Hlavní navigace

Oběti kyberšikany pátrají na vlastní pěst. kdo je pronásleduje

31. 1. 2011

Sdílet

Anonymní obtěžování přes SMS, emaily a internet narůstá. Lidé se ovšem místo na policii stále častěji obracejí na počítačové experty a chtějí po nich, aby si zahráli na detektivy a vypátrali, kdo je obtěžuje. Ve většině případů chtějí na vlastní pěst zjistit, kdo se skrývá pod rouškou anonymity a znepříjemňuje jim život.

Anonymní obtěžování přes SMS, emaily a internet narůstá. Lidé se ovšem místo na policii stále častěji obracejí na počítačové experty a chtějí po nich, aby si zahráli na detektivy a vypátrali, kdo je obtěžuje.

Ve většině případů chtějí na vlastní pěst zjistit, kdo se skrývá pod rouškou anonymity a znepříjemňuje jim život.

Za poslední půlrok jsme zaznamenali několik desítek žádostí o pomoc při stopování agresorů internetové šikany. Tito lidé mají strach otevírat emaily, sociální sítě, číst smsky a žádají jakoukoli informaci, která povede k pachateli,“ popisuje neobvyklé požadavky ze strany klientů bezpečnostní expert na IT Milan Chromý ze společnosti AutoCont.

Počítačová kriminalita začíná být neúnosná

Podle evropských statistik počítačová kriminalita roste ročně čtyřnásobným tempem. Pachatelé totiž spoléhají na to, že jsou prakticky nevystopovatelní. To je podle Chromého velký omyl.

Při intervenci ze strany anonymního zasilatele zůstávají nesmazatelné stopy, které lze většinou vystopovat,“ doplňuje Chromý. Policejní statistiky dokazují, že se ke kyberšikaně uchylují lidé, které oběť velice dobře znají. Většinou jde o bývalé partnery, žárlivé spolupracovníky nebo konkurenční organizace a společnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).