Hlavní navigace

Nemusím být ve všem perfektní

7. 1. 2010

Sdílet

Podlehli jste na Silvestra kouzlu rachejtlí a šampaňského a rozhodli jste se stát se dokonalými? Nebo alespoň o trochu lepšími? Předsevzetí je jedna věc, jejich uskutečnění druhá. Poradíme vám, jak na to jít, a nezáleží, jestli chcete zhubnout, přestat kouřit, vylézt na Everest nebo si konečně uklidit v knihovně. Zkuste to letos jinak.

PhDr. Iva Málková bojuje s cizími nadbytečnými kily ve sdružení STOB. O předsevzetích tedy něco ví. Čtenářům Vitalie posílá několik praktických cvičení, která můžete využít nejen při hubnutí.

Zapište si vlastní negativní myšlenky, které vám brání v rozumné změně životního stylu, a napište si k nim protiargumenty. Ty vám pomohou pomalu přeměnit vaše myšlení tak, aby vám úvahy o váze (libovolně dosaďte vlastní problém) neodčerpávaly tolik životní energie. Tu pak můžete investovat do příjemnějších životních oblastí. Třeba budete po roce mile překvapeni.

Čtěte téma: Novoroční předsevzetí jsou jako předvolební kampaň: hodně humbuku a výsledek nula

Příklady, které vám pomohou nahradit vaše „dysfunkční“ myšlenky vhodnějšími:

Vnitřní monolog ve vztahu k schopnostem

Negativní myšlenka: Já prostě nemám pevnou vůli.

Pozitivní myšlenka: Neexistuje žádná taková věc, jako je nemít pevnou vůli. Je jen špatné plánování. Jestli dosáhnu tu a tam malého zlepšení a postupně každý den přidám nějaké vylepšení, mohu být velmi úspěšný. Už teď se začínám cítit lépe. Je v mé moci dodržovat správné jídelní chování, které vede ke zhubnutí.

Vnitřní monolog ve vztahu k výmluvám

Negativní myšlenka: Kdybych neměl takové zaměstnání, děti, manželku k ničemu, určitě bych něco shodil. Je prostě vyloučené jíst správně s takovým pracovním zatížením, jaké mám. Jsem po celou dobu tak nervózní, musím jíst, abych se uklidnil.

Pozitivní myšlenka: Já rozhoduji o tom, co budu jíst, jaké množství a jakým způsobem. Já jsem ten, kdo rozhoduje, vládne a kontroluje se, ne práce, děti nebo cokoliv jiného. Můj pracovní rozvrh není o nic horší než kohokoliv jiného. Co ale chybí, je být trochu nápaditější a vymyslet, jak na to, abych vše zvládl a naučil okolí, aby mi pomáhalo. Nadměrné jedení neřeší problémy, ale vytváří je.

Co s tím: Jste štíhlá, ale máte velké břicho? Dieta nepomůže!

Vnitřní monolog ve vztahu k cíli

Obezita

Negativní myšlenka: Porušil jsem dietu. Ten čokoládový dort mě stojí mnoho kilogramů. Nedodržel jsem, co jsem si slíbil.

Pozitivní myšlenka: Nemusím být ve všem perfektní. Potřebuji jen zlepšit jídelní návyky, což se učím. Snědení kousku sladkého nebo jedné porce jídla navíc mě nerozhází. Mohu se přece vrátit k správným návykům. 

A teď vy: Vaše iracionální myšlenka, která negativně ovlivňuje vaše chování … Racionální protiargument …

Špatný návyk můžete změnit jen praktickým nácvikem. A možná se při vymýšlení správných argumentů dobře pobavíte. Zkusíte si to?

Zkoušeli jste někdy podobné techniky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se oblasti zdraví a zdravotnictví, mj. jako redaktorka v časopisu Blesk Zdraví, dlouhodoletá šéfredaktorka populárně-naučného měsíčníku Moje zdraví, v nakl. Medical Tribune připravovala měsíčník Bez předpisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).