Hlavní navigace

Očkování proti rakovině čípku chrání i před bradavicemi a nádory

3. 4. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Očkování proti HPV viru, který vyvolává rakovinu děložního čípku pro dívky od 13 do 14 let je nově zdarma, chrání i před nádory hlavy nebo před nepříjemnými genitálními bradavicemi.

Lidský papilomavirus (HPV), který vyvolává rakovinu děložního čípku u žen, nenapadá jen buňky děložního hrdla. Tento virus má schopnost usídlit se v buňkách kůže a sliznic. Rizikové typy mohou vyvolat přednádorové změny pochvy, zevních rodidel (vulvy), penisu i konečníku.

Z toho vyplývá, že ani muži nejsou zhoubného onemocnění vyvolaného lidskými papilomaviry uchráněni. Navíc – infikovaní (i bezpříznakoví) muži – fungují jako přenašeči infekce a ohrožují zdraví svých partnerek. Americký úřad pro léky a potraviny proto v únoru tohoto roku doporučil, aby byli očkováni vakcínou proti HP viru i američtí chlapci a mladí muži. Existuje totiž již dostatek důkazů (v podobě závěrů klinických studií), že vakcína významně snižuje riziko přednádorových změn a rakoviny pochvy, vulvy, penisu a konečníku.

Genitální bradavice rozvrací vztahy

Genitální bradavice jsou úporná a nepříjemná choroba, která se špatně léčí a ráda se vrací.
Autor: Isifa.cz

Genitální bradavice jsou úporná a nepříjemná choroba, která se špatně léčí a ráda se vrací.

Nepříjemných chorob, které HPV vyvolává, je však víc. Například nepříjemné bradavice na intimních místech. Protože výskyt genitálních bradavic nepodléhá povinnému hlášení, chybí nám údaje, kolik pacientů s genitálními bradavicemi v ČR vlastně je. Údaje z Velké Británie však naznačují, že výskyt genitálních bradavic se od roku 1972 do roku 2006 zvýšil více než pětkrát, a to nejvíce u mladých žen a mužů ve věku mezi 16 a 24 lety.

Toto onemocnění nelze považovat jen za „kosmetický“ problém, protože působí takřka zhoubně na duševní zdraví, je příčinou partnerských rozkolů, funguje jako překážka v sexuálním životě. Léčba genitálních bradavic je svízelná, onemocnění se často vrací. Genitální bradavice jsou téměř vždy způsobeny jedním z HPV 6 a 11. Proti nim chrání pouze jedna ze dvou vakcín, které jsou v Česku na trhu.

HPV způsobuje výrůstky v hrtanu

Ani u papilomatózy hrtanu (výrůstky v hrtanu) neznáme přesné počty případů. Zdroje z USA a Dánska uvádějí 4,5 případu na 100 000 obyvatel u dětí a 2 případy na 100 000 obyvatel u dospělých. V posledních letech je však patrný nárůst případů tohoto onemocnění.

Papilomatóza hrtanu je způsobena typy HPV 6 a 11, tedy viry s nízkým kancerogenním potenciálem, ale projevy tohoto onemocnění můžeme charakterizovat jako „zhoubné“. Chrapot, často i nesnesitelný pocit cizího tělesa v krku a poruchy dýchání jsou pro pacienty mnohdy nesnesitelné. Časté recidivy si vynucují i opakovanou chirurgickou léčbu, což vede k deformaci hlasu a negativním psychosociálním dopadům. Až v 70 % případů je v pozadí sexuální partner s genitálními bradavicemi.

Dalšími typy onemocnění v souvislosti s infekcí HPV jsou postižení horních dýchacích cest u malých dětí, kteří se nakazí od matky s infekcí HPV v průběhu porodu. Respirační papilomatóza u dětí není sice častým, zato však velmi traumatizujícím onemocněním, které si vyžádá opakované chirurgické řešení – a to již od útlého věku.

Lidem hrozí i nádory hlavy a krku

Takzvaný dlaždicobuněčný karcinom hlavy a krku, který má tendenci také jako většina HPV onemocnění recidivovat, je v desítkách procent vyvolán infekcí HPV. V roce 2007 bylo v Česku diagnostikováno více než 1300 zhoubných novotvarů hlavy a krku. Podle světových statistik se HPV – nejčastěji typu 16 – vyskytuje u 55 – 85 % pacientů s nádorem v oblasti úst, hltanu a hrtanu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).