Hlavní navigace

Nejhorší potraviny roku 2014

5. 1. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Přehled falšovaných, nejakostních a nebezpečných potravin uplynulého roku vydáváme již tradičně. A tradičně vyvolá jak velký zájem (mezi čtenáři), tak značnou nevoli (to ze strany výrobců či prodejců).

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od roku 2012 dává na pranýř, tedy na server Potravinynapranyri.cz, takové produkty, které nevyhoví požadavkům potravinářského práva.

V našem přehledu najdete potraviny, které se na pranýři ocitly během roku 2014.

GALERIE: Průřez „toho nejlepšího“, co SZPI shromáždila v roce 2014 na serveru potravinynapranyri.cz:

V momentě vystavení by již daný produkt neměl být „na krámě“. Nicméně, jak je z výsledků kontrol patrné, prohřešky se opakují, u stejných výrobců, u stejných prodejců. Neuškodí si tedy všímat, která značka potravin má opakované nálezy, či u kterého obchodníka se vyskytují nešvary tak často, že je lepší vypravit se ke konkurenci.

Na pranýři se ocitají následující potraviny:
  • Nejakostní
    Potraviny, které nedodržely předepsané složení určené právními předpisy nebo uvedené v označení potraviny.
  • Falšované
    Uvádí zákazníka při nákupu v omyl. Například tím, že jsou mu záměrně zamlčeny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.
  • Nebezpečné
    Potraviny překračující hygienický limit cizorodých látek, s nedovoleným množstvím aditiv (tzv. éček). Dále takové, které nedodržují mikrobiologické požadavky stanovené právními předpisy. Bezpečnost ohrožuje také přítomnost cizorodých předmětů v potravinách ap.

Na komentář samotné potravinářské inspekce k loňským nálezům si budeme muset ještě pár dnů počkat. Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI a jeden z autorů projektu Potraviny na pranýři, zatím nechce minulý rok hodnotit. Inspekce bude totiž data ještě zpracovávat a výsledky budou k dispozici koncem ledna.

Jak již však dříve pro server Vitalia.cz uvedl, inspekce se nyní zaměřuje spíše na problémy, které nelze odhalit pouhým okem. Ne že by tolerovala plesnivé salámy, ale v podobných případech není zákazník bezbranný a „kvetoucí“ potravinu snadno pozná a může ji hodit prodejci na hlavu i sám.

Nebezpečí pro alergiky

Co zákazník nemá šanci odhalit, je závadné složení. Může se jednat například o nedodržení deklarovaného podílu masa či ovoce ve výrobku, přítomnost neuvedených alergenů nebo přímo o nebezpečné látky, které v potravinách nemají co pohledávat.

K častým nálezům, které inspekce hodnotí jako nebezpečné, patří obsah alergenů, lepku apod., které nejsou uvedeny na obale, ale ve skutečnosti je potravina obsahuje. Někdy se dokonce jedná o potravinu speciálně označenou jako „bezlepková“ apod. Tyto výrobky mohou způsobit vážné zdravotní komplikace alergikům či celiakům.

Já nic, já to jenom prodávám

U některých nálezů je jasné, kdo pochybil. Pokud inspektoři narazí na oslizlou zapáchající klobásu, kterou obchodník v klidu nabízí mnoho dnů po datu použitelnosti, neuvádí „na pranýři“ informace o výrobci, protože ten je v tom nevinně.

Může se tedy zdát nefér, když u výrobku, kde evidentně pochybil výrobce, najdete uvedeno i místo prodeje. Obchodníci by se ale sami měli zajímat o úroveň zboží, které prodávají. Pokud budou nakupovat a nabízet nekvalitní potraviny, budou se prodávat. A dokud je my, zákazníci, budeme kupovat.

O tom, že prodejci nesledují úroveň nabízeného zboží (anebo je jim to fuk), svědčí i fakt, že některé závadné výrobky u nich inspekce najde opakovaně. Jako třeba šizené mražené dršťky od italského výrobce, které v Aholdu SZPI našla v lednu – a v dubnu zas. Těžko pochopit, proč Spar či Tesco opakovaně nakupují mák či ořechy se značkou Dr. Ensa, když schytává jednu nálepku „nebezpečná potravina“ za druhou. A už vůbec se nedá vysvětlit, jak někdo může odebírat produkty od firmy JSG. Jen v loňském roce je na pranýři zastoupena hned 23 nálezy, převážně falšovaným medem.

Podle zjištění SZPI se vůbec zdá, že koupit med odpovídající legislativním požadavkům je malý zázrak. Další rizikovou disciplínou je výběr sušeného a kandovaného ovoce – kupovat fíky je vyloženě riskantní záležitost a při pohledu na nálezy kontrolorů člověka přejde chuť na exotickou pochoutku. Pokud nemá rád červy, larvy a broučky.

Vínko s myšinou. Nebo s vodou

Sázka v loterii je tutovka proti koupi nefalšovaného vína v českých obchodech. Proto v našem přehledu nejsou zařazeny, na nic jiného by se už totiž nedostalo. Nálezy z kategorie „víno“ najdete přímo na serveru Potravinynapranyri.cz – a je jich za loňský rok bezmála dvě stě:

leden-červen 2014

červenec-prosinec 2014

Potraviny na pranýři v číslech

  • 2012 – zveřejněno celkem 728 nevyhovujících šarží potravin (nebezpečných 418, falšovaných 172, nejakostních 138)
  • 2013 – zveřejněno celkem 652 nevyhovujících šarží potravin (nebezpečné 254, falšovaných 227 a nejakostních 171)
  • Celkově se snížil počet zveřejněných šarží potravin, a to o 10 %. Značně se snížil také počet zveřejněných nebezpečných potravin, a to o 40 %. Bohužel se zvýšil počet falšovaných potravin, o téměř jednu třetinu, i počet nejakostních potravin, o téměř jednu čtvrtinu.
  • 2014 – zveřejněno celkem 592 nevyhovujících šarží potravin (nebezpečných 188, falšovaných 230, nejakostních 174) (zatím neoficiální údaje)
  • Podle předběžných dat tedy dále kleslo celkové množství nevyhovujících potravin a množství zveřejněných nebezpečných potravin, to zhruba o čtvrtinu. U falšovaných a nejakostních potravin se nepotvrdil stoupající trend z předchozího roku, nálezů bylo stejné množství.

Za kolik to stáhnete?

Krom konkrétních závadných produktů nebo chybujících prodejců, na něž server Potraviny na pranýři upozorňuje, je důležité, co z toho plyne.

Že nálezů nevyhovujících potravin ubývá. Ale…

Že obchodníky stále ještě mnohdy nezajímá, že prodávají tfujtajbl. A když jim ho v jednom krámě inspekce najde, klidně ho prodávají v druhém dál. A tak dál. A…

Že tu v pohodě fungují potravinářské společnosti, za jejichž „trestní rejstřík“ by se nemusel stydět protřelý recidivista.

A tihle takypotravináři se pravidelně zlobí, když je umístíme do našeho přehledu. Píšou, volají, vyhrožují a nabízejí. „Za kolik to stáhnete?“ zkoušeli to loni. Takže letos prosím: Nepište, nevolejte, zkuste radši vyrábět kvalitní potraviny, OK?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).