Hlavní navigace

Obří tříkilové chleby i farma Němcova - na Černém Mostě již dnes – pátek třináctého!

13. 4. 2012

Sdílet

V pátek 13. dubna se odehraje druhý díl nových farmářských trhů na Černém Mostě. Minulý týden 6. 4. tady proběhla premiéra trhů, ale na rozdíl od teplé příjemné středy na Rajské zahradě z dílny stejného pořadatele, o. s. Pod Platany, byla na Černém Mostě nepříjemná zima spojená s poprcháváním a řezavým větrem a všichni utíkali domů jako o život. A na novém trhu se logicky zastavili jen ti otužilí a zvědaví a těch nebylo zrovna moc.

V pátek 13. dubna se odehraje druhý díl nových farmářských trhů na Černém Mostě. Minulý týden 6. 4. tady proběhla premiéra trhů, ale na rozdíl od teplé příjemné středy na Rajské zahradě z dílny stejného pořadatele, o. s. Pod Platany, byla na Černém Mostě nepříjemná zima spojená s poprcháváním a řezavým větrem a všichni utíkali domů jako o život. A na novém trhu se logicky zastavili jen ti otužilí a zvědaví a těch nebylo zrovna moc.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

„Tento pátek, který nese stigma nešťastné nebo šťastné třináctky (každý to máme s pověrami jinak) prý souvisí s čarodějnictvím, s templáři, s poslední večeří páně a se ženským údělem. Hmm. My víme jistě jen to, že před 163 léty vznikla Maďarská republika, narodil se fenomenální šachista Garri Kasparov a fenomenální hokejista Patrik Eliáš, a naopak zemřel báječný herec Rudolf Hrušínský a zpěvák Jiří Schelinger. A víte, kdo má svátek? Aleš a Aleška. My sice žádnou Alešku neznáme, což je škoda, ale u stánku s kytičkami od nás docela určitě dostane nějaký menší pozdrav jara,“ zvou pořadatelé.

Co zajímavého se na Černém mostě odehraje? Bude toho dost!

Premiéru tu budou mít někteří výrobci a prodejci. Například Ekofarma Rybník ze Šumavy přiveze vyzrálé hovězí bio maso z mladých býků. Schválně si kupte aspoň malý kousek, ať ho můžete porovnat s běžným hovězím. Budete překvapeni rozdílností chutí.

Kůrovky vám dovezou pražené mandle všech možných balení a velikostí, a také kešu, lískáče a další lahůdky. Pokud máte závislost na zobání oříšků a mandlí při televizi, tentokrát počítejte s nejhorším. Jsou totiž fakt moc dobré a kvalitní.

„Další novinkou, i pro nás, bude malý pivovar Taschenberg z Buštěhradu, který bude nabízet i ochutnávku svých produktů. Malé pivovary přinesly mezi pivní molochy zdravou štičí vzpruhu, a tak se těšíme na novou chuť a nový zážitek. V pivní zemi, kterou nesporně jsme, je pivní gramotnost hodně vysoká, a budeme se moci aspoň pochlubit něčím novým,“ říká pořadatel.

Poprvé na Černý most zavítá také pekárna Vondřich (se sídlem ve Mšeně mezi Mělníkem a Mladou Boleslaví – říká se jim i Vondřichovi), která peče obří tříkilové chleby, které jsou upečeny podle 70 let starých receptur. Rozhodně vám prodají i půlku i čtvrtku. Jejich hitem je mšenský pecen (50 % pšenice a 50 % žito), který je chlebem kváskovým (dělá se s využitím žitného kvasu). Chleba je díky tomu vláčný, peče se v parní peci na dřevo, má krásnou barvu, silnou kůrku a vydrží vám v pohodě týden.

A aby toho nebylo málo, bude tady i Pekárna Držkov, která přiveze osvědčenou kvalitu pečiva, chleba i koláčků a taky Pekařství Štefan z Orlických hor, které poznáte podle hranatých chlebů a svatebních koláčků.

Další premiérou na Černém mostě bude Farma Němcova, která jede už od brzkého rána z Vysočiny a přiveze čerstvé mléko, jogurty, krémy, actimel (mléčný acidofilní ochucený nápoj) a další lahůdky a možná i králíky a kuřata.

Kdo bude mít ale kuřata najisto, je Farma Zephyr z Františkových lázní, která se proslavila v Karlíně a na Rajské zahradě.

Protože příroda se svým prudkými teplotními obraty brání klasickému nastartování sezóny na polích, bude ještě chvíli trvat než budou na trhu ředkvičky, bylinky, mlaďounká kořenová zelenina a chřest. Zatím se musíme spokojit se skladovou, i když kvalitní zeleninou od pana Nováka ze Staré Boleslavi, ale aspoň bude pažitka a u samostatného stánku pana Šandy taky sušené ovoce. Kytičkáři (květiny Andrea) ale budou mít kromě řezaných květin i hromadu bylinek v kořenáčích a tak vám opožděnou přírodu budou trochu suplovat. A taky přivezou nejspíš i keříky a stromky, protože je pořád ještě čas nasázet něco na svoji zahrádku, chalupu anebo aspoň na balkón.

Nezapomeňte si zajít pro sladké a dobré Valašské frgále – posledně jste je vykoupili a snad si tentokrát do svého stánku přivezou větší zásobu.

A protože je pátek, můžete si podle stavu své portmonky, nakoupit hromadu masa a uzenin u pojízdné prodejny pana Kořínka z Pardubicka, u pultu se zabíjačkou a dalšími laskominami z Těrešova a také u pojízdné prodejny s ovčími sýry a uzeninami ze Slovenska ze salaše Zázrivá. Mají tu korbáčiky, oštiepky, vyudenou slaninku, klobásky a další lahůdky.

Na trhu ale dostanete spoustu dalších věcí. Med, pečené čaje a rakytník, uzené i chlazené jihočeské ryby, dřevěné nástroje do kuchyně a hračky a třeba i léčivé víno z černého rybízu. Toho posledního si dáte každý den panáka a chřipka se může jít zahrabat.

„Prostě jsme tady, připravení a nedočkaví, přijeli jsme s celých Čech, a pokud kolem nás proběhnete bez zastavení, budeme smutní, a navíc byste byli sami proti sobě, protože na trhu, který se bude stále víc a víc rozšiřovat, se můžete už konečně po cestě z práce zastavit a ulevit si (je pátek a víkend začíná) a v klidu ochutnat něco dobrého, dát řeč s prodejci a nakoupit si. Přejeme vám hezký a klidný závěr týdne a těšíme za vás,“ zve občanské sdružení Pod Platany, správce trhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).