Hlavní navigace

„Neměknoucí“ čokoláda

3. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Barry Callebaut AG
Čokoláda, která se v horku nerozteče. To je sen nejen pro člověka s prsty zapatlanými od oblíbené pochoutky, ale zejména výrobců. Čokoláda odolná horku bude skvělým artiklem „v teplých krajích“.

Při vývoji čokolády, která při vyšších teplotách neměkne a přitom si zachovává svoji skvělou chuť, jde především o obsazení trhů, kde je dosavadní měknutí čokolády v horku velkou překážkou. „Pokud chceme dostat čokolády do zemí jako je Čína nebo Indie, musíme něco změnit,“ uvědomil si před časem Frederic Depypere ze společnosti Barry Callebaut AG, předního světového výrobce čokolády, který své produkty dodává zejména potravinářským společnostem a restauracím. Po letech výzkumu byla firma připravena k výrobě čokolády, která taje v ústech, ne v rukou, a zahajuje její komerční prodej.

„Náš tým umí vyrobit čokoládu, která zůstane pevná při teplotách až 38 stupňů Celsia,“ řekl Frederic Depypere pro server Bloomberg.com (Chocolate Now Won't Melt in Your Hands. Because Science). Čokoláda „odolná vedru“ se snáze přepravuje, uskladňuje i prodává. Ostatně v horkém počasí ocení její odolnost vůči vysokým teplotám lidé také doma.

Na úspěch firmy Barry Callebaut a potenciál dosud neobsazeného trhu reagují i další výrobci čokolády. Usilují o to vyrobit čokoládu odolnou vůči teplu, která si současně zachová výbornou chuť.

Boj o stupně Celsia

„Výzkum a vývoj tohoto typu čokolády probíhá v našem vývojovém centru v anglickém Yorku,“ řekla nám Andrea Brožová z Nestlé Česko s.r.o. Karen Skillicorn, která se podílí na vývoji na tomto pracovišti, již před časem uvedla, že společnost Nestlé vyvinula čokoládu, která si udržuje svůj tvar ještě při čtyřiceti stupních Celsia. Podle jejího vyjádření by se tyto výrobky mohly objevit na trhu zhruba během tří let.

Další nadnárodní společnost Mondelez, která vyrábí například u nás známé čokolády Milka a Figaro, ale také například Fidorky, má údajně patent na čokoládu odolnou až padesátistupňovému horku. Pro server Bloomberg, který informaci přinesl, to firma odmítla komentovat, nereagovala ani na naše dotazy.

A kdy bude neměknoucí čokoláda k mání v České republice? Společnost Nestlé u nás vyrábí například čokolády Orion, bonboniéry, sezónní čokoládové výrobky, například vánoční a velikonoční, či tradiční tyčinky Kofila, Ledové kaštany či Milena. Těchto výrobků v „neměknoucí variantě“ se ale asi nedočkáme. „Vývojové centrum v olomouckém závodě Zora se na výzkumu nepodílí,“ upřesňuje Andrea Brožová a dodává: „V České republice ani na Slovensku zatím uvedení na trh tohoto či podobného produktu neplánujeme.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).