Hlavní navigace

Největší peklo jsou diety

10. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Zhubni chytře
Petr Havlíček je známý jako odborník na výživu, umí poradit s nákupem i hubnutím. Teď rozjíždí projekt „Zhubni chytře“. Co tedy „děláme blbě“?

Problém nebývá hubnutí. Ten nastává zejména až v momentě, kdy si chce člověk pracně nabytou novou hmotnost udržet. Jak se zbavit přebytečných kil, ale hlavně, jak je nemít raz dva zpátky? „Největší peklo jsou diety,“ říká výživový poradce Petr Havlíček. V kurzu nazvaném Zhubni chytře radí, jak na to a čeho se vyvarovat. „Pokud chce zdravý člověk zhubnout, nemá držet dietu, ale začít zdravěji žít.“ 

Je lepší hubnout s odbornou pomocí, s podporou rodiny nebo kamarádů, nebo sám? 

Stejně jako každý člověk je jiný, tak i pro každého je důležité a dobré něco jiného. A proto je vždy je dobré poradit se s odborníkem, jelikož správný a vyvážený režim (a to se netýká jen jídla) je nutný pro naše zdraví. Cukrovku či vysoký krevní tlak si také neléčím sám nebo podle kamarádů či s pomocí internetu. Nicméně podpora rodiny nebo kamarádů je nesmírně důležitá a je výborným motivačním a psychologickým nástrojem.

Proč to tak často nedopadne, jak bychom si přáli? 

Pokud jde o hubnutí, pak vlastní zhubnutí většinou problém není. Problém nastává až ve chvíli, kdy si chci výsledek udržet. Pokud jsme hubli jen s pomocí nějaké krátkodobé diety, je velmi pravděpodobné, že si váhu neudržím. Stabilního výsledku docílím pouze v momentu, kdy jsem schopen rozpoznat, co mě do nedobrého stavu dostalo a TOTO napravit. A následně z nastolené cesty neuhýbat. A to jsme u motivace.

Jak důležitá je podle vás právě motivace? 

Pokud má motivace hluboký základ, mám šanci uspět. Takže jde o kombinaci dvou zásadních věcí: za prvé – rozpoznání problému a zvolení správné cesty jeho řešení a za druhé – motivace, tedy důvod, proč to všechno dělám. 

Motivace vnitřní je jedním ze základních stavebních kamenů úspěšné změny svého života a životního stylu. Dnes je vše něčím motivováno, ale jedná se především o motivaci vnější. Jako jsou například nové šaty, obdivné pohledy ostatních, pochvala od našich blízkých aj. Ale mnohem důležitější je motivace vnitřní, kdy já sám jsem odhodlán pro změnu na základě vnitřních pocitů a životních hodnot. Tato motivace je pak trvalejší a mnohem silnější.

Připravil jste kurz, kde slibujete naučit jak správně nakupovat, vařit a sestavovat si vlastní jídelníček. V čem lidé nejčastěji chybují?

Většina z nás chce výsledky hned a pokud možno s minimem vynaloženého vlastního úsilí. Proto jsou stále populární různé systémy stravování, zázračné pilulky anebo přístroje, které cvičí za nás. Tyto věci, zcela logicky, pramení především z neznalosti, uspěchanosti a materiálního hodnotového systému. Navíc je zde naprostá informační bouře, způsobující chaos v názorech… A z toho všeho se řinou chyby jedna za druhou. Hlavní chybou tedy je, že jsme přestali vnímat sami sebe a používat zdravý selský rozum…

Znamená dietní strava také zdravá strava a naopak? Proč říkáte, že největší peklo jsou diety? 

Dieta a zdravá strava jsou dnes dva odlišné světy, které se na sebe dívají z opačných pólů. Dieta je systém stravování, kdy jsem nucen ze ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ zcela vyloučit některé potraviny. A pokud chce zdravý člověk zhubnout, nemá držet dietu, ale začít zdravěji žít. Pokud zdravý člověk začne neodůvodněně držet drastickou dietu, kdy vyloučí určité skupiny potravin bez konzultace s odborníkem, může si do budoucna způsobit závažné zdravotní komplikace.

Co je bílý sex a „užívají“ si ho lidé často?

„Bílý sex“ je aktivitou, kdy lidé, namísto toho, aby si užívali normálního sexu, bílí raději ledničku. Večerní a noční nájezdy na ledničky jsou častým projevem hlavně u lidí, kteří jsou přes den v nekompenzovaném stresu a díky tomu mají nevyvážený a živinově chudý jídelníček. Na to začnou reagovat naše hormony a další regulační látky, které řídí příjem potravy. Pokud jsme přes den ve stresu a málo jíme, je jen logické, že v momentě, kdy se večer uklidníme, náš mozek nás donutí konzumovat a konzumovat. A velmi často až do doby, než se zcela přejíme…

Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? Přečtete si, jaké jsou výhody a nevýhody nejznámějších diet:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).