Hlavní navigace

Nikdo nezaručí, že německé maso a vejce s dioxiny neskončí u nás

7. 1. 2011

Sdílet

Skandál s německým masem s dioxiny se možná odrazí i v Česku. Dioxiny patří mezi nejvíce jedovaté látky na Zemi, jsou vysoce nebezpečné a toxické i ve stopových množství, přijatelné limity jsou stanoveny v pikogramech na kilogram živé hmotnosti (pikogram je trilióntina gramu). To proto, že již minimální koncentrace způsobují hormonální poruchy, poruchy v reprodukci živočichů a člověka, poškození imunitního systému, jsou to látky karcinogenního charakteru. Působí negativně na lidský plod,…

Skandál s německým masem s dioxiny se možná odrazí i v Česku.

Dioxiny patří mezi nejvíce jedovaté látky na Zemi, jsou vysoce nebezpečné a toxické i ve stopových množství, přijatelné limity jsou stanoveny v pikogramech na kilogram živé hmotnosti (pikogram je trilióntina gramu).

To proto, že již minimální koncentrace způsobují hormonální poruchy, poruchy v reprodukci živočichů a člověka, poškození imunitního systému, jsou to látky karcinogenního charakteru. Působí negativně na lidský plod, přispívají ke vzniku vývojových vad, jsou přenášeny v mateřském mléce a způsobují poškození centrálního nervového systému.

Dioxiny v německém mase

Poté, co se v sousedním Německu objevily dioxiny v mase vepřů a ve vejcích se ukázalo, že nikdo v Česku neumí zaručit, že se kontaminované maso z Německa nevyveze a neskončí na pultech českých obchodníků.

"V poslední době jsme zaznamenali indicie o nárůstu dovozu vajec z Německa.Máme to dokladované od některých obchodníků,“ uvedl na schůzce zemědělců předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský.

Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR zase přítomné informoval o svých obavách z dovozuněmeckého vepřového masa.“Chceme proto prosadit, aby se postupněznačila na veškerém mase země původu. Zatím se importuje maso, tady se přebaluje a na konečném obalu už není, odkud bylo dovezeno,“ dodal Veleba.

Agrární komora proto upozorňuje, že mnohem jistější než kupovat maso přivezené ze zahraničí je, věřit českému masu. V Česku totiž žádný podobný skandál není znám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).