Hlavní navigace

Nigérie nabízí sňatky lidem trpícím nemocí AIDS

14. 4. 2009

Sdílet

Úřady v nigerijském státě Bauchi, ležícím na muslimském severu země, nedávno začaly podporovat sňatky mezi lidmi žijícími s virem HIV. Nabízejí jim poradenské služby a finanční příspěvky na jejich svatební den. Cíl této iniciativy? Zastavit šíření viru HIV mezi zdravou populací. „Žijeme v polygamní společnosti, kde je rozvod běžnou věcí a kondom se používá jen zřídka,“ říká Yakubu Usman Abubakar ze společnosti Bauchi Action Committee on AIDS, která vládní program řídí. „Jestliže zastavíme…

Úřady v nigerijském státě Bauchi, ležícím na muslimském severu země, nedávno začaly podporovat sňatky mezi lidmi žijícími s virem HIV. Nabízejí jim poradenské služby a finanční příspěvky na jejich svatební den. Cíl této iniciativy? Zastavit šíření viru HIV mezi zdravou populací.

„Žijeme v polygamní společnosti, kde je rozvod běžnou věcí a kondom se používá jen zřídka,“ říká Yakubu Usman Abubakar ze společnosti Bauchi Action Committee on AIDS, která vládní program řídí. „Jestliže zastavíme nakažené, aby svou nemoc nešířili, tak ten problém dostaneme pod kontrolu.“

Pod nigerijskou iniciativou bylo během dvou let od jejího začátku oddáno 93 párů nakažených chorobou AIDS. Dvaatřicetiletá Hauwa a její devětatřicetiletý manžel Ahmed jsou párem číslo 94. „Nikdy jsem nečekala, že bych se vdala navzdory mé nákaze,“ říká Hauwa. „Teď jsem ale šťastná a děkuji Bohu, že mi dal naději.“

Hauwa a Ahmed se do sebe „zadívali“ na klinice pro pacienty s nemocí AIDS, kam si přišli pro antiretrovirální léky. Dva měsíce po seznámení požádal Ahmed Hauwiny rodiče o její ruku. Bylo mu vyhověno a obě strany se dohodly na věnu 10.000 nigerijských nair (zhruba 1400 korun). Společnost Bauchi jim na svatbu a do začátku společného života přispěla 30.000 nairami (asi 4667 korun). Na nigerijské poměry se najedná o malou částku, neboť polovina populace zde žije na 150 nairách denně.

Z celkového počtu 140 milionů Nigerijců jsou virem HIV infikovány čtyři miliony. Přestože tato čísla v posledních letech o něco klesla, lékaři varují, že země se musí ještě hodně snažit, aby nákazu dostala pod kontrolu.

Pomocí vládního programu pro pacienty s nemocí AIDS se seznámili také čtyřicetiletý voják Bala Garba a čtyřiadvacetilá učitelka Rabi Ibrahimová. Nedávno se jim narodilo jejich první dítě – chlapeček jménem Musa. Se společností Bauchi podstoupili terapii a poradenství, které mají zabránit přenosu smrtelné nákazy z matky na potomka.

Někteří experti ale počínání dětí rodiči nakaženými nemocí AIDS kritizují, neboť z potomků se podle nich časem stanou sirotci. Podle OSN v roce 2007 žilo v Nigérii 1,2 milionu sirotků. O některé se postarají příbuzní, jiní jsou svěřeni do péče charitativních či církevních organizací. Mnozí však skončí na ulici a uchýlí se k žebrání nebo ke kriminalitě.

Zástupci společnosti Bauchi se těmto tvrzením brání a podotýkají, že očekávaná průměrná délka života v Nigérii je 48 let. „Nemůžete zde předpokládat, že člověk s HIV zemře dříve než někdo jiný. Obzvlášť když se o sebe člověk stará, dostává se mu dobrých rad a správných léků,“ říká Abubakar.

Dítě nyní očekávají také Hannah a Ziko, jenž tvrdí, že potomek jim dává nový impulz do života. „Je to začátek nového a šťastného období. Mám v plánu žít dalších 50 let,“ dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).