"Eko-spotřebitelé si nakupují zboží, které deklaruje, že bylo vyrobeno s nízkým dopadem na životní prostředí, což jim může poskytovat morální oporu k sobeckému a pochybnému jednání,“ uvedla pro britský server The Register spoluautorka studie, profesorka Nina Mazarová. Celou studii v angličtině si můžete přečíst ZDE.

Výzkum sledoval chování dvou skupin lidí, jejichž členové měli udělat nákup s určitou sumou peněz a na každém bylo, zda si zvolí obchod s eko-produkty, nebo běžný obchod.

Je pro vás nákup biopotravin a ekoproduktů odpustkem?

Čtěte téma: Bio: Podvod, nebo spása

Tazatelé pak dostávali otázky a za odpovědi byli placeni. Jako při hře. Zároveň jim bylo dopředu sděleno, že mohou lhát, aby zvýšili zisk z dotazovací hry. Navíc se pak po odpovědi měli vyplácet sami z přiložené obálky. Takže účastníci testu mohli nejen lhát, ale i krást (ovšem to jim nikdo neradil).

Výsledek byl u obou sledovaných skupin jednoznačný – milovníci eko-produktů častěji lhali a také kradli.

Bio z vás nic lepšího neudělá, varuje studie

Vyberte si svoji bio kosmetiku

Studie tak upozorňuje na určitý aspekt, kdy se údajně může u konzumentů eko-produktů projevit zpětná reakce na altruismus, který musí projevit při koupi dražšího ekologicky nezávadného zboží. Následně se proto mohou chovat méně altruisticky v jiných situacích. Nikdo by podle autorů studie neměl propadat dojmu, že z něj například konzumace bio-potravin dělá lepšího člověka.

Čtěte téma: Bio v Jednotě: žádná sláva, soudruzi