Hlavní navigace

Objev českých vědců: Paralenem oslabíte očkování

20. 10. 2009

Sdílet

Čeští vědci zabodovali. Přišli na to, že látka, kterou lékaři na celém světě dosud doporučovali po očkování, snižuje účinnost vakcíny. Pokud má tedy vaše dítě po očkování teplotu, rozhodně ji nesnižujte léky, jejichž účinnou látkou je paracetamol.

Roky doporučovali lékaři po celém světě, aby děti po očkování hexavakcínou brali preventivně Paralen. Tým českých vědců teď zjistil, že dítě pak není chráněno proti nemocem tak kvalitně a na přeočkování musí jít dříve než jeho vrstevníci.

„Jednali jsme o výsledcích i s Evropskou agenturou pro léčiva a preventivní podání paracetamolu se zřejmě už nebude doporučovat,“ popsal MF DNES šéf výzkumu a současný ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula.

Čtěte k tématu: Pozor, dítě můžete zabít i aspirinem

betakaroten, léky, prášky

Prymula se svým týmem testoval 459 českých dětí ve věku od jednoho a půl roku do tří let. Rozdělili je náhodně na dvě skupiny: jedné po očkování paralen podali, druhé ne. Zkoumali tímto způsobem kombinované očkovací látky, například takzvanou hexavakcínu, která se dává malým dětem a obsahuje ochranné látky proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně a dalším nemocem. 

Paralen snižuje účinnost vakcíny o třicet procent

Důvod, proč tento výzkum na českých dětech vzbudil takový zájem v celém světě, je, že tato vakcína se prodává a očkuje dětem celosvětově. A děti na celém světě po ní velmi často dostávají vysoké teploty. „U zhruba 30–40 procent dětí se pohybuje kolem 38 stupňů Celsia,“ uvedl Prymula.

Paradoxní na celém výzkumu je, že se ukázalo, že podání paralenu nejen sníží účinnost vakcíny, a to zhruba o třicet procent, ale často dokonce nepomůže s vedlejšími účinky, kterými je právě ona horečka.

Čtěte téma: Komu hrozí prasečí chřipka

„Podání paracetamolu sice pomohlo snížit počet dětí, které trpěly teplotami kolem 38–39,5 stupně, ale výskyt reakcí, které jsou závažnější, kde je teplota opravdu vysoká,  ovlivněn nebyl,“ popsal Prymula MF Dnes.

Důvod, proč takto paracetamol působí, je vlastně jednoduchý. Tato látka totiž neovlivní jen teplotu, ale také vývoj zánětu. „Když je utlumen, imunitní systém neodpovídá tak, jak bychom potřebovali,“ řekl šéf královéhradecké fakultní nemocnice MF Dnes.

Jak pomoci dítěti, když má po očkování horečku?

Dítě však trpí i při teplotách kolem 38 stupňů. Co tedy dělat, když má horečku? Vědci v tomto případě paralen úplně nezatratili. To, co nedoporučují, je podávat jej preventivně. Pokud dítě teplotu má a pokud prášek dostane alespoň 24 hodin po podání vakcíny, protilátky neohrozí.

Český objev upozornil na důležitý problém. A odstartoval sérii dalších výzkumů.
„My například zatím nevíme, jestli se to vztahuje jen na paracetamol, nebo i na další preparáty. EMEA, Evropská agentura pro léčiva, bude nyní po výrobcích požadovat, aby takové testy sami prováděli. Aby ověřili, zda je to stejné u všech vakcín a u všech preparátů, které se podávají na snížení teploty,“ uvedl Prymula s tím, že se dá očekávat, že se stejné účinky projeví. A to i v případě očkování dospělých.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).