažená hrana víčka. Dá se opravit, ale dělá se to už špatně. Byť je operace víček malý zákrok, ambulantní, vyžaduje určitou zkušenost a cvik, aby se provedla přesně. Proto si před operací kreslím a přesně vyměřuju, kolik kůže můžu odebrat.

Čím to kreslíte?

Na to je speciální chirurgická fixa, nerozmaže se desinfekcí.

Jak poznáte, kam co namalovat, kudy vést řez?

Jsou určitá pravidla a je to věc cviku a zkušenosti. Díky tomu, že pak vidím pacienty i na kontrolách, můžu si zkušenosti nasbírat.

Pamatujete si na svoje „první oči“, které jste operoval?

To už ne, už je to od roku devadesát pětadvacet let.

Nemá člověk strach, když začíná? Řežete blízko očí…

Určitě má, tam je veliký respekt. Zkušenostmi se jistota zvyšuje, ale pořád nemůžu operaci víček brát jako rutinu. Člověk musí být stále soustředěný.

Když jsou řezy namalované, celé víčko se umrtví tenkou jehličkou – většinou se zákrok provádí v lokální anestezii -  a odstraní se vybraný pruh kůže. Současně se bere i malý proužek kruhového očního svalu, který je také vytahaný a jakoby v nadbytku. Pak se odstraňují tukové váčky, pokud jsou. V horním víčku bývají dva až tři, na spodním standardně tři.

To se pozná předem, jestli tam jsou?

Když si stoupnete před zrcadlo a zatlačíte si na oční kouli, většinou se ve vnitřním koutku objeví. Má je skoro každý, někdo větší, někdo menší, a nezáleží ani tak na tom, jak je člověk silný nebo hubený. Tuk se protlačuje z očnice mezi sval, tvoří váčky a tlačí na slzný váček, takže oči více slzí. U spodních víček se pak rýsují pytlíky pod očima.

To všechno se odstraní a poté hezky tenkou nitkou sešije. Nit je viditelná na začátku a na konci, jinak je celá schovaná pod kůží, aby jizva byla co nejjemnější. Ručně se vystřihne hezká tvarovaná náplast a týden ponechá na řezu. Pacient vidí bez omezení ihned po zákroku.

Je ale lepší zůstat týden doma a nechodit s modřinami a otoky, neboť většinou se nějaké udělají. První dny je dobré oči chladit obklady a nevěnovat se úklidu, protože člověk by se neměl předklánět.

Po týdnu je nutná kontrola a vytažení stehů, což je snadné, protože nikde nejsou žádné uzlíky. Když někdo odjede třeba na chalupu, dokáže si stehy jednoduše vytáhnout i sám.

To bych se bála. Dělají to lidi?

Občas někdo ano. Nemají s tím problém.

Kolik té kůže vlastně odstraníte?

U horních víček je šířka proužku téměř standardně přes centimetr. Ale u spodních víček se dají vzít dva, tři, čtyři milimetry kůže, výjimečně víc. To se musí skutečně dobře vyměřit.

Zažil jste něco, co se vymyká?

Operace trošku „tricky“ jsou asijské oči. Asiaté mají hladké víčko od řas nahoru, nemají  štěrbinu nebo chcete-li záhyb. Někdy mají Asiaté požadavek, aby jejich oči vypadaly víc evropsky. Dá se to udělat tak, že vytvoříme onen záhyb, ale už je to taková fajnovka.

Dá se proti poklesu víček dělat něco preventivně?

Občas se doporučuje obličejová gymnastika, ale pokud  máte nadbytek podkladu kůže, nic moc s tím nenaděláte. Kůži nelze zmenšit nechirurgickou metodou.

Ale já jsem viděla inzerovat neinvazivní metody…

U pokleslých víček je to nesmysl. Je to poměrně lukrativní obor a spousta lidí se na tom snaží vydělat, ale je to jenom tahání peněz z lidí.

Setkal jste se s tím, že operaci někdy někde zkazili?

Setkal jsem se zhruba s desítkami případů. Plasticko-chirurgické zákroky by měl dělat jen lékař atestovaný v plastické chirurgii. U nás to dělá každý, kdo si troufne, třeba na ORL. Na vybavení není totiž tenhle zákrok nijak zvlášť náročný, provedete ho prakticky se čtyřmi nástroji. Jenomže když se operace zkazí, mohou vzniknout různá jizvení, při ektropiu (ochablosti dolního víčka) oko vysychá, táhne to a bolí, a existují i další komplikace. Nebo může být výsledek asymetrický, to je asi nejčastější závada.

Vy sám jste si nechal upravit víčka?

Já? Ne! Proto mám třeba pocity po operaci jen zprostředkovaně, od pacientů. Ale několika kolegům a kolegyním jsem tuhle operaci prováděl.

Jsou lidé někdy zklamaní, čekají víc?

Někdy se to stane, ale víc kůže vzít nejde, došlo by k deformaci.

Po těch letech, vnímáte ještě výsledek operace?

Jistě. Oči opravdu prokouknou a já z toho mám vždycky radost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).